6 Şubat 2015 Cuma

Kota Kinabalu Sabah Malezya


Sabah, Malezya

Malezyanin en uzak eyaleti Sabah Borneo adasında yer alir. Kuala Lumpur dan 2.5 saatlik uçuşla ulaşılabilir ve bircok hava yolu buraya ucus hizmeti vermektedir.



Eyaleti çevreleyen denizlerdeki irili ufakli adalardan gerek turizm, gerek ozel kullanim, gerekse dogal hayati koruma amaçlı olarak yararlanilmaktadir. "island hopper" adi verilen turlar ile bazılarına gundelik geziler duzenlenmektedir.

Bu denizler ayni zamanda önemli petrol ve dogalgaz yataklarina ev sahipliği yapar. Hava yolu ile erisim noktasi baskent Kota Kinabalu dur

Havaalaninda on ödemeli taksi  ile sehrin istediğiniz yerine ulasim var. Sehirde toplu tasimacilik yeni yeni gelişiyor ve simdilik minibüsler genel ulasim araci gorevi goruyor.
Kota Kinabalu Şehir Merkezi denize koşut uzanmaktadir. Tarihinde birçok devlet tarafindan kullanilmistir. Malezya eyaletler toplulugu icinde de özel bir statusu vardir.




Şehir içinde bu el değiştirmelere ait isleri gormek olasıdır

Saat kulesi sessizce yol kenarından gelene gecene poz veriyor



Şehir içinde görülecek önemli yerlerden bir filipino pazari da denilen yerdir. Basta inci olmak üzere oyuncak ve hediyelik esyayi yuksek fiyattan ziyaretçilere satmaya çalışıyorlar saglam pazarlika uygun fiyata istediğinizi alabilirsiniz.

Her renkte inci bulunuyor ama gerçekliği konusu her zaman soru işaretli. Pazarda cesitli deniz hayvanlarinin  kabuklari da satılıyor. Yetkililer satın alınmamasını istiyor ama alim-satimda kisitlama yok.

 Pazarin on tarafi seyyar terzilerin yeri. Gerek dikim gerekse tamir ve beden uydurma hizmeti veriyorlar. Bunun yanisira "Ünlü" gece pazarlari var ancak sadece adlari ünlü.

Yemek kulturu deniz ürünlerine bağlı. Hersey taze.
Secenek olarak sabit lokantalar, balik pazari veya seyyar tezgahlar hizmete hazir.
Sabit lokantalar uluslararasi ve farkli turlerde yemek bulmak olasi.



Balik yemek icin tur rehberleri 'welcome restaurant" i oneriyorlar. Akvaryumdan sectiginiz canli deniz ürünleri 15dk da önünüze geliyor. Bu arada Port view Seafood restaurant gorunus olarak en buyuk ve tabiki en pahali olan uzak durulmali.


Resimdeki kilcikli balik tas baligi (stone fish) aslinda dikenleri zehirli ve yüzücüler için tehlikeli bir balik ama eti guzeldi.

Balik pazari iki farkli yerde var ilki filipino pazarinin yaninda. diğeri daha ilerde.

Filipino pazarin yanindaki daimi pazar yerinde her türlü sebze meyve ve deniz urununu gorebilirsiniz
Pazarin hemen yani malay tarzi yemeklerin pişirildiği bir yemek pazari (night food market). Yemekler gozunuzun onunde pisip size getiriliyor. Ama temizlik ve tat konusu biraz heves kirici

Pazardan ileriye doğru  yürüyünce central marketin yaninda daha temiz balik lokantalari var.
İstediğiniz deniz urununu tezgahtan seçip ayni yerde pisiriyorsunuz. Eger satici iyi ise size oneride getiriyor. Burda da fiyatlar tezgahtan tezgaha fark ediyor.





