1 Mart 2011 Salı

Rio da karnaval

Subat sonu ile mart in ilk haftasi tum Brezilya'da karnaval donemidir.
Karnavallar hakkinda genis bilgi wikipedia da bulunuyor. Buraya gelenler için karnavalin kendisinin yanisira her mahalede yapilan yerel kutlamalar da ilgi çekici olabilir. Folião olarak adlandirilan mahalle kutlamalari karanavaldan onceki hafta sonu baslar. Gun içinde sabah 7 den itibaren her iki saatte bir, bir yerlerde dans ederek yuruyen bir topluluk gorulebilir. Mahalle kutlamalari içinde en unlusu  banda de ipanema tarafindan duzenlenen geçittir.

Ucretsiz olan bu etkinliklere istediginiz bir 'kisilikle' katilabilirsiniz. Hiç bir kisitlama yoktur. Geçit asil olarak 'Trio elétrico' adi verilen ve hertarafi ses duzenekleri ile donatilmis bir kamyon ardindan ilerleyen gonulluler orkestrasi ile sarki soyleyip dans ederek veya en azindan sallanarak yurumektir.




Kiyafetler karanavali aratmaz. Eger uygun kiyafet bulamadiysaniz ordaki tezgahlardan istediginiz kiyafeti kiralayabilirsiniz. Kamyon ustundekilerin yaptigi gosteriler de ayrica izlenmeye degerdir.


Sambadrom adi verilen gosteri alanindaki karanaval dort gun surer. Cuma aksami cocuklarin (escolas mirim) gosterileri yeralir. Buyukleri artmayacak kadar renklidir. Çocuklarin gosterisi aksam 5 te baslar.

Cumartesi gecesi 2. lig okullari diyebilecegimiz guruplar (grupo de acesso) gosteri yapar.

Pazar ve pazartesi geceleri 1. lig okullarinin (grupo especial) gosterileri yer alir.

Hersene iki okul 1. lige cikarken iki okulda alt lige iner. Her okulun bir temasi olur bu temaya uygun defile ile gosteri yapilir. Juri uyleride tema, defile ve gosteri uzernden puanlama yaparak her yilin birincisini seçer. Gosteriler genelde gece saat 8-9 civari baslar ve sabaha kadar surer.

Sonuçlar ise çarsamba gunu aciklanir. Sampiyon olan okula para odulu ile birincilik bayragi verilir. Ilk bese giren okullar cumartesi gunu tekrar gosteri yapar.


2. lig okullarin gosterileri için son gune kadar bilet bulmak olasi iken 1. lig okullarin biletler onceden alinmalidir. Bilet fiyatlari oturacaginz yere gore digisiklik gosterir. En ucuz bilet 150 real den baslarken loca fiyatlari dudak uçuklatabilir.


Hatirlatmakta yarar var, bu program Rio de Janeiro karnavali içindir. Ayni anda ulkenin çesitli yerlerinde karnavallar devam etmektedir. Sao Paulo, Salvador ve Pernambuco diger buyuk organizasyonlara evsahipligi ederken hemen hemen her sehir kendi çapinda bir karnaval duzenler. Rio de janeiro ve Sao Paulo disindaki tum karanavallar eglenmeye yoneliktir ve herhangibir yarisma yapilmaz. Bu gosteriler sirasinda sokak gosterileride devam eder. Isteyen herkes kendi fantazisine gore bir kisilikle bu eglencelere katilir.

 2000 yilinda sambadromdaki gosterileri izlemisitim. Ancak bu sene sadece sokak eglenceleri ile yetinecegim.
daha fazlasini merak edenler icin genis bilgi GLOBO sayfasinda var. Çeviri icin Google  language tool isinize yarar.


Laranjada ve Centro da Karnaval

Aslinda eglence evden çikar çikmaz baslar. Karnaval zamani metro dunyadaki en renkli metrolardan biridir.
Evden fantazi kiyafeti ilen çikan solugu metroda alir. Içinizde kalmasin kim olmak istiyorsaniz osunuz ve kimsede yadirgamaz.  


Sokaklarda çesitli kiyafetlerle ilerleyenler renkli goruntuler sunar. 

Eger evinizde birsey bulamadiysaniz her adim basi bulabileceginiz saticilardan ister bir sapka yada peruk yada bir maske alabilirsiniz.



Katilimlar aile boyudur. Buyukler kadar çocuklarda eglenemeye gelir, baba kucaginda olsa bile...  Çalgi ekibi iple bir alan icine alinir izleyiciler bu alana girmez.

Çalgi gruplari (davul zil vb) birer yonetici tarafindan yonetilir.
Çok yavasta olsa muzik ilerler. Çalgicilarla birlikte etrafta bir insan selide akar.

Fantazinin siniri yoktur.

Muzik yayini tum sokagi doldurur.

Size de sadece eglenmek duser.
Katilimda kisitlama yoktur hareket edebilen herkes ve hersey katilabilir.
Bu eglencelerin olmazsa olmazi biradir. Herkes bir yandan içer bir yandan da dans eder.


Benim kisisel onerim açai dir soguk bir icecektir ve sicak hava da idealdir.

Hep dans olmaz birazda sohbet gerekir, sosyallesme adina hiç bir firsat kaçirilmaz.

Kilise onunde gelin hazir da damat gelememis....

(yesil dunya onunde yesil adam)

'drag queen' lerde heryerde gorulebilir.

Her yastan her memleketten ve her irktan insanin sadece eglendigi bir ortamdir.





Bu kadar bira tuketiminin oldugu yerde tabiki yan sanayide olacak. 'geri donusum uzmanlari' metal atiklari toplayarak gelirlerini katlarlar.


Karanavalin yan etkilerinden biri kokudur. Asiri sivi tuketimi dogal ihtiyaçlari tetikler. Erkekler icin bu durum sorun degildir. Gordukleri her kose de bu sorunu giderirler ancak bayanlar icin 'piyasa kosullarinda' çozumler uretilir.

Her nekadar belediye her yere seyyar tuvaletler koysada sayi yetersiz kalmakta ve kisisel çozumler uretilmektedir. Etrafi tahtalarla veya naylonlarla cevrili kapali alanlar yaratilir ve kuçuk bir ucret karsiliginda kullanima sunulur. Tahtadan yapilan seyyar tuvaletlerde 'duvarlarin yikilma olasiligi her zaman vardir!!! 
Bu sene afislerle desteklenen kampanyalar ile biraz daha iyi bir karnaval geçti... 





Ipanema aslinda sahili ile unludur. gece gunduz kumsalinda eglenen birilerini gormek olasidir.


Semt ise Garota de Ipanema sarkisi ile unlenen bar ile taninir. Gosterilerde buradan baslar.


Saat 16:00 da baslayacagi ilan edilen yuruyus ancak 20:30 da baslayabildi. yabancilarin en yogun katildigi sokak gosterisidir.




 
Gunumuzde genelde avrupadan buraya akan cinsel tercihleri farkli kesime yonelik bir etkinlik halini almistir. Fantazi kiyafetlerde bunu ortaya koyacak sekilde seçilir...
  




Bu senenin Rio de janeiro sampiyonu

Sao paulo sampiyonu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder