22 Ekim 2011 Cumartesi

Diwali veya deepavali

Diwali veya deepavali enbuyuk hindu bayramlarından birisi. Işıkların bayramı (festival of lights) olarak çevirebileceğimiz bayram Ingiltere dahil hintililerin bulunduğu her yerde kutlanıyor.

Kutlamalarda bir hafta öncesinde itibaren alışveriş merkezlerinin girişlerinde renkli prinç veya kumlarla yapılmış kutsal figurlerin yeraldığı  suslemeler yerleştiriliyor




2011 yılı kutlamaları 26 Ekime denk geliyor.

Kula Lumpur daki önemli Hindu merkezlerinden biri Batu Cave. Erken saatlerden itibaren Hindu dininden insanlar burdaki tanriları ziyarete baslıyor. herkes geleneksel kıyafetlerle geldiginden burada gercek bir bayram yeri görüntüsü var. Rengarenk sariler ortalıkta uçusuyor. 


Her tanrının ufak bir tapınagı var. Her tapınakta da bir veya iki rahip istekleri ve hediyeleri tanrılara iletiyor. Bu iş öyle beleş değil eger rahip verdiğiniz hediye (para) den menunsa dua uzuyor eger eliniz sıkı ise dua bayagı kısalıyor. 
Tanırıları ziyaret tapınakcık etrafındaki tavaf ile devam ediyor. 

Rahiplerin duası  tepsilerdeki kandiller yanarken yapılıyor. Sonrasında özel kül/boya ziyaretçilerin alınlarına sürülüyor 

Eger tanrı önemli ise kişilerin dogrunda tarılara sunum yapmalarına izin yok!. Mutlaka bir rahip size yardım ediyor. Diğer tanrılara istediginiz gibi sunum yapabilirsiniz.


Dilekleriniz için yakılan kandiller tapınak kenarlarına bırakılıyor
Tanrılara sunulanlar a örnek. Kagıda sarılı olan beyaz boya gibi kül. Ayrıca bol miktarda çiçek kolye sunuluyor.

Eger istek coksa veya duanız kabul olduysa yemek te dagıtılıyor: Safranlı pilav, nohut yanında keskül benzeri bir tatlı hepsi aynı kagıtta. Ama tadları fena degil tek sorun bu iş sabah saat 8-9 da ...


Batu Cave de kutlamalar basbakanında katıldıgı bir tören: Muzik Eglence ve tabii ki her çeşitten hint yemekleri...
Kuyruklar sakin sabırlı insanlardn olusuyor. Ne bagrısan var nede onündekini iten... Yemegini bitiren masayı ve cöplerını temizleyip kalkıyor.

Yemeklerin çoğunlugu gözünüzün önünde yapılıp dagıtılıyor: ücretsiz... 


Gece bir çok yere havai fisek gösteris yapılıyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder