15 Mart 2013 Cuma

Kuantan, Malezya


Malezya yarımadasını batıdan doğuya kesen otoyolun son noktası (şimdilik) olan Kuantan şehri ziyaret hedefimiz oldu.

KL den yaklasık 260km lik rahat suruşlu otoban ile ulaşılabiliyor ayrıca kentin havaalanı da buraya ulaşımı saglıyor. Konaklama icin her keseye uygun bir yer var isterseniz kumsalda cadirda bile konaklayabilirsiniz.

Biz home-stay adi verilen bizdeki pansiyona benzer bir konaklama yontemi sectik. Çinli bir aile, büyük konaklarini panellerle bölmüş ve oluşturdukları ince duvarli odalari kiraya veriyor. Hotele göre ucuz fiyata (RM60) kalip evin mutfağindan da yararlanabiliyorsunuz.

Kuantan web te anlatıldığı gibi iki günde heryeri gezilebilecek büyüklükte bir kıyı şehri. Eger daha fazla kalınacaksa sahillerden birinde güneşlenmek ve su sporları sizi bekliyor.


Şehir merkezinde, alışveriş merkezleri ve birkaç lokanta dışında pek birşey yok. İlginizi nehirde yapılan tekne turları çekebilir. Turlar istege gore ya deniz tarafına yada kara tarafına olmak üzere iki ayrı güzergahta yapılıyor





Burdaki balikci tekneleri Terranganu yapımı. büyüklüklerine göre A, B, C1 ve C2 sınflarına ayrılıyor avlanma ve bölgeleri değişiyor. Büyüklerde 40 kadar mürettebat çalışabiliyormuş, denizde uzun süre (3-4 gün) kalabiliyorlarmiş.

Heryerde oldugu gibi burda da çok fazla tapınak bulunuyor. En ünlüsü, Buda nın burdan geçerken "dinlendigi" magara; Charah Gua.
 Palmiye agaclarinin arasina gizlenmis bir kireçtasi kütlesindeki boşluk ziyaretin yeri.
 Hintililer tarafından parsellenen magarada dinlenen buda heykelini görmek için önce iyi bir yorulmak gerekiyor
 Magaraya yangın merdiveni görünümlü bir yerden erişim verilmiş. Merdiven tek kisilik ve ziyaretci sayisi fazla aralardaki balkonlarda manzaraya bakarak soluklanmak guzel oluyor. Gün batımının seyirlik olduğuda soylendi



Devasa bir kireçtaşi blogunun içinede yer alan magaranın girişi oldukça yüksekte 



  Buda, burayı nerden buldu ve buraya nasıl çıktı o ayrı bir konu. Heykeli ise magaranin en dibinde yer aliyor.


Magarda Buda nın yanısıra ceşitli hint ve cin tanrılarının heykelleri de bağişlarınızı bekliyor



Diğer tapınak Çin tapınagı; Lao Zi. içindeki çok uzun bir ejderha tuneli ile ünlü.

Dogal koşullarda çıkışın olacagı yerden giriyorsunuz ve girişin olması gereken yerden de çıkıyorsunuz. Sanırım bu yıl su yılanı yılı olduğundan baş ve kuyruk kısımları değiştirilir ve döneme uydurulur.


Tapınaktaki büyük çan ziyaretçilerin diger ilgi noktası. Şans getirsin diye 3 defa vurup bağış yapıyorsunuz.


 Çevredeki heykeller genelde yıllara adını veren hayvanları tasvir ediyor.



Kültür gezilerini ardından dinlenmek isterseniz uçsuz bucaksız sahiller sizi bekliyor.

Sahiller hilal şeklindeki uzun kısa bir suru koylardan olusuyor. Şehire en yakın olanı Telok Chempedog, belediye otobusu dahil her turlu ulaşım var. Burda hayat 24 sat sürüyor. Yagmur mevsimi olmasina ragmen. kumsal dolu. Yuzmekten cok orda olmak icin gelenler kalabaligi olusturuyor.


Ilk ulaşılan sahilde araç park yerleri, lokantalar (çok fazla birsey beklemeyin), ayakustu yemek saglayan yerler ve hediyelik esya satan dükkanlar ve tezgahlar yeralıyor. Sahil iki kısımda olusuyor ve birbirine demir bir yürüyüş yolu ile baglanmış.
 Bu tabela ilginc yilanlarinizi burada gezdirmeniz yasak

Eger sabah erken giderseniz maymunların su oyunlarını izleyebilirisiniz bu hayvanların suyu bukadar sevdiklerini ve iyi birer dalgıç olduklarını bilmiyordum.




Balok beach is su sporları ile biliniyor ama yagmus sezonunda orasıda kapalıydı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder