19 Eylül 2022 Pazartesi

Karayolu ile İran'a ulaşım

Be sefer İran'a ulaşım için karayolunu kullandık. 

Bir şekilde Van a ulaştıktan sonra olanakların oldukça fazla olduğunu görüyorsunuz. Van - Khoy (2 saat) veya Van- Tebriz (4.5 saat)  seçenekleri ile minibüsler çalışıyor. Bunların haricinde ister minibüs ister taksi ile Kapıköy sınır kapısına kadar gelip İran a geçip oradan taksiler ile istediğiniz şehre de devam edebilirsiniz.

Yaklaşık fiyatlara gelince (2022 Ağustos)

Minibusle Van -Kapıköy arası 70 TL /kişi 

Taksiler ise 400-500 Tl aralığında yolcu taşıyor

Van ile Tebriz arasında, güncel değişmekle birlikte, minibüsler 200 Tl/ kişi ile yolcu taşıyor. Ancak mutlaka ve mutlaka bileti önceden almanız gerekiyor günde 3 araç kalkıyor (sabah 9-10 ve 11 de) ve yoğunluğa göre yer olmayabiliyor. 

İran'a geçtikten sonra Kapıköy'den Tebriz ise 300 Tl civarında taksi (75 Tl/kişi) bulunabiliyor. İran tarafında hemen hemen herkes Türkçe konuşuyor ve pazarlık yapmak şart.

Biz Van Kapıköy ve Kapıköy -Tebriz için iki ayrı araç kullandık. Kapıda sıra beklemek zorunda kalmadık. Gözümüzde büyüttüğümüzden çok daha kolay bir geçiş oldu. Eğer yapabilirseniz Perşembe ve Cuma  (İran da hafta sonu) günlerini seçmeyin kapı yoğun oluyor. 

Kendi aracınızla da geçebilirsiniz ancak yeni nesil araçlarda "kurşunsuz" yakıt kullanıldığından bu sorun oluyor. İran'da böyle yakıtı bulmak çok zor veya kısaca yok denebilir (2022 Ağustos). 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder