19 Ağustos 2014 Salı

Bhaktapur, Nepal




Bhaktapur diger bir antik kent. Sehir eski ve yeni olarak ikiye ayrilmis. Katmandu dan buraya ister otobusle ister taksi tutarak 20-30 dk da ulasiyorsunuz. Pazarlik yapmayi unutmayin. Alis veris icin dovizi burda cevirmek daha karli kur daha yuksekti.
Eski sehrin tamamina yakini turistik alan olarak ayrilmis ve sehir girisinde ucret oduyorsunuz. gene bir Durbar Meydani sizi karsiliyor. Gene kapida bir suru rehber adayi size ulasmaya calisiyor.

Gene kapida bir suru rehber adayi size ulasmaya calisiyor.







 Bol miktarda tapinak ile donatilan sehirde yururken gundelik yasamin devam ettigi zaman tunellerinden geciyorsunuz.
 Yemek yemek icin biz Taumadhi meydanini sectik. Farkli turde cafe ve lokanta bulunuyor ama cok fazla beklentiye girmeye gerek yok.



Butun binalar korunmus ve iclerinde hayat devam ediyor. Sanirim bu nedenle ulkemizde cok gorulen restarasyonlarin getirdigi sogukluk yok





Diger sehirlerden farkli olarak bu merkezde su sarniclarini tapinaklari ve hala uretim yapan camur atolyelerini gormeniz olasi.
Yapilan bildigin su testisi ve kup ama ilgi cekiyor
 El gucu ile calisan tablalarda ustalar islerini yapiyor.



Nepali gezerken bir sure sonunda hersey birbirini benzeri olmaya basliyor;
her yer kirmiz tugla, sokakalar ayni, insanlar ayni arabalar ayni.
Ama gormus olduk. Eger mistik yaniniz agir basmiyorsa 3 gunluk bir tur burasi icin yeterli.















2 Ağustos 2014 Cumartesi

Katmandu, Nepal


Katmandu isim olarak bazan Nepal in yerinede kullaniliyor.


Hem tarihsel hemde guncel olarak onemini yitirmemis sehirlerden biri. Icindeki tapinakalari, kirmiz tugla binalari ve daracik sokaklari ile gelenleri zaman tunelinde bir ileri bir geri gezdiriyor.

Sehirde yol kavrami A noktasindan B nokatasina gitmek icin kullanilan binalar arasi bosluk olarak tanimlanmis. Bu nedenle yollar cok dar ve cukurlarla dolu.

Sehirde oldukca fazla gezilecek gorulecek yer var. Tapinaklardaki agac oymaciligi takdire deger.Tapinaklar sehir icinde birbirinden uzak yerlerde, ulasim icin en uygun yol taksi kiralamak. Ama arac kiralayip surmeyi dusunmeyin bile.



Sehir meydani (Durbar Square)

Buraya ulastiginizda sizi bircok rehber adayi karsilayacak. pazarlik ederek biriyle anlasmak iyi olur gorulecek cok fazla ayrinti var. Fiyatlar $3-5 civari ama pazarlik yapilmasi gerek. rehberler sizi anlastiklari alisveris noktalarina goturuyor ama almak zorunda degilsiniz.

Burda su sarniclari onemli bir yer tutuyor. Himalaya eteklerinde olmalarina ragmen su sorunu var
 Herbir yapinin anlami var; alt resimde sagdaki yapi, evlilik arifesinde ciftlerin ziyaret ettigi cinsel hayat hakkinda bilgiler iceren kabartmalarla suslenmis.
kobra tarafindan korunan Buda.

Bircok yapi ahsap ve iscilik gormeye deger.



Golden temple - Altin tapinak

Meydanin yaninda yer alan kucuk bir tapinakta kubbenin altindan yapildigi iddia ediliyor o nedenle altin tapinak olarak adlandiriliyor. Inanc geregi uzerinizde hayvansal urunler (deri kemer, ayakkabi vb) varsa girmeden once cikarmaniz isteniyor.






buraya kadar gelmisken birseyler yemek isterseniz, yerel lokantaya ornek.
 yada bakkaldan birseyler gerekiyorsa

Bunlarin disinda etrafta oldukca fazla hediyelik esya satan isyeri var. Rehberler genelde anlasmali olduklari yerlere goturuyorlar. Isterseniz yoldanda alisveris yapabilirsiniz.


Buyuk Stupa
Burdaki tum tapinaklarde bizdeki kubbeye benzer bir yapi ile insaa edimis stupa adi verilen bu yapilarin etrafi tavaf edilerek ibadet ediliyor






Swayambhunath Temple – Maymun tapinagi

Katmanduya tepeden bakan bu tapinakta hindu ve budistler yanyana ayin yapiyor. Etrafta serbestce dolasan maymunlar nedeniyle esas adini kimse kullanmiyor.
Tapinak alanina giriste sizi kucuk stupalar, maymunlar ve dilek havuzu karsiliyor

Eger attiginiz para heykelin ayaklari dibinde kalirsa dileginiz gerceklesecek demektir. Burdan sonra sizi uzun basamaklar bekliyor

Tepede asil stupa yer aliyor.

dua tekerleri gun boyu donuyor. ziyaretciler ve rahipler ortaligi bos birakmiyor


Tapinakta ayrica bir  budist bolumu var, arada kalan bos yerler ortaklasa kullaniliyor.





 Ibadetler sabahin erken saatlerinde yapiliyor.

Buradaki en unlu hediyelik esya singing bowl denilen cinlayan tas. Heryerde her boyda ve her kalitede ornek bulmak olasi
Satin alirken odun tokmagi ile istenmeli. Kenarina vurup tokmagi tasin etrafina surunce rezonans ile surekli cinlama duyuyorsunuz. Bir sure deneme yapmak gerekiyor. Alisinca cok uzun sure cinlatabiliyorsunuz.


Pashupatinath Temple

Siva ya adanan bu Temple bana gore en ilginc yerdi


 Kizlar bayramina denk geldik. Evlenmek isteyen cocuk yapmak isteyen tum hatunlar burayi ziyaret ediyorlardi.



Kismetleri acilsin dilekleri gercek olsun diye orda bekleyen fakirlere piric dagitiyorlardi. dagitma daha cok kuslari yemleme gibi yapiliyor.
Temsili kiyafetlerle dolasanlarda ortami renklendiriyor
Burasi olulerin yakildigi bir tapinak, nehir hindistanda Ganj nehrine ulasiyormus o nedenle kutsal. Cok kirli ama bunu kimse gormuyor

 Cenaze once arkadaki beyaz binaya getiriliyor. Orda duasi yapilirken odunlar hazirlaniyor
Duasi yapilan cenaze 3 defa odunlar uzerinde donderiliyor ve ortaya yerlestiriliyor. Erkek ise en buyuk oglu, bayan ise en kucuk oglu ilk atesi cenazenin agzina yerlestiriyor. Ogul yoksa gorevliler yakiyor.
 Erkekler 3 kadinlar 4 saatte yaniyormus, kalan kuller nehire serpiliyor.
 Eger cenaze zengin birine ait ise cenaze once nehirde yikaniyor. Onlarin yeri biraz daha yukarida

Burda ilk defa 'hint fakiri' gorduk. Resim cekilmesini istemiyorlar. Bunlarin bedenleri olumden sonra yakilmiyormus. Kutsal sayildiklarindan dogaya geri veriliyormus (gomuyorlar).
Tapinakta oldukca fazla ayrinti var.  Bir kisim alan ayri bir ucret odenerek geziliyor. Hava sicak degilse gezmek daha rahat oluyor.