8 Eylül 2018 Cumartesi

Hamedan


Hamedan,

2018 yılı Asya'nın turistik başkenti. Buraya Kazvin üzerinden araçla geldik ama farklı ulaşım yolları da mevcut.

Burada görülebilecek bazı yerleri aşağıda verdim ama daha fazlası olduğu unutulmamalı. Bir günlük turda çok fazla bir yer göremedik.

 Ali Sadr mağarası.

Sezonda her gün binlerce ziyaretçisi olan Ali sadr Mağarası, Hamedan şehrine yaklaşık 100km uzaklıktadır. Bulunduğunuz yerden taksi veya turlar ile ulaşım sağlanabiliyor. Otelde kalıyorsanız resepsiyona sorduğunuzda "ajans" veya "snap" veya kendi anlaşmalı oldukları taksi sahiplerinden fiyat alıp size bildiriyorlar.

Dışarıdan bakıldığında çıplak kayalıktan başka bir şey görünemeyen alan, Keshgajrang köyü yakınındaki Sari Tepeleri'nin yaylalarında yer almaktadır. Günümüzde lokantalar ve kahvehanelerle lunapark haline çevrilmiş.

Alanın kapısında lokanta simsarları sizi uzun kuyruk olduğuna ikna etmeye çalışacak ve lokantada dinlenmeye davet edecektir. Dinlemeyin hemen bilet gişesine gidin. Yaz sezonunda oldukça boş olan mağara girişinde 4 saat kuyruk beklendiği söylenmişti ama bizim şansımıza Temmuz ortasında (2018) kimseler yoktu.


Deniz seviyesinden 2.100 metre yüksekte olan mağarada çökmeler nedeniyle iki gölet oluşmuş. Göletlerde tekne ile gezi yapılmakta.  Mağarada su ve ortam sıcaklığı (16C) sabittir. Su içilebilecek kalitede ve temizdir içinde canlı da bulunmamaktadır. Eğer üşüme eşiğiniz düşükse mağaraya girerken bir hırka giymekte yarar var.


Şehir içinde görülmeye değer yerler;

Çarşı, Hamedan deri ürünleri ile ünlü. Alışveriş fırsatını kaçırmayın.



100 dolara 1 tam boy inek derisi, 4 çanta ve kemer alabiliyorsunuz (2018 yılı).


Ganjnameh Ancient Inscriptions ve  Tourist Resort Complex, kayak merkezi, eğlence merkezi, teleferik vb sizi bekliyor. Şelalalenin yanında Darius the Great (521-485 BC) ve Xerxes the Great (485-465 BC) adına yazılmış yazıtlar görülmesi gerekir.

Teleferikle yukarı çıkarken tüm Hamedan'ı görmeniz olası.

 Yukarıda bir hotel ve birkaç lokanta yazında hizmet vermeye devam ediyor ama aileler için uygun değil dendi. Bizde şehire döndük.


Teleferiğin başladığı yerde bulunan eğlence merkezinde; tırmanma duvarı, yamaca kurulmuş raylardan hızla inen kayaklar vb adrenalin severleri bekliyor.


Bunlara ek olarak birçok cami, Ermeni ve Ortodox kiliseleri meraklıları için ziyarete açık.


Yemek seçeneği gene kebab ağırlıklı olacak. Yerel yemekler için adres sormakta yarar var. Sabah kahvaltılarını otelde yaptık. Temel seviyedeydi ama işimizi gördü.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder