29 Mayıs 2011 Pazar

Malezya Genel

Malezya genel,



Malezya Güney amerikada değil ancak yolum düştü. Blog ismini değiştirmek yerine buradan devam edeyim.

Bizden visa istemeyen ve dogrudan uçuş olan yerlerden biri. Eski madenci şehri yen teknoloji ve petrol merkezi Kula lumpur ilk durak oluyor. Buradan bu bolgedeki her yere/ülkeye ucuza uçmak olası. Biletlerin önceden alınması çok fazla kar sağlıyor.

Para birimi Malezya Ringgit (MR) ve Sen.

1 USD ~ 3 MR kadar ama değişebiliyor

Burası ingiliz eski kolonisi ve araçlar sağdan direksiyonlu. Hala alışamadım. Kuala Lumpur da şehir merkezinde otobus, metro ve tren çalışıyor ama çevreye giden toplu taşıma aracı yok denecek kadar az. Taksilere binmeden önce pazarlık yapmak gerek Taksimetreleri ya yok yada açmıyorlar. Heryerde hemen hemen herkes biraz ingilizce konusuyor. Buyuk sehirlerde ise iletişim dili nerdeyse ingilizce.
Malaylar (Malezyalıların kendilerine verdikleri isim) göreceli olarak ufak tefek insanlar. Müslüman Malaylar hindular ve çinliler uzerine egemenlik kurmuşlar. Onlar çalışıyor Malayler egleniyor.

Ucuz iş gücü olarak filipin ve endenozyadan işçi kadınlar geliyor. Filipinliler her turlü işi yapıyor ve yuksek maas alıyorlar (temizlik işi gundelik 20-50 MR ) Endenozyalılar gerçek 3. sınıflar ve en zor işler onların 10-30 MR arası gundelik alıyorlar.

Ayrıca ülkede Expat adı verilen yabacılar var teknik işleri yürütüyor. Expatlarin maaşları avrupa ile yarışabiliyor. Bu nedenle çok fazla expat buraya yerleşmiş durumda.

Bunlara ek olarak büyük bir iranlı topluluğu var. Baskıdan kaçıp gelen zengin kesim. Ne iş yaptıklarını öğrenemedim. Genelde burayı Avusturalya'ya geçmek için ara durak olarak kullanıyorlarmış. Burada ingilizce öğrenip sonra da gidiyorlarmış.

Malezya demek yemek demek. Çok zengin bir yemek kulturu olusmus. Tüm uzak dogu mutfagı burda ayrıca batıdan orneklerde bulunuyor. Merkezde büyük bir iranlı toplulugu oldugundan İran'dan japonya'ya kadar her turlu lokanta bulunuyor. Ama Çin ve Hint mutfagı baskın. Balık öenmli bir yemek

Balıgın yanısıra tavuk ve kuzu etide yaygın olarak sofrada bulunuyor. Sate bızım çöp şişin "şekerli" akrabası.
ayrıca "steam boat" adı verilen kendin pişir kendin ye tarzi yemek te bulmak olası
adam bası 35RM den baslıyor sınır yok yiyebildiğiniz kadar yemek yiyorsunuz


Çok çeşitli meyva ve sebze seçeneği var



Bence en ünlüsü Dorian (yada Durian). arabanıza koyup eve getirin araba 1 hafta koksun. ama malaylar çok seviyor.

Dısardan bakıldığında masum görünüyor ama yaglı ve agır kokulu bir meyva.  Karpuz büyüklüğüne kadar ulaşabiliyor.

Hava çok sıcak ve nemli o nedenle gündüzleri herkes alışveriş merkezlerine doluşuyor.

Alışveriş merkezleri avrupa markaları ile dolu ve fiyatlar avrupadan daha pahalı.

Malezyada üretilen birsey yok. Hersey çevreden geliyor.

Dini baskı ile nerdeyse tüm bayanlar kapalı. Tek ortak eğlence ise alısverişe gitmek veya geceleri ailece gidilen lokontalarda yemek yemek.

Yemege gece 8-9 gibi gidiliyor ve uzun sure kalınıyor. Heryerde buyuk lokantalar veya açık hava yemek bahceleri bulmak olası. Şehir dısı lokantalar genelde 4 tarafı açık halde yapılmıs. Yagmurdan korunaklı sonrasında serin.

Unutmadan ağır, gök gürültülü, sağnak yağan tropikal yagmur gundelik bir olay ve kısa sürüyor.



Yerli halka 30 yıla varan vade ile araç satılıyor. Bu nedenle her yer araç dolu. Ancak tüm otoyollar paralı. Benzin çok ucuz ancak bazen depo erken boşalıyor. Arkadaşlar böyle günler için gerekli.

Tropikal ormanlar kesilip yerleşim alanı açılıyor bu nedenle evlerin bahçelerinde çöpleri karıştıran maymunlara rastlamak olası




Yerleşim yerlerinin cevresinde oluşturulan göletlerde 1-1.5 uzunlugunda dev kertenkeleler görmek olagan işlerden


Malezya da yönetim ingiliz sitemi gibi; seçilmiş vekillerin yanı sıra kraliyet aileleri yönetimde yer alıyor.
9 eyaletin sultanları kendi aralarında yaptıkları gizli oylama ile beş yıllık dönem için ülkenin kralını "Yang di Pertuan Agong " seçiyor. Seçilmiş Kral görev süresince federal baskent Kuala Lupur daki sarayda yaşıyor. işibitince kendi memeleketine geri dönüyor. 13 Aralık 2011 seçim günüydü eski kralın yolculanması ve yeni kralın karsılanması törenleri oldukça havalı geçti  

Burada düğine davet edildiginizde nasıl giderim veya adresi nasıl bulurum diye dert etmenize gerek yok. Yol boyuna  bırakılan işaretleri takip edin yeter




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder