23 Ocak 2012 Pazartesi

Phuket, Thailand



Beklediğimin aksine oldukça büyük bir ada şehiri. Yogun bir trafik sizi bekliyor.






Buraya ulaşım ya havayolu ile yada karayolu ile sağlanıyor. Havayolu enkolay olanı.  Karayolu ise yaygın ancak yol çok uzun. Geldiginiz yöne göre en az 7 saat seyahat gerekiyor. Şehirlerarası ulaşım çeşitli sınıflarda yapılıyor. Ayrıntılar Thailand genel sayfasında var.

Fiyatlar geldiginiz yöne göre ve seçtiğiniz araca göre değişiyor. Örnek olarak Hat Yai - Phuket arası fiyatlar 230TB baslıyor 400TB ye kadar çıkıyor.  Ancak en uygun yol, otogara girip aracı görüp bileti almak. Turistik firmalar aynı bileti daha pahalıya satıyor. Phuket için heryerden her saat başı araç bulmak olası. Yogun dönemde dahi kara yolu ile ulaşım sorun degil. Şehir içi ulaşım için halk otobüsü, tuktuk, taksi ucuzdan pahalıya sıralaması ile hizmetinizde.


Bunların yanısıra Moto-bisiklet kiralayabilirsiniz.

Phuket otogarı şehrin ortasında. Bu arada, şehir merkezinin denize kıyısı yok. Adayı çevreleyen irili ufaklı kumsallardan keyfinize göre olanı seçiyorsunuz.  Her bir kumsal kendi yerleşim alanını yaratmış. Sizinde bu kumsallardan birini begenip oraya gitmeniz gerekiyor. Her kumsalda her türden hotel bulunuyor bu nedenle merkezde kalmanın anlamı yok. Adanın büyük bir bölümü hala balta girmemiş tropik orman ile kaplı. Ancak bir çok yerde kauçuk agacı ekmek için orman kesilmiş. Bu günlerde de yazlık ve hotel yeri için kesiliyor. Kumsallara ulaşım bu ormanlar içine açılan yada çevresinden dolaşan yollardan yapılıyor.

En buyuk kumsal Patong beach. Adının anlamı muz yaprağı ormanı. Taksi 400-500 TB, kamyondan bozma halk otobüsü 25 TB a buraya geliyor. Halk otobusleri havadar araçlar 






Bu araçlar her yarım saatte bir “big market” in yanından kalkıyor. Otogardan burası yaklaşılk 20 dk yürüme mesafesinde.

Patong un merkeze uzaklığı 15 km ve ulaşım dag aşılarak yapılıyor. Bizdeki Fetiye-ölüdeniz arası yolun bir benzeri. Patong da pansiyondan resort a hertürlü hotel bulunuyor. Yolda yerliden çok yabancı ile karşılaşıyorsunuz. Kuzey avrupa ve Rusya dan gelenler burdaki turistlerin çoğunlugunu oluşturuyor. Rus akını artınca yazılar kril alfabesine dönemeye başlanmış. Bir çok yerde Ruslar için yazlıklar yapılıp satılmaya başlanmış.

Burada yapılabilecekleri zaman sırasıyla verirsek daha kolay olur. Oteli internetten ayırtın zaman kazanırsınız. Aksi halde otel aramak için yürüyerek çok zaman kaybedersiniz. İnternet te otelide konukların eleştirilerine göre seçin. Çogunlukla dogru çıkıyıor. Patong beach en ünlü olan yer. 

Patong a geldiğinizde göreceğiniz gibi her üç dükkandan biri masaj salonu diğerleri lokanta veya turistik eşya satış yeri. Masaj salonlarından birini seçin ve 30 dk (180TB) veya 60 dk (250TB) ayak masajı yaptırın ve uzun yolculukta ayagınıza inen kara sulardan kurtulun.


Sonrasında varış zamanınıza göre ister lokantada ister alış veriş merkezideki yemek bölümünde yöresel yemekleri tadın. Lokantlarda Tam taze balık kilo ile satılıyor 100gr 70-100TB her türlü deniz ürünüde bulmak olası. Keyfinize göre pişirtin.

