25 Eylül 2012 Salı

Tahran İran

Tahran Iran,

Tahran yada farsçası ile Tehran Iran daki ilk ziyaret yerimiz. Türk vatandaşlarına vize sorunu olmadan kapılarını açan nadır ülkelerden.
İstanbul (Sabiha Gökçen ve Ataturk) dan Tahran a karşılıklı olarak bir çok uçak seferi var ancak coğunluğu gece yarısından sonra veya sabaha karsı. Havaalanı sehrin dışında olsada taksi veya otobusler ile şehir merkezine ulaşılabiliyorsunuz. Şehir Tochal dagının eteğine yerleşmiş tatlı bir egimle kuzeyden guneye uzanmış.

Her nekadar daglar cıplak olsada şehir içinde ana yolların etrafı yeşilledirilmiş.



Şehir geniş bir metro ve otoyol agı ile örülmesine ragmen trafik hayli dertli.
Yol boyunda ilginç sanat eserlerinede rastlamak olası


şehirde birçok meydan yaratılmış. Coğunlugu şahlık döneminden kalma. Azadi meydanıda bunlardan biri. Yeni yönetim nedense değiştirme geregi görmemiş.

Ankara daki Atakule benzeri milad kulesi diger bir gezi yeri.


Iran da yapılacak ve goruleceklerin başinda turbe camileri ziyaret var. En ünlü türbe İmamzade Salih e ait


 Tüm camilerde oldugu gibi bu yapının içide aynalarla suslenmiş işil işil yapılmış


Türbe nin yanındaki çarşı diger bir ilgi noktası
baharat ve çerez başlıca ürünlerden.

unutmadan yazın geldiyseniz en iyi serinleticiler yollarda satılan tuzlu kızılcık ve geleneksel dondurma, "bestani sunneti" 

İran, islam cumhuriyeti olarak bilinsede müslüman olmayan topluluklarada evsahipliği yapıyor. Tahran da birçok kilise ve mabet bulunmasına ragmen cogunlugu yeni yapılar 1930 sonrası inşaa edilmişler. Bunların arasında en ilginçlerinden biri zerdüşt dini tapınakları


Şehir merkezine yakın, yüzyıllardır yanan ateşi ile bu küçük tapınakta zerduştlük hakkında istediğiniz bilgiyi alabiliyorsunuz (farsça olarak).
Şehir kuzey ve güney olarak anılıyor. Kuzey kesim asıl şehir ve Şah döneminin merkezi. En ünlü saraylardan biride burada.

 Saad Abad sarayı geniş bir alana kurulmuş o dönemin "savurganlığını" göstermek için bugünkü yönetim tarafından ziyarete açılmış.
Şehirin belli başlı eglence yerleri kenarlara serpilmiş. En ünlüleri Darake ve Farahzad. Darake dar bir vadide dere kenarına yerleşmiş lokantalrdan oluşuyor. Yuksekte oldugu için yazın dahi oldukça serin. Çay içmek için güzel bir yer.


Diğer bir yer, Farahzad aynı dagın diger bir yamacında kurulmuş bir mahale

Masaların yanısıra Şark kösesi benzeri oturma alanlarında yemek yeyip dinlenebiliyorsunuz.


Geziler sonrasında birkaç not, şehirde alışveriş yerleri mevcut ancak birçok mal Turkiyeden geliyor ve fiyatlar yüksek. Ambargo (2012 yılı için) nedeniyle vergiler artmiş. Yerel malzemler uygun fiyatla satılıyor ama pazarlık edilmeden alım yapılmamalı.

İslam polisinin baskısı heryerde hissediliyor. Hanımların kapanması mecburi. Açık saçın dahi cezası yuksek ugranılacak hakaret de cabası.

Cuma  günü resmi tatil ve cuma namazı sadece Tahran universitesindeki camide kılınıyor ve genelde gösterilerle devam ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder