29 Mayıs 2011 Pazar

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

Malezyadaki en önemli şehir, adının anlamı "iki çamurlu nehrin birleştiği yer".



THY/MH ortak uçuşu sabahı köründe geliyor (06.00). Havaalanı tam otomatik. Polis dışında hiç gorevli görmedim. Belki çok erkendi. Yolcular dışında da dışarda da kimse yoktu. Havaalanı ile sehir merkezi arsında hızlı tren baglantısı var, veya 100 Rignitten başlayan pazarlıkla taksi tutulabilir.

Gündelik gezi için Metro-otobus için 1-day-pass alabilirsiniz. Yada her hat için ayrı bilet (1.60 MR) alarak istediğiniz yere gidebilirsiniz.

Kuala lumpur (kısaca KL) şehirin kuruluş amacı cevresindeki maden ocakları. Zamanla kapatılan devasa açık işletme çukurları (maden ocakları) su ile godurup göletler olusturulmus sehir de bu göletler arasına kurulmuş.

KL 24 saat yasayan bir şehir. Hertaraf modern gökdelenler ve alısveriş merkezleri ile dolu. Aralara sıkışmış veya kenar mahallelerde koloni dönemine ait binaları da görmek olası.

Her yerede yabancılar var gerek çalışanlar gerek turistler. Gunduz normal iş hayatı suruyor gece ikinci hayat baslıyor yabacı çok olunca onlara servis saglayan kurum, kurulus ve bayan sayısıda orantılı olarak çok ve her milletten "çalışan" varmış. Yabancı erkeklerin rağbet ettiği en ünlü cadde "infamous street" olarak adlandırılıyor. Burdaki barlar tıklım tıklım dolu. Türkiye büyükelçiliginin turizim bölümüde burada!!. Yabancıların ailece gittigi diğer bir mahalle daha var orda da barlar ve lokantalarda avrupa havası hakim.

Şehirde dunyanın heryerinden kopyalanmıs eserler var. Ya binanın aynısını kopyalamıslar veya ismini almışlar ( "Times square" vb). Aralarında en önemlisi Petronas ikiz kuleleri.


Kuleleri birbirine baglayan köprü (skybridge) turist çekim merkezi olmuş. önceleri ücretsi olam bu geçiş şimdi 10 RM ve bir gun önceden bilet almak gerekiyor.


kuleler sehri ikiye bölen bir konumda bir taraf gecekondu kılıklı eski şehir diger taraf modern gökdelenler tarlası

Kulelerin arkasındaki park Brezilyalı sanatcı Roberto Burle Marx tarafından tasarlanmış
 Gökdelenler plansız ve programsız bir sekilde yükseliyor. Konut olarak yapılanların bir kısmı bosalmıs durumda. Konut alanları sehir dışına dogru kaymakta.


Luks kavramı abartılmıs. Her katta özle yüzme havuzlu daireler bu abartmaya örnek olarak verilebilir.


Meraklısı için söyleyeyim çok etkin ve canlı deprem kuşaklarının yanıbaşında olmalarına ragmen yaşlı granit temel kaya burayı depremden korumakta.

Büyük alışveriş merkezlerinin yanısıra geceleri birçok yerde pazar kuruluyor. Ucuz çin malları buralarda satılıyor. En ünlüsü çin mahallesindeki pazar. Her markanın takliti burda varmış. Ama çanta, spor ayakkabısı saat ve parfum basta olmak uzere hemen hemen hersey var.  Genede alisveriş için aksam 8 den sonra gidilmesı önerilir. Gündüz pek bir hareket yok. Pazarlık için onerilen fiyatın 1/5 ünden baslayın 1/3 iyi fiyat sayılır ama hala fazla ödediğinizi söylemek gerek. Ne kadar sabırlıysanız o kadar ucuza alırsınız.

Bana göre “Central market” daha kaliteli ve dah iyi ama dahada pahalı.

Beklenenin aksine sehirin denize yakın bir yeri yok. görülmege deger diger bir yer "Masjid Jamek" (Jamek camii) civari

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder