29 Mayıs 2011 Pazar

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Malezyadaki en önemli şehir, adının anlamı "iki çamurlu nehrin birleştiği yer".



THY/MH ortak uçuşu sabahı köründe geliyor (06.00). Havaalanı tam otomatik. Polis dışında hiç gorevli görmedim. Belki çok erkendi. Yolcular dışında da dışarda da kimse yoktu. Havaalanı ile sehir merkezi arsında hızlı tren baglantısı var, veya 100 Rignitten başlayan pazarlıkla taksi tutulabilir.

Gündelik gezi için Metro-otobus için 1-day-pass alabilirsiniz. Yada her hat için ayrı bilet (1.60 MR) alarak istediğiniz yere gidebilirsiniz.

Kuala lumpur (kısaca KL) şehirin kuruluş amacı cevresindeki maden ocakları. Zamanla kapatılan devasa açık işletme çukurları (maden ocakları) su ile godurup göletler olusturulmus sehir de bu göletler arasına kurulmuş.

KL 24 saat yasayan bir şehir. Hertaraf modern gökdelenler ve alısveriş merkezleri ile dolu. Aralara sıkışmış veya kenar mahallelerde koloni dönemine ait binaları da görmek olası.

Her yerede yabancılar var gerek çalışanlar gerek turistler. Gunduz normal iş hayatı suruyor gece ikinci hayat baslıyor yabacı çok olunca onlara servis saglayan kurum, kurulus ve bayan sayısıda orantılı olarak çok ve her milletten "çalışan" varmış. Yabancı erkeklerin rağbet ettiği en ünlü cadde "infamous street" olarak adlandırılıyor. Burdaki barlar tıklım tıklım dolu. Türkiye büyükelçiliginin turizim bölümüde burada!!. Yabancıların ailece gittigi diğer bir mahalle daha var orda da barlar ve lokantalarda avrupa havası hakim.

Şehirde dunyanın heryerinden kopyalanmıs eserler var. Ya binanın aynısını kopyalamıslar veya ismini almışlar ( "Times square" vb). Aralarında en önemlisi Petronas ikiz kuleleri.


Kuleleri birbirine baglayan köprü (skybridge) turist çekim merkezi olmuş. önceleri ücretsi olam bu geçiş şimdi 10 RM ve bir gun önceden bilet almak gerekiyor.


kuleler sehri ikiye bölen bir konumda bir taraf gecekondu kılıklı eski şehir diger taraf modern gökdelenler tarlası

Kulelerin arkasındaki park Brezilyalı sanatcı Roberto Burle Marx tarafından tasarlanmış
 Gökdelenler plansız ve programsız bir sekilde yükseliyor. Konut olarak yapılanların bir kısmı bosalmıs durumda. Konut alanları sehir dışına dogru kaymakta.


Luks kavramı abartılmıs. Her katta özle yüzme havuzlu daireler bu abartmaya örnek olarak verilebilir.


Meraklısı için söyleyeyim çok etkin ve canlı deprem kuşaklarının yanıbaşında olmalarına ragmen yaşlı granit temel kaya burayı depremden korumakta.

Büyük alışveriş merkezlerinin yanısıra geceleri birçok yerde pazar kuruluyor. Ucuz çin malları buralarda satılıyor. En ünlüsü çin mahallesindeki pazar. Her markanın takliti burda varmış. Ama çanta, spor ayakkabısı saat ve parfum basta olmak uzere hemen hemen hersey var.  Genede alisveriş için aksam 8 den sonra gidilmesı önerilir. Gündüz pek bir hareket yok. Pazarlık için onerilen fiyatın 1/5 ünden baslayın 1/3 iyi fiyat sayılır ama hala fazla ödediğinizi söylemek gerek. Ne kadar sabırlıysanız o kadar ucuza alırsınız.

Bana göre “Central market” daha kaliteli ve dah iyi ama dahada pahalı.

Beklenenin aksine sehirin denize yakın bir yeri yok. görülmege deger diger bir yer "Masjid Jamek" (Jamek camii) civari

Malezya Genel

Malezya genel,



Malezya Güney amerikada değil ancak yolum düştü. Blog ismini değiştirmek yerine buradan devam edeyim.

Bizden visa istemeyen ve dogrudan uçuş olan yerlerden biri. Eski madenci şehri yen teknoloji ve petrol merkezi Kula lumpur ilk durak oluyor. Buradan bu bolgedeki her yere/ülkeye ucuza uçmak olası. Biletlerin önceden alınması çok fazla kar sağlıyor.

Para birimi Malezya Ringgit (MR) ve Sen.

1 USD ~ 3 MR kadar ama değişebiliyor

Burası ingiliz eski kolonisi ve araçlar sağdan direksiyonlu. Hala alışamadım. Kuala Lumpur da şehir merkezinde otobus, metro ve tren çalışıyor ama çevreye giden toplu taşıma aracı yok denecek kadar az. Taksilere binmeden önce pazarlık yapmak gerek Taksimetreleri ya yok yada açmıyorlar. Heryerde hemen hemen herkes biraz ingilizce konusuyor. Buyuk sehirlerde ise iletişim dili nerdeyse ingilizce.
Malaylar (Malezyalıların kendilerine verdikleri isim) göreceli olarak ufak tefek insanlar. Müslüman Malaylar hindular ve çinliler uzerine egemenlik kurmuşlar. Onlar çalışıyor Malayler egleniyor.

Ucuz iş gücü olarak filipin ve endenozyadan işçi kadınlar geliyor. Filipinliler her turlü işi yapıyor ve yuksek maas alıyorlar (temizlik işi gundelik 20-50 MR ) Endenozyalılar gerçek 3. sınıflar ve en zor işler onların 10-30 MR arası gundelik alıyorlar.

Ayrıca ülkede Expat adı verilen yabacılar var teknik işleri yürütüyor. Expatlarin maaşları avrupa ile yarışabiliyor. Bu nedenle çok fazla expat buraya yerleşmiş durumda.

Bunlara ek olarak büyük bir iranlı topluluğu var. Baskıdan kaçıp gelen zengin kesim. Ne iş yaptıklarını öğrenemedim. Genelde burayı Avusturalya'ya geçmek için ara durak olarak kullanıyorlarmış. Burada ingilizce öğrenip sonra da gidiyorlarmış.

Malezya demek yemek demek. Çok zengin bir yemek kulturu olusmus. Tüm uzak dogu mutfagı burda ayrıca batıdan orneklerde bulunuyor. Merkezde büyük bir iranlı toplulugu oldugundan İran'dan japonya'ya kadar her turlu lokanta bulunuyor. Ama Çin ve Hint mutfagı baskın. Balık öenmli bir yemek

Balıgın yanısıra tavuk ve kuzu etide yaygın olarak sofrada bulunuyor. Sate bızım çöp şişin "şekerli" akrabası.
ayrıca "steam boat" adı verilen kendin pişir kendin ye tarzi yemek te bulmak olası
adam bası 35RM den baslıyor sınır yok yiyebildiğiniz kadar yemek yiyorsunuz


Çok çeşitli meyva ve sebze seçeneği var



Bence en ünlüsü Dorian (yada Durian). arabanıza koyup eve getirin araba 1 hafta koksun. ama malaylar çok seviyor.

Dısardan bakıldığında masum görünüyor ama yaglı ve agır kokulu bir meyva.  Karpuz büyüklüğüne kadar ulaşabiliyor.

Hava çok sıcak ve nemli o nedenle gündüzleri herkes alışveriş merkezlerine doluşuyor.

Alışveriş merkezleri avrupa markaları ile dolu ve fiyatlar avrupadan daha pahalı.

Malezyada üretilen birsey yok. Hersey çevreden geliyor.

Dini baskı ile nerdeyse tüm bayanlar kapalı. Tek ortak eğlence ise alısverişe gitmek veya geceleri ailece gidilen lokontalarda yemek yemek.

Yemege gece 8-9 gibi gidiliyor ve uzun sure kalınıyor. Heryerde buyuk lokantalar veya açık hava yemek bahceleri bulmak olası. Şehir dısı lokantalar genelde 4 tarafı açık halde yapılmıs. Yagmurdan korunaklı sonrasında serin.

Unutmadan ağır, gök gürültülü, sağnak yağan tropikal yagmur gundelik bir olay ve kısa sürüyor.



Yerli halka 30 yıla varan vade ile araç satılıyor. Bu nedenle her yer araç dolu. Ancak tüm otoyollar paralı. Benzin çok ucuz ancak bazen depo erken boşalıyor. Arkadaşlar böyle günler için gerekli.

Tropikal ormanlar kesilip yerleşim alanı açılıyor bu nedenle evlerin bahçelerinde çöpleri karıştıran maymunlara rastlamak olası




Yerleşim yerlerinin cevresinde oluşturulan göletlerde 1-1.5 uzunlugunda dev kertenkeleler görmek olagan işlerden


Malezya da yönetim ingiliz sitemi gibi; seçilmiş vekillerin yanı sıra kraliyet aileleri yönetimde yer alıyor.
9 eyaletin sultanları kendi aralarında yaptıkları gizli oylama ile beş yıllık dönem için ülkenin kralını "Yang di Pertuan Agong " seçiyor. Seçilmiş Kral görev süresince federal baskent Kuala Lupur daki sarayda yaşıyor. işibitince kendi memeleketine geri dönüyor. 13 Aralık 2011 seçim günüydü eski kralın yolculanması ve yeni kralın karsılanması törenleri oldukça havalı geçti  

Burada düğine davet edildiginizde nasıl giderim veya adresi nasıl bulurum diye dert etmenize gerek yok. Yol boyuna  bırakılan işaretleri takip edin yeter