Eğer gündüz ise, en kuvetlisinden güneş kreminizi alın denize bir ugrayın. Kumsallar sezlong kiralayanlarca kaplanmış ama ön taraflar boş. Uzun kalmayın. Güneş yakıyor. Kumsalda yürüyenleri seyrederken zamanı unutup hotele yanık kebab olarak dönmek olası.





Akşam üzeri alışveriş merkezi alt katında satılan yöresel hediyelik esyaları bir gezin. 




İster sahildeki, ister ana cadde üzerindeki gece kurulan lokantalardan birinde veya ayaküstü olarak akşam yemeginiz yedikten sonrada artık gece hayatına akabilirisniz. Gece hayatı çok canlı. Her istege göre birkaç yer bulmak olası.
 Tuk-tuk lar her an hizmetinizde. pazarlık etmek gerekiyor
 yan yollar, ana ulaşım aracı olan moto-bisikletlerle dolu.

Gündüz etkinliklerine gelince. Her yerde Phi-Phi adalarına gezi düzenleyen gemilerin aracılar bulunuyor. Bu adalar Jame Bond Filiminden sonra daha da ünlü olmuş. Tam günlük turlar 1800 -2800 TB arası fıyat ile katılyorsunuz. Bizde kaş civarında yapılan tekne gezilerine benziyor. Ama adaların şekileri çok daha ilginç. Tek sorun var hava sakin olmalı. Yoksa turlar iptal ediliyor. Bu adaları gezmek için Phuket yerine Krabi (90km önce) de kalmak daha uygun. O bölge daha az bozulmuş. Ayrıca pek bilinemesede Phuket adası yakınlarındaki Samui mercan adalarıda gezmek için güzel oldugu söylendi. Bu sefer vakit olmadı ama birdahaki sefere ayrntılı bilgi veririm (Bazı resimler Thailand genel sayfasında var).

Adayı gezmek için yarım gunluk turlar duzenleniyor. Sabah veya öğleden sonra yapılan turlarda Big Buddha, Chalong Buda tapınağı, Jui Tui Çin tapınagı, Phuket şehir turu (sadece el sallayarak) ve ayrıca alış veri için caju fabrikası ve mucevher mağazaları görülebiliyor. Fil gezisi, ATR gezisi ile yılanlarla  ve maymular la yapılan gösterilerde gezi programına eklenebiliyor.

Büyük ve küçük Karon sahilleri


2004 yılında tsunami felaketi cok fazla can almış. Rehberin verdigi biligye göre halk ne oldugunun anlamadıgından ve ne yapacagaını bilemediğinden can kaybı artmış. Tsunami olusurken deniz once ani olarak geri çekilmiş, halk ortada kalan balıkları toplamak için denize koşmuş. Ardından ani gelen tsunami dalgası balıkları toplayanlar ile kıyıda onları seyredenleri almış. Hotellere ve yuksek binalara zara vermemiş. Aslıda hertarfa yuksek tepelerle dolu ve şimdi heryere tsunami kaçış yönlerini gösteren levhalar konmuş.
Hikaye burda bitmiyor. Budist inancına göre ölenkişilerin ruhları 7 gün sonra öldükleri yerlere geri dönüyor. Tsunamiden sonra sahilde dolaşan ağlayan ruhlarla ilgili söylentiler artmış. Yöneticiler budist rahipler başvurmuş ve akıl danışmışlar. Rahipler sahile bir dragon heykeli dikilmesini ve kutsanmasını önermişler. Şimdi bu ruhlar için Karon sahilinde bir heykel bulunuyor. O günden beride ruhlar görülmemiş.


hikayeye daldim ve hızlı geçtik resim çekemedim...



Big Buddha heykelleri, çok sevdikleri kıral ve kraliçe için devlet kaynakları kullanılmadan inşaa ediliyor. 





Her ikiside  Buddha , kralın veya kralicenin heykeli degil. Kraliçe için yapılan  Buddha heykeli daha küçük ve arkada yere alıyor


10 yıl sürmesi planlanan inşaatta önde beton temel atılmış. Sonrasında Mynamar dan getirilen mermer bloklar plakalar haline kesilip satışa sunulmuş.

inşaat hala devam ediyor ve 4 yıl daha sürmesi bekleniyor.

 yorum yok....
 girişin yanı.
Eger yeterince bagış yaparsanız bir mermer plakaya adınız yazılıp heykelde bir yere yapıştırılıyor.
Bagışlar büyük ise kişinin resmi tanıtım yerinde sergileniyor.