Pisirme yaygin olarak ya sicak demirde muz yaprağı ile ya mangalda ya vok isinde sebze ile yada buharda pisirme olarak yapiliyor



Burda yapılacak işler ise adalar gezisi (island hopper), kinabalu dağı parkina gezi ve yerli köylerini ziyaret olarak sıralanabilir

Adalar gezisi; ister hotelden ister sehirdeki tur duzenleyicilerden ister internette isterseninz kendi kendinize yapabileceginiz bir gezi.
3 ada var ikisini seciyorsunuz. iki cikis noktasi vara biri sehir icinde digeri azicik disinda. Limandan RM90 (digeri daha ucuz sanirim) karsiligi bilet alip hizli teknelere biniyorsunuz.
Eger tur ile giderseniz bu islemlerle ugrasmayip keyfiniz bakiyorsunuz

hizli bir yolculukla ilk adaya variyorsunuz. Ada girisinde ziyaretci defteri doldurup odemediyseniz giris (koruma) ucreti (RM10) oduyorsunuz.
Adada size snorkel veriliyor ve baliklari izleme sansiniz var ama hava durmuna gore deniz cok kirli ve yosunlu olabiliyor. adalarda bakkal ve basit lokanta bulunuyor.
Adalarda dogal hayat devam ediyor ve monitor kertenkele bunun bir parcasi

Oglene dogru diger adaya geciyorsunuz ve burda size oglen yemegi veriliyor. Her tur gurubu ayri bir tezgahtan yemek aliyor. Yemekler genelde pilav, salata, yengec, balik vb. den ibaret.

Sonrasinda da istediginiz kadar dalip yuzebilirsiniz.

Burda da dogal hayat ile turistik hayat birlesmis durumda
Yemek saatinde yaban domuzlari dahil tum hayvanlar bu alan geliyor


Ikinci gezi Kinabalu  dagi parki ve Termal Hoteli ne yapiliyor
Dag buranin enyuksek dagi ve senede 5mm yukselmeye devamn ediyor. Eteklerinde botanik bahceleri meraklilarina orkide cesitlerini dogal ortamda sunuyor





Termal hotel dagin eteginde yer aliyor. Bu alanda once orman icinde yuryus yapip RM 5 odeme karsiligi ip koprulerde dolasiyorsunuz.


Sonra dinlenmek icin hotel alanina donuyorsunuz. Burda hem kapali hem acik havuzlar var. Kaynak asagidaki kayanin dibinde

Halka acik kesimde sulfurlu sicak sudan istediginiz gibi yararlanabiliyorsunuz



Buraya kadar gelipte Rafflesia gormeden donmek olmazdi. Bu bolgenin sembolu haline gelen bu bitki 10 ay tomurcuk halinde kalip sadece 7 gun cicek aciyor ve oluyor

Mor toplar tomurcuk ve seneye acacak, Kiremit kirmizisi olan 4. gunudeki cicek siyah ise olmus cicek. Kotu kokusu ve kisa hayati nedeniyle olum cicegi olarak ta adlandirildigi soylendi. Acikcasi bana kokusu gelmedi.
Bu bitkiyi  her isteyen goremiyor. Eger sansli iseniz, cicek actigi 7 gune denk geldiyseniz ve bu bitkiye ait ilanlari gorduyseniz tamam. Her yere cicek actigina dair posterler asiliyor ve adres veriliyor. Bitkinin bulundugu bahcelere tur duzenleniyor RM30 ucret odeyim gidip uzaktan bakip resim cekiyorsunuz. Dokunmak koklamak yok. Dibine kadar sokulmak yok. 

Yerli koylerine ornek olarak  Monsopaid muze koyu nu ziyaret ettik. Koy aslinda bir acik hava muzesi ve bir isletme olarak calisiyor. Sehir merkezine yaklasik 30dk mesafede bulunuyor. Yol ustunde pirinc tarlalarini gorebiliyorsunuz. Turlar 5 saat surecegini soyluyor ama 2 saat yeterli. Koy 9.00 dan17.00 kadar ziyarete acik ve her iki saate bir dans gosterisi yapiliyor.
Eger kendiniz geldiyseniz Giris ucreti Yetiskin- RM75 Ogrenci - RM50
yerel kiyafetli calisanlar size etrafi gezdirip bilgi veriyorlar.


dans salonu
koy meydani
kuru kafa evi
Buraya girerken sihirli sozu (kapi ustunde yaziyor) soyleyip ruhlardan izin aliyorsunuz.
400 yil onceki korsan baskininda oldurulen korsanlari kafa taslari sergileniyor

Koyde pirinc ayiklama ve pirincten icki uretimi aletleriyle bitlikte tanitiliyor.

Yerel dans gosterisi ardindan ziyaretciler de dansa katilabiliyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder