5 Haziran 2014 Perşembe

Kazvin, Iran

Kazvin Iran
eski baskentlerden ve Sah doneminde de endustriye onderlik eden sehirlerden birisi Kazvin. sonralari Bircok yabanci yatirimciyi cekmis ve fabrikalara evsahipligi etmis. ancak daha sonra bu sohretini kaybetmeye baslamis. Gunumuzde ise Hat sanati ile biliniyor. Sehir tarihinde su sarniclari ilede taniniyormus. on kadari gunumuza kadar ulasmis.


Sehrin tamamini goremedik
Sehirde gorulmeye deger yerlerden birisi Kolah Farangi








heryerde oldugu gibi burda da camiler ve yatirlar onemli

burda kotu bir haber geldi gezmeyi biraktik

Golestan sarayi Tahran, Iran

Golestan sarayi

Tahranda bulunan Kacar donemine ait onemli saraylardan biridir. Bizdeki Topkapi sarayi gibi her bolumu ayri eserleri sergiliyor ancak cogu bolumde fotograf cekmeye izin yok.

Bahceyi yagmur altinda gezdik. karsida gorulen aqna bina









iceriden goruntu yok ama kapilarin resmini cekmek serbest






fotograf cekmeye izin verilen nadir bolumlerden biri. Kacar larin ayna ile suslemeye olan meraki burda da goruluyor







 son bolum kiyafetlere ve gundelik hayata ayrilmis

ama gene Tuan yoruldu ve  uykusu geldi

Doha, Katar

Doha, Katar 
Aktarmali uçuşların en guzel tarafi gecikme sonucu ucagi kacirdigimizda agirlandiginiz sehri gorme olanagi. KL -Mashad uçuşunda ilk uçuş 15 dk gecikince bizimde 24 saatliğine Doha yi gorme sansimiz oldu. 

Havaalanından otele gelen sahil yolu (the conrniche)  çöl ile denizin kucaklastigi bir kuşakta yer aliyor. Yol kalitesi çok iyi. bu arada Sehirde ulasim genelde taksilerler saglaniyor. Taksilerde Afrika ve diğer arap ülkelerinden gelenler calisiyor. Taksimetre yaygin ama kullanmama egilimindedir binmeden once sormakta yarar var. Pazarlik serbest. Trafigi bahane ederek fazla ucret istiyorlar.  Taksi sürücüleri yerli halktan çok korkuyor. Kaza aninda hak iddia edemiyorlarmış. Sınır dışı edilme korkulari var.


Manhattan gibi bir bolge yaratilmaya calisilmis ve mimarlar (sanirim) serbest birakilmis en yeniden en geleneksel yoruma her türlü mimari ornek gormek olasi



Ustabasinin elindeki planda cizimler kağıdın katlanma yerlerine denk gelince ortaya yeni görüntülerde cikiyor

Birçok yerde doğal renk korunarak yapılar modern hale getirilmiş ve petrolden gelen zenginlik her yerde kendisini gösteriyor.
Sehirde oldukça fazla muze ve oren yeri yaratilmis. Katara kültür köyü bunlardan birisi. Geleneksel çarsi kavrami modern ellerde islenmis.
Kultur köyünde sicaga karsi sokaklar cadir bezleri ile gölgelendirilmiş ve duvar diplerinde su kanallari eklenmiş ama genede gündüzleri hava cok sicak hayat gece yasaniyor
Gunesin parlakligina karsin acik hava tiyatrosunun beyaza yakin bir renkte inşa edilmesi benim icin buyuk sorun oldu tam gezemedim
Burasi gerek müzik etkinlikleri gerekse sergiler için kullanıla gelen bir yer. İşyerleri genelde akşam üzeri aciliyor.

Disarda kavrulmak istemeyenler icin alisveris merkezleri hizmetinizde biz Villaggio shopping Mall i sectik. Alisveris merkezi devasa Aspire park in arkasinda yer aliyor. Park alani ayni zamanda  Aspire Kulesi ne de ev sahipliği yapıyor.

Alisveris merkezi 'Venedik'te sokaklar` anlayışı ile yapılmış ama her yer kapali ve tavanda gökyüzü resmedilmis. İçerideyken aksam olmus ve aksam serinliginde dolastığınızı saniyorsunuz
Gondolla gezi yapılan bir kanal de görüntüyü tamamliyor
Avrupadaki buyuk markalarin hemen hemen hepsi arap pazarina girmeye calisitigindan Doha da her markayi bulmak olasi. Turkiye'den de markalar yok degil


Alışveriş merkezlerinde çalışanlar ya Avrupadan yada Filipinler ve Endonezya'dan gelenlerden oluşuyor. İletişim dili olarak ingilizce yeterli.


Gun batimindan sonra Dohada yaşam normale dönüyor. Geleneksel alisveris merkezi olarak Souq Wakif one cikiyor.


Kerpiçten yapılan duvarlari ve  tavani ile görülmeye değer turistik bir merkez

Tek sorun Katar'da üretilen bir ürünü bulmak.. Arka sokaklardan biri balik ve kuşlara ayrilmis. her türde papagan bulma olasi ama satılan hayvanlarin ve özellikle papaganlarin durumu icler acisi.


Arka sokaklar genelde kahve ve lokantalara ayrilmis yol kenarlarinda el urunlerinin gosteri ve üretimini yapan birkac kisi gormek olasi.
Doha biraz zıtlıklar kenti yabancılarda kiyafet kisitlamasi yok ancak araplar kati kurallara tabiiler. Petrol zengini oldular ama satılan her ürün dışardan geliyor (en azından bizim görebildiklerimiz). Ticaret genelde yabancilar tarafindan yonetiliyor.

Souq Wakif in arkasinda islamik kultur merkezi yer aliyor


Etrafata daha görülecek çok yer var ama bizim de yanimizda Tuan vardi uykusu geldi.