22 Eylül 2022 Perşembe

İsfahan

 

İsfahan,

Görülmesi gereken tarihi kentlerden biri. İsfahan Tahran'dan 440km uzakta. Tren veya Snaap üzerinden bulacağınız kiralık araç ile gidilmesini tavsiye ederiz ancak bu tür araçlardaki sorun, araç 180Km hız ile giderken sürücünün whatsapp ile oynaması. Yol boyunca çölün yanısıra Kum (Qom) ve Kashan gibi önemli şehirleride görebilirisiniz.


Konaklama

Her keseye uygun bir yer bulunuyor ama eski konaklardan dönüştürülen butik otelleri denemenizi öneririz. 


Yemek

Bu büyük şehirde her türlü yemek bulunabiliyor. Chahar Bagh e Abbasi caddesi özellikle gece ziyaret edilirse değişik yemek seçenekleri ile öne çıkıyor.  


Şehir içi ulaşım

Farsça bilenler için telefonlardaki uygulamalar yardımıyla çok daha uygun fiyata taksi çağırılabiliyor. Bu konuda Snaap kulandık. Google Map çalışıyor ayrıca kendi harita uygulamalarıda var.

Yürümeyi sevenleri için merkezi yerdeki bir hotel ile ulaşım sorunu yarı yarıya çözülmüş olur.

Görülecek yerler

Birçok web sayfası size öneriler getirecektir. Bizim için öneli olan bir kaç konum sırasıyla yıllardır kuru olan Zayendeh nehri üzerindeki 33 kemerli köprü, devasa boyutu ile "Naqsh-e Jahan" meydanı, Yazd ile yaşdaş olan  Zoroastrian ateş tapınağı kalınıtıları ve Monare Jonban - sallanan minareler.
Yeni kurulan İsfahan Müzik müzesi hoşumuza giden yerlerden.
Ayrıca Ermeni Vank Katedrali ilginç bir yer. Ermeni olaylarını kendi bakış açıları ile müze haline getirmişler.



20 Eylül 2022 Salı

Tebriz

 

Tebriz 

Kapı koy - Tebriz ( 215 km ) yolculuğunu dağların arasında, köylerin yanından, kuru derelerin kenarından geçerek tamamladık. Şehir oldukça büyük ve ilk başta biraz da karışık geliyor ama yolunuzu buluyorsunuz. 

Tebriz, İran için siyasi olayların başarısında etkili olan bir şehir. Eğer Tebriz, bir harekete destek verise o hareketin arkasının geleceğine inanılıyor. Nüfusunun % 99 Azeri Türklerin oluşturduğu Tebriz'de Türkçe konuşup anlaşabilirsiniz. Tv dizilerinin yardımıyla İstanbul lehçeside gençler arasında yaygınlaşmış.

Konaklama

Her keseye uygun bir yer bulunuyor.

Yemek

Bizim yemek kültürümüze yakın olsada baharatın yeri ayrı. Safranın cömertçe kullanıldığı yemeklerin yanı sıra pilavda bizden farklı yapılmakta.

Şehir içi ulaşım

Hotellerin önüde duran taksiler pahalı. Mutlaka pazarlık edilmeli. Farsça bilenler için telefonlardaki uygulamalar yardımıyla çok daha uygun fiyata taksi çağırılabiliyor. Bu konuda Snaap kulandık. Google Map çalışıyor ayrıca kendi harita uygulamalarıda var.


Görülecek yerler

Şehir merkezinde konaklar, müzeler, kapalı çarşı ve camiler ziyaret edilebilir. Birçok web syfası ve kaldığınız hotelin çalışanları size yol gösterecektir.
Şehir dışında ise Kurumaya yüz tutan Urmiye gölü ve Kapadokya benzeri Kandovan köyü gezilebilir
Kandovan Tebriz'e 50 km uzakta olsada gidiş geliş bir günlük zaman alabilir. 





19 Eylül 2022 Pazartesi

Karayolu ile İran'a ulaşım

Be sefer İran'a ulaşım için karayolunu kullandık. 

Bir şekilde Van a ulaştıktan sonra olanakların oldukça fazla olduğunu görüyorsunuz. Van - Khoy (2 saat) veya Van- Tebriz (4.5 saat)  seçenekleri ile minibüsler çalışıyor. Bunların haricinde ister minibüs ister taksi ile Kapıköy sınır kapısına kadar gelip İran a geçip oradan taksiler ile istediğiniz şehre de devam edebilirsiniz.

Yaklaşık fiyatlara gelince (2022 Ağustos)

Minibusle Van -Kapıköy arası 70 TL /kişi 

Taksiler ise 400-500 Tl aralığında yolcu taşıyor

Van ile Tebriz arasında, güncel değişmekle birlikte, minibüsler 200 Tl/ kişi ile yolcu taşıyor. Ancak mutlaka ve mutlaka bileti önceden almanız gerekiyor günde 3 araç kalkıyor (sabah 9-10 ve 11 de) ve yoğunluğa göre yer olmayabiliyor. 

İran'a geçtikten sonra Kapıköy'den Tebriz ise 300 Tl civarında taksi (75 Tl/kişi) bulunabiliyor. İran tarafında hemen hemen herkes Türkçe konuşuyor ve pazarlık yapmak şart.

Biz Van Kapıköy ve Kapıköy -Tebriz için iki ayrı araç kullandık. Kapıda sıra beklemek zorunda kalmadık. Gözümüzde büyüttüğümüzden çok daha kolay bir geçiş oldu. Eğer yapabilirseniz Perşembe ve Cuma  (İran da hafta sonu) günlerini seçmeyin kapı yoğun oluyor. 

Kendi aracınızla da geçebilirsiniz ancak yeni nesil araçlarda "kurşunsuz" yakıt kullanıldığından bu sorun oluyor. İran'da böyle yakıtı bulmak çok zor veya kısaca yok denebilir (2022 Ağustos).