Alanda yerel müzik dinleyebiliyorsunuz..

 Ön bahçe.

Saç süslemelerinden örnekler


 Göz
 Bagış için satıştaki örnekler

Fırsattan istifade, Rahiplerin hayır duası için kuyrukta bekleyenler.
 Adak agacı, bu gelenek tum asya ülkelerinde var.


Önceleri bağış toplamak için çan heykel vb satılmış. Parası ödenen çanlar biryerlere asılmış  ancak fırtınalarda sorun olmuşlar. Bu günlerde çan alırsanız evinize götürüyorsunuz.
 Buddha nın koruyucusu “mother earth” heykeli girişte yeralıyor.





Chalong  Buddha tapınağı

İçinde  Buddha dan bir kalıntının bulundugu görkemli bir tapınak.


çevre düzenlemesi devam ediyor.

Duvarlarda resimlerle  Buddha nın hayatı anlatılmış. Her Buddha heykeli biçimine göre haftanın bir gününü tanımlıyor.

 Örnegin Perşembe günü duruşu

Buddha nın bedeni yakıldıktan sonra kalanlar dagıtılmış. Tapınagın en üst katında yer alan bu fanusta Sri Lankadan getirtilen bir parça sergileniyor.

urik asit olarak tanımlanan kalıntı.
 Çan Kulesi
 Dilegi olanlar bu tapınağa kosuyor. Üç rahip heykelinde her turlü dilek kabul ediliyor.

Öndeki kutularda üzerinde numara olan cubuklar var. kutular sallanıyor ve çıkan cubuktaki numaraya göre yandaki raflardan ilgili fal kagıdını alıp bakıyorsunuz. Alacagınız kararın sonucunu görmek için ise iki adet yarım fasulye sekilli tahta yere atılıyor. Eger aynı biçimde yere düşerlerse o iş hayırlı olacak demek. Farklı düşerlerse dikkatli olmak gerek...
 tapınakta üç ünlü rahibin mumyaları bulunuyor








Budist rahipler burada çok etkili. 40 -50 yıl öncesine kadar başı dişi agrıyan, karısndan korkan veya işi ile sorunu olan rahiplerden akıl alırmış. Günümüzde bu gelenek kısmen olsada devam ediyormuş. Rahipler sabah duasına gelemeyen halk için kapı kapı dolaşıp yiyecek vb topluyor sonrada onlar için ya tapınak ta veya kendi yerlerinde onlara dua ediyorlar.



Jui Tui Çin tapınagı,

Bu bölgedeki  büyük Çin tapınaklarından biri. 



Çok zengin bir tanrı kolleksiyonu var. Bu kadar çok ve farklı tanrının olmasının nedeni ise her şehrin kendi tanrısının olması. Çin çok büyük bir ülke böyle olunca bir sürü farklı tanrı ortaya çıkmış. 



Bu şişler farklı amaç için. Yılda bir defa yapılan dini törenden sonra vucuda batırılıyor.

 Görüntüleri ürkütücü olsada hepsi iyi tanrılar.

 sunaktan motif

Her gelen dilek için tütsü yakıyor. Bu kişinin dilegi tutacak galiba. Küller dagılmadan kalmış





Phuket bir çok filime evsahipligi yapmış. Bir sokak özel olarak bu amaç için korunuyor. Kablolar ortadan kaldırılmış. Binalar korunmuş.  



Meraklısı için yerel halk genelde adanın kuzeyinde veya phuket sehirinin kenarlarında yaşıyor. Nufus oranları 9 a 1 yani; 9 yabancıya karsılık 1 yerli bulunuyor.

Budistlerin yanısıra, adanın bir bölümünde hint kökenli müslümanlar bulunuyor genelde balıkçılıkla uğraşıyorlar.

Adada Thai-Boxing okulları var ve buraya bu işi öğrenmeye gelen yabancılarda var.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder