4 Temmuz 2010 Pazar

Rio De Janeiro Petropolis

Petropolis


Hanedan Sehri olarak tanimlanabilir. Rio De janeiro sehrine araçla bir saat uzakliktadir. Tarihi eski olmasina ragmen sadece yol ustu yerlesim yeri olarak kalmisitir. Daha sonra Dom Pedro I tarafindan havasi begenilmis ve sehrin insaasina baslanmistir.
 
 
Almanlar tarafindan gelistirilen sehirde Alman mimarisinin ornekleri heryerde gorulur. Ormanlarlar çevrili iki vadiye yayilan sehir gunumuzde onemli gezi yerlerinden biridir.




Temmuz ayinda duzenlenen Alman festivali ziyaretcilere Alman yemeklerini ve folklorunu tanima olanagi saglar.

sokaklari dolduran bufelerin yanisira kulturel etkinlikler her yerde yeralir


Muzeye donusen kiraliyet sarayi gezilebilir.

3 Temmuz 2010 Cumartesi

Guney Amerika Genel

Guney Amerika

Guney Amerika, Brezilya disinda tamaminda ispanyolca konusulan bir kita. Sadece Brezilya 27 (DF Brasilia ile birlikte) eyaleti ile portekizce konusuyor. TYH ile Istanbul'dan Sao Paulo (Brezilya) ya dogrudan uçus oldugu gibi Airfrance ile Paris'ten tum baskentlere dogrudan veya baglantili ucus ile ulasilabilir. Diger hava yollari genelde servis acisindan sorunlu olabiliyor.

Kita ulkeleri vize acisindan pek sorunlu degil ama genede pasaport durumuna gore Dis isleri bakanliginin (http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa) sayfasindan bakmakta
yarar var. Ancak her ihtimale karsi ilgili ulke buyukelciliginden bilgi alimasi onerilir. Havaalaninda gereksiz durumlarla karsilasabiliyorsunuz. Ulkeler arasinda Mercosul anlasmasi oldugundan gecisler kolaydir.

Kuzey ulkeleri ekvator kuşaginda oldugundan oldukca sicak bir iklimdedirler. Guney kesimdekiler ise 4 mevsimi hakkiyla yasarlar.

Kitanin zengin maden yataklari avrupanin her donemde ilgisini çekmistir. Ozellikle Brezilya'nin zengin madenleri birkac yuzyil boyunca basta Portekiz olmak uzere avrupa ulkelerini beslemistir. Kitada yasamis olan yerel halk genelde pasifik okyanusu boyunca uzanan daglarda yasamis veya yasamaktadir. Eski çaglardan kalma eserler de bu alanda yer almaktadir. Inka uygarliginin kalintilari çogunlukla Peru topraklarinda yeralmaktadir.

Brezilya topraklarinda ise goçebe kabileler bulunmaktadir. Gunumuzde de kendilerine ayrilan koruma alanlarinda uygarliktan uzakta gelenklerine uygun olarak yasamaya devam etmektedirler. Ulkede eski uygarliklara ait herhangi bir arkeooljik kalinti bulunmamaktadir. Daha eski donemlere ait buluntular ise yavas yavas ortaya cikmaktadir. Bunlardan ilki duvar resimleri ile unlenen Serra da Capivara (Piaui) milli parki digeri ise Amapa eyaletindeki tas cember (stonehedge) olarak adlandirabilecegimiz tas dizisidir.

Internette tarihi yerler hakkinda oldukça fazla bilgi oldugundan ayrintilari tekrarlamiyorum. Yazilarda geçen yer adlari google da arastirdiginda herturlu bilgiye ulasılabilinir.

2 Temmuz 2010 Cuma

Uruguay

Uruguay,Guney Amerika nin temiz, sakin ve duzenli bir ulkesi. Baskent Montevideo (anlami dagin gorundugu yer) tarihi binalarin doldurdugu bir sehirdir. Yasam kosullari acisindan dunya siralamasindadir. ulaslararasi havaalanina birkaç avrupa sehrinden dogrudan uçus vardir. Çogu uçuslar Sao Paulo aktarmalidir. Meydanlari gezip gormeye degerdir. Uzayip giden plajlari deniz severle içindir. Internette sehir hakkinda oldukca fazla bilgi bulunabilir.


Yemek kulturleri zengidir. Buyuk mangallarda pisirilen etlerin yanisira deniz urunleri bulunabilir. Mate cayi çok yaygindir. Yolarda insalari koltuk altalarinda bir termos ellerinde bir 'kase' ve agizlikla yuruken gorebilrisiniz. Gunboyu bu içecek tuketilir. Yun ve lama tuyunden yapilmis giysiler yaygindir. Her yerde el emegi hediyelikler satan pazarlara rastlanabilir.

Ulkede gezilecek sehirler genelde kolonial donemde kurulan tarihi yerlerdir.

Doga guzelligi olarak Punta Del Este (dogu noktasi) sehri hepsinden onde gelir. Atlantik okyanusu ile Rio da Prata yi ayiran bir yarim adadir. Eger uygun mevsimde giderseniz yol boyunda kiyiya yakin dolasan balinalari gorme sansiniz olur.


Sehirde ozel havaalani vardir ve ozel jetlerin yogun trafigi soz konusudur.


Uruguayli sanatçi Carlos Páez Vilaró tarafindan yaratilan Casa pueblo diger gorulecek yerlerden biridir. Otel olarak ta islevi olan bu yerin insaasina denizde bulunan parçalarin kullanimi ile baslanmistir.


Punta del Este modern gokdelenler ve sayfiye evlerinin bir arada bulundugu bir yerlesim yeridir. Sayfiye bolgesinde herbiri farkli mimaride insaa edilen evlerin birbirini gormeyecek sekilde yerlestirilmis olasi dikkat cekicidir. Evlerin mimarisi ve bahceleri harika fotograflar sunar.

Limanda balikcilarin yanisira devasa deniz kurtlari (aslanlari) insanlari bekler. Iskele Kenarinda duran deniz kurtlari urkutucu goruntularinin aksine vereceginiz baliklari nazli bir eda ile kabul ederler. Yasam yerleri olan ve 11 km acikta bulunan adaya gemi seferleri duzenlenmektedir.


Burada da sahiller gorulmeye degerdir.