3 Temmuz 2010 Cumartesi

Guney Amerika Genel

Guney Amerika

Guney Amerika, Brezilya disinda tamaminda ispanyolca konusulan bir kita. Sadece Brezilya 27 (DF Brasilia ile birlikte) eyaleti ile portekizce konusuyor. TYH ile Istanbul'dan Sao Paulo (Brezilya) ya dogrudan uçus oldugu gibi Airfrance ile Paris'ten tum baskentlere dogrudan veya baglantili ucus ile ulasilabilir. Diger hava yollari genelde servis acisindan sorunlu olabiliyor.

Kita ulkeleri vize acisindan pek sorunlu degil ama genede pasaport durumuna gore Dis isleri bakanliginin (http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa) sayfasindan bakmakta
yarar var. Ancak her ihtimale karsi ilgili ulke buyukelciliginden bilgi alimasi onerilir. Havaalaninda gereksiz durumlarla karsilasabiliyorsunuz. Ulkeler arasinda Mercosul anlasmasi oldugundan gecisler kolaydir.

Kuzey ulkeleri ekvator kuşaginda oldugundan oldukca sicak bir iklimdedirler. Guney kesimdekiler ise 4 mevsimi hakkiyla yasarlar.

Kitanin zengin maden yataklari avrupanin her donemde ilgisini çekmistir. Ozellikle Brezilya'nin zengin madenleri birkac yuzyil boyunca basta Portekiz olmak uzere avrupa ulkelerini beslemistir. Kitada yasamis olan yerel halk genelde pasifik okyanusu boyunca uzanan daglarda yasamis veya yasamaktadir. Eski çaglardan kalma eserler de bu alanda yer almaktadir. Inka uygarliginin kalintilari çogunlukla Peru topraklarinda yeralmaktadir.

Brezilya topraklarinda ise goçebe kabileler bulunmaktadir. Gunumuzde de kendilerine ayrilan koruma alanlarinda uygarliktan uzakta gelenklerine uygun olarak yasamaya devam etmektedirler. Ulkede eski uygarliklara ait herhangi bir arkeooljik kalinti bulunmamaktadir. Daha eski donemlere ait buluntular ise yavas yavas ortaya cikmaktadir. Bunlardan ilki duvar resimleri ile unlenen Serra da Capivara (Piaui) milli parki digeri ise Amapa eyaletindeki tas cember (stonehedge) olarak adlandirabilecegimiz tas dizisidir.

Internette tarihi yerler hakkinda oldukça fazla bilgi oldugundan ayrintilari tekrarlamiyorum. Yazilarda geçen yer adlari google da arastirdiginda herturlu bilgiye ulasılabilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder