25 Aralık 2012 Salı

George Town, Penang


George Town, Penang
Malezyada turizm için yaratilan diger bir alan.  Kuala Lumpur dan yaklaşık 350 km uzakta ve araba ile 4 saat suren rahat bir otaban yolculugundan sonra varilabiliyor. Her nekadar Penang eyaleti yarımada da olsada baskent George town, Penang adasında yeralıyor ve ünü eyaletin önüne geçmiş durumda. Ada da  uluslararası havaalanıda bulunmakta.Otoyol 4km lik bir kopru ile ana karaya baglanıyor yada feribot ile ulaşim saglayabiliyorsunuz. Kopru ücreti çift yon için 8RM

Kuala Lumpurdan çıktıktan sonra dogrudan adaya gitmektense önce arkeolojik alanlardan birini görelim dedik.

Lenggong vadisi nin hikayesi ilginç; Malezya yarımadasındaki en eski yerleşim alanında yasayanlar ve vadi, düsen goktaşının yaratttıgı ve suevite adı verilen bir jeolojik katmanla kaplanmış ve yok edilmiş.




Varlıkları hakkında bilgiye suevite içinde bulunan el aletleri sayesinde ulaşılmış. Alanda ayrıca "perak man" olarak anılan en eski insan kalıntısına ulasılmış.




Bolge ayni zamananda gercek malezyalilarin yasadigi son bolge. "Orang Asli" adi verilen yerliler 1988 yilina kadar ormanda 4-5 kisilik gruplar halinde yasiyorlarmis. Daha sonra hukumet zoru ile diger insanlara karismalari saglanmis.


Bu gun alanda bircok magara ve bir açık hava muzesi ziyaretçilere açık.



Magaralara 2-5km orman yürüyüşle ulaşılabiliyor ve bu bu seferlik ziyareti ertelemek için yeterliydi.



Penang adasi

Adanin merkezi George town aynı zamanda liman hizmeti verdiginden trafigi oldukca yogun bir yerleşim yeri. Modern ve eski mimari içiçe geçmiş durumda

Tabii burada da eskiye pek ragbet yok, tarihi binalar kaderlerine terk edilmeye baslanmis

Merkezden 15 km kadar uzakta Batu Feringhi basta olmak üzere turistik merkezler olusturulmus. Modern hoteller her tarafı ve ozellikle kısıtlı sayıdakı kumsalları kapatmış. unutmadan burda sahiller kayalık ve cakıllı kumsallar ancak yerleşim merkezleri dısında bulunabiliyor.

Ada da birçok turistik merkez yaratılmış. En onemlilerinden biri açık alan savaş muzesi. Giriş ücreti  30RM. "Bu ücret neyi kapsıyor? Rehber varmı" diye sordugumuzda "içeri girince size harita veriyoruz herşeyi kendi kendinize kesfediyorsunuz" diye bir yanıt aldık.


Adada bircok tapınakta bulunuyor. Önemli tapınaklardan ikisi budist ve biride çin tapınagı.
Budist tapınagı dunyadaki en buyuk "yangelip yatan buda heykeli" ile ünlü.

Gene hergune ait ve her yili tanimlayan buda heykelleri burada da mevcut. Dogum gununuze gore Budanizi seciyorsunuz; persembe oturma gunu.

Tapinakta olulerin kullerinin kondugu bir bolumde bulunuyor. Sanirim yuklu miktarda yardim edilince burada kendinize bir yer ediniyorsunuz.
 Disarida agizlarinda kristal kure vb tutan ejderhalar tapinagi koruyor gibi
 Gelinlik giymis Buda


Bu tapinagin tam karsisinda diger bir budist tapinagi yer aliyor

Bahcede Buda nin yolculugunu temsilen bir duvar suslemesi yapilmis onundeki havuzda donen kaseler ise turistlere niyet dolabi olarak hizmet veriyor herkes hareketli kaselere para atmaya calisiyor.



Adadaki diger bir onemli tapinak Cin tapınagı ve yılanlı tapınak olarak biliniyor ve yılanlar zehirli cinsten.
 ana altarin onundeki yilanlar
 kucuk altarin ondeki yilanlar. simdi aklima geldi yilanlara bakarken adim attigimiz yere bakmak hic aklima gelmedi. verilmis sadakamiz varmis.

Ada turistik ama lokanta sorunu var. Sehir merkezinde cesitli lokantalar olmasina ragmen merkez disinda temiz yerlerin sayisi az. Burada (ve su ana kadar gezdigim yerler icinde de) ilk defa 'komsudan' bir lokanta da gordum


Sabahlari kahvalti edilebilecek yer sayisi sifirdan biraz fazla. Buraya gelecek olanlarin otellerini kahvalti dahil olarak secmeleri yerinde olur.

Adada ayrica teleferik ve monorail ile cikilan tepede baki yeri mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder