2 Ağustos 2014 Cumartesi

Nepal Genel



Nepal gezisinden aklinda ne kaldi diye sorulsa soylenecek iki ayrinti var; kirmizi ates tuglalari ve bozuk yollarda yaris yapan suzuki Maruti ler.

Dunyanin dami olarak un yapan Nepal'e ulasim Katmandu da yeralan  uluslararasi kucuk bir havaalaini ile yapiliyor. Prefabrik gorunumlu binalarin onune kadar yanasan ucaklar kendi iclerinde bir trafik karmasasi yaratiyor. Gelen ucaklar genelde kucuk boyutta.



Havaalaninda sizi kirli bir hava karsiliyor. Sehire ulasim icin ya on odemeli taksi/minibus, ya kapida bekleyen taksi/minibus veya otobuslerden yararlaniyorsunuz. heryerde oldugu gibi burda da 'Tarife boyle' soylemi ve size gosterilen bir fiyat tablosu var ama pazarlik yapiliyor. Gideceginiz yere gore 500 Rupiden baslayan fiyatlarla taksi bulabiliyorsunuz (1 USD = 95 Rupi).

Sehir ici ulasim
Heryerde size taksi lazimmi diye soran birileri var . Yerli halk minibusleri ve tuktuk lari kullaniyor
Basta Suzuki Maruti olmak uzere kucuk arabalar burda her turlu ulasimda ve nakliyede kullaniliyor. Buyuk araclarin dar sokaklara girmesi olasi degil. Ortalikta cok fazla motorbisiklet var ve gurultunun asil kaynagi onlar. Tur yapacaksaniz bir soforle anlasip arabayi tum gun kiralayabiliyorsunuz sofor sizi etrafta istediginiz yere goturup getiriyor. Pazarlik sart. Fiyatlar hersey dahil $40/gun den basliyor ve sabahtan aksama kadar sofor sizi gezdiriyor. Kucuk sehirlerde fiyat dusuyor


Bu kucuk araclarda her turlu tasimacilik yapiliyor


Yemek
Etrafta salas lokantalar bulmak olasi ama temizlik sorunu goz korkutuyor. Temiz gorunumlu tum lokantalar genelde bir hotele ait ama disariyada acik. Yemek kulturu biraz hint biraz cin karisimi birazda kendi yemekleri ile ortaya karisik bir halde. Sabahlari bati tarzi kahvalti ve sutlu kahve/cay yaygin.


Eglence
Katmandu da kirmizi isik (red light) sokagi ve bunun cevresinde cesitli eglence yerleri gormek olasi

Halk
Budist olarak bilinmesine ragmen cogunluk hindu. ve hint etkisi acikca goruluyor. birazda Musluman varmis ama cami gormedik. Irk karisik cogunluk Hint kokenliler Tibet kokenliler Cin kokenlilerlen olusuyor.


Sehirler
Sehir merkezinin iki anlami var; guncel merkez veya  Durbar meydani. Belli basli sehirlerde Turistik merkezler genelde tamamen kapatilmis ve giriste yabancilardan ucret aliniyor. Sehirlerde zaman 50 yil geriden geliyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder