19 Temmuz 2012 Perşembe

Bali, Endonezya


Bali bilinirlik olarak parçası oldugu Endonezya dan daha ilerde olan bir ada. Genel olarak rüzgar kayağı meraklılarının birazda alışveriş yapacakların hedefi durumunda. ucuz olması nedeniyle buradaki su kayagı okulları 12 boyunca Avustralya ve Yeni zelanda dan gelenlere tam dolulukla ile hizmet veriyor.

Ulaşım genel olarak hava yolu ile saglanıyor. Uluslararası havaalanına yaklaşık  olarak her 15dk bir uçak iniyor. Avrupa dahil bir çok ülkeden dogrudan uçuş var. Ya da Singapur veya Jakarta üzerinde aktarmalı geliniyor.  

Buranın en ünlü plajı "Kuta beach" ancak yüzmek üsteyenlere kötü bir haber var, sabah ve akşam gel-git etkisi ile deniz cekiliyor. Öğlen saatleri ise yüzmeyi düşünmek için bile çok sıcak ve dalgalı
eger illa yüzeceğim derseniz adanın kuzey taraftaki sahillerinin daha uygun oldugu söylendi.


Burada yapılabilecekları sırayla yazalım

Uçaktan çıkınca önce vize kuponu almanız gerekiyor (25 USD) sonrasında normal pasaport işlemi yapılıyor.
eşyaları alıp dışarı çıkınca birçük taksici sizi çağıracak ama çıkış kapısının 20m sag tarafındaki taksi firmasına yönelmek daha akıllıca bir iş. Hotelinize veya gideceginiz uzaklığa göre belirlenmiş fiyatlar uygun ve pazarlık sorunu olmuyor.


Ana kavsaklarda mitolojik heykeller sizi selamliyor

Adada her keseye uygun bir konaklama yeri var. Internet üzerinden önceden yer ayırtmak zaman kazandırıyor. Kuta beach teki orta halli otellere daracık yollarla ulaşılıyor. 


Varış saatiniz gece ise bir kaç yer dışında açık yer yok her yer saat 10 gibi kapanıyor. Ana cadde üzerindeki birkaş eglence yeri geç vakite kadar açık. Genel ulaşım aracı iki tekerlekliler. kiralayıp heryere gidebiliyorsunuz




Ada da olarak hindu dininde olan kişiler yaygın. her adım başında irili ufakli sunak (kucuk tapınak ta denebilir) yapılmış bazıları özel ve aileler ait, bazıları halka açık.


 Her sabah bereket için ruhlara hediyeler veriliyor. Işyerleri kutsanıyor. Hindu dininde temizlik önemli oldugundan işyerleri çok temiz. İçeri girerken içinizden ayakkabıları çıkarmak geliyor.  
Hediyeler genelde çiçek ve tadımlık yiyecekten olusuyor
yol kenarlarında, sahilde her yerde birkaçtane görmek olası.


Eger temmuz ayında giderseniz deniz kaplumbagalarının yumurtadan çıkıs dönemi
 Bazı yumurtalar Kuta sahiline taşınmış
 Aksam saat 5 te o gun çıkan yavrular denize salınıyor
 Turistler için buyuk eglence hayvalara işkence...


Deniz kıyısında bu bölgeye ait kayık modellerini görmek olası


Gezilecek yerlere gelince, ada da araç kiralama işi oldukça gelişmiş saatlik veya gunubirlik hertürlü araç kiralanabiliyor. Etrafı görmek için bu oldukca uygun bir olanak. 6 kişilik minibus günlüğü 30-50 USD cıvarı bir paraya kiralanabiliyor. Sürücünüz aynı zamanda size rehberlik yapıyor. Yemek için önerilien yerler adaya göre biraz pahalıca ama değiyor.
Güzergahı önceden belirleyebiliyorsunuz veya onerilen turu yapıyorsunuz.

Bütün gezilerde ana hatlar genelde aynı; pirinç tarlararı, tapınaklar, kaplumbaga adası, su etkinlikleri (kayak paraşutlu kayak, cam tabanlı kayık ile gezinti vb) maymun besleme vb.

Ada pirinç tarlaları ve tapınakları ile ünlü oldugundan ilk ziyaret noktaları genelde bunlar oluyor
Su sorunu yok gibi su kanalları tum adayı sarmış durumda.

 En ünlü tapınaklardan biri Uluwatu geniş bir alana yayılmış ve bir kısmıda küçük bir ada üzerinde inşaa edilmiş.
Asıl toren alanında manzaraya diyecek yok.




Burda her sey turistlere yönelik, iki amcamız bir yılanı oyuga koymus tapınaktaki ruhları koruyan yılan olarak pazarlıyor

bu da o yılan işte.
Buraya gelip te "Kecak dansını " (ateş dansı) izlemeden donmek olmaz! bir suru adam 2 saat boyunca "kecak kecak kecak" diye bağıryor. Günbatımında da yapılan bu gösteride arka da gün batarken ondeki sahnede sunulan gösteri oldukça ilgi çeken bir etkinlik.


Çoğunlukla yer bulmak sorun oludugundan biraz erken gitmek gerek.
 hikayenin konusuda var. Hikayeler 5 perde de anlatılıyor
 Kostumler görülmeye deger


Diğer bir durak kaplumbaga adası. 20 USD/kişi den başlayan fiyatlarla hızlı tekneler kullanılarak sizi bir ada ya götürüyorlar.


Ada birkaç özel park alanına bölünmüş, ziyaretçiler görsün diye hayvanlar sekilden şekile sokuluyor.


 Çocuklardan baska gülen pek yok. Parklara giriş ucretsiz ancak çıkısta adaya yardım ediyorsunuz.


Sonuç olarak biraz hayal kırıklıgı ve iki bavul dolusu hediyelik esya ile tamamlanan bir gezi.