15 Kasım 2012 Perşembe

Kuala Terengganu



Terengganu eyaletinin baskenti. Malezya da islamiyeti en yogun yasayan yerlerden biri. Kuala Lumpur a 450 km uzaklıkta ve cogunlukla otoyolda gecen 5-6 saattlik yolculukla ulasılabiliyor. Yol boyunca uçsuz bucaksız gibi duran palm ağaçları arasında uzanan otoyolda aracınızın hız sınırlarını gorebiliyorsunuz. 
Ticari olarak üretilen palm yagı malezyadaki önemli ihraç maddelerinden biri. Şehir nehir agzında yarım ada goruntusunde bir alana kurulmuş.



Şehirde konaklama sorunu yok. Her turden hotel bulmak olası. Ev pansiyonculuguda (home stay) oldukça gelişmiş. Yemek konusuna gelince o biraz deneme yanılmaya baglı. Öncelikle alısık odugunuz turden kahvaltıyı unutun. Yerel tatları merak ediyorsanız tam yerindesiniz. Öğlen yemegi için acık yer bulmak bir dert. Çogu yer aksam 5 ten sonra acılıyor bir kısmı sabaha kadar açık kalıyor. Deniz ürünleri ucuz ve cok yaygın ama yerel tatlar ile pişiriliyor.


Yolumuz bir düğün nedeniyle buralara düştü. Malay gelenklerine göre yapılan düğün gelin, damat ve dekorun aynı renkte olması ile ilginc bir hal aldı. dugunun ayrıntılarını baska bir yazıya bırakıyorum

Turistik olarak ünlü olan şehirde hersey yerel turistlere yönelik olarak tasarlanmış. Şehirde ipek ve batik uretimi yapılıyor ancak tum desenler yerel. Farkli bir desen bulmak çok zor. Birçok uretim merkezinde batik desenlerin ve ipek kumaşların üretim asamalarini görebiliyorsunuz

Sehir içinde ilginç görünüşlü belediye otobusleri (RM1) sizi birçok yere götürüyor



Şehir nehir agzında kurulmuş hem çin denizinden hemde nehirden turistik olarak yararlanıyor. Nehirde rehber esliğinde gezi yapılabiliyor. 45dk suruyor. RM20 ucret oduyorsunuz. Yeterli sayıda yabancı yoksa sunum dili bahasa!


Gezi nehir agzındaki küçük adaların cevresinde yapılıyor. Şehir tarafı kıyı boyunca plastik ağaçlarla donatılmış. Gece ışıklandırılan bu yapay agaclara pek bir anlam veremedim.



Nehir kıyısındaki mini dunya ve Kristal camii ilgi odaklarından birkaçı. 



Mini dunya içinde dunyanın çeşitli yerlerindeki unlu camilerin küçük ölçekli örnekleri yapılmış. Turkiye’den de Suleymaniye camii var.
 El-aksa camii ve içi
 Suleymaniye

 Nijer den bir cami örneği


Çin mahallesi yanındaki Pazar yerinde alt kata balık ve sebze ust kata ise uygun fiyatlı batik ve ipek almak olası. El sanatlarına ornek olarak birde sepet bulabilirsiniz.





Çin denizi boyunca uzana guzel sahilleri ve adaları ile tanıan şehirde, adalara ve çevresine gemi turları duzenleniyor ama yagmur donemlerinde (Kasım Aralık ayları) çogu yer kapalı. Dalmaya ve balık avlamaya çıkmak isteyelere seçenek çok.
gel-git çok belirgin olarak gerçekleşiyor. Kumsallar çok güzel bekledigimin aksine temiz.

Hava ruzgarlı ise uçurtma uçurmak için herşey var demektir. sehir içinde kıyı boyunca ucurtma satanlardan keyfinize gore birini seçip bulutlara gönderin.



Şehirde az bilinen bir özellikte tekne üretimi. Pulau Duyong adasında kopru altında ve cevresindeki kızaklarda üretim yapılıyor. Dil bilemeselerde ustalar tekneleri size gösteriyor