9 Mayıs 2015 Cumartesi

Iran 2015

Asiri makyajli guzel kizlarin ulkesi Iran a bu gidisimizin amaci kuzey kesimlerini gezmekti. Ambargo altinda olmasina ragmen gunluk hayatin olabildigince normal aktigi ulkede zaman bir anlamada yavaslamis gibi geldi.

Bir kac yil oncesine kadar sorun olan elektrik kesintileri nedeniyle bir cok evde kullanilan gaz  lambalari hala gorulebiliyor.




Bizde eskiden 'luks lamba' olarak anilan ve piknik tuplerinde kullanilan bu lambalar duvarlara yerlestirilmis ve dogal gaz ile calisiyor.

Kullanim yerine/odaya gore guzel ornekleri hala eski evlerde gormek olasi

Gece hayatinin olmamasi ve interentin cok yavas olmasi nedeniyle kisiler arasi iliskiler Turkiye ile karsilastirildiginda 25 yil geriden geriden gelmekte.
Ev toplantilari hala yaygin. Gencler kafalarini telefona gomup konusmalardan uzaklasmiyor. Caylar borekler esliginde gule oynaya gecirilen gecede tavla ve cesitli kagit oyunlari oynaniyor. Yasli genc demeden yerde oturulup cesitli oyunlar oynaniyor.

Kahvehanelerde toplanildiginda kimse facebook a dalip arkadasini unutmuyor. Insanlar hala birbirleri ile konusup gulusuyor.

Tatillerin anlami hala ailecek gezilere cikmak olarak anlasiliyor. Yeni nesilerde bu degismeye baslasada hala yaygin bir uygulama. Arabalarla  cikilan gezilerde genelede kiralik tatil evlerinde kaliniyor. Tatil merkezlerine yaklasinca yol ustunde evini kiraya vermek isteyen kisileri gorebiliyorsunuz. Sehire gelis saatine bakmazsizin gunun ve gecenin her saati ev bulmak olasi. Evler genelde tam ve icinde hersey bulunuyor.

Gun icinde yaslilar hala cocuklarla oyun oynayip birlikte eglenebiliyor.



Burda karsilastigim ilginc gelen bir uygulama cenaze ile ilgili; celenk yerine uzerinde  taziye yazisi olan askilik bezler gonderiliyor.


Bu bezler mezarlik girisinde duvarlara asiliyor


Suslu mezarlik gelenegi siilerde de yaygin.

bu gezide basta hazar kiyisi olmak uzere birkac sehri ziyaret ettik; Qazvin, Rasht, Bandar Anzali, Qom, Kashan, Ghamsar.  Ilginc gelen ayrintilara diger sayfalarda.

Yabancilar icin onemli not isletmeler genelde saat 12-4 arasi kapali oldugundan alisverisinizi onceden yapmaninzda yarar var.

Sokakta tadilmasi gereken bir yiyecek Faloodeh; sicak gunlerin tatli serinleticisi. Pazar yerlerinde bulabilirsiniz. Ince sehriye -noodule benzeri bir malzemeden yapiliyor buz icinde sogutuluyor.

catalla alinip tabaklara dolduruluyor

 limon suyu ve meyve soslari ilave ediliyor
 size sunuluyor. Afiyet olsun




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder