8 Eylül 2018 Cumartesi

Şiraz, İran


Şiraz 

Iran da turistik olarak düzenlenmiş güzel şehirlerden birisi. Tahran'dan tren ile gece yolculuğu yaparak ulaşılabiliyor. Tren 16:00 da yola cıkıyor sabah 06:00 da şiraz a varıyor. Ayrıca uçak ile veya özel turlar ile karayolu ile de gelmek olası.

Şiraz tren istasyonu şehrin dışında. Elinde tarifeler ile dolaşan taksiciler size şehre kaça gidilebileceğini anlatmaya çalışıyor ama yabancı dil bilen yok denecek kadar az. Yazıların farsça (arab alfabesi) olması işi daha da karıştırıyor.


Bir şekilde kendinizi otelinize atıyorsunuz. Burada yaz dönemi ölü sezon hava çok sıcak. Avrupalı turistler genelde kış, sonbahar ve ilkbahar aylarını seçiyormuş biz temmuz'da gitme hatasını yaptık.

Şehirde görülecek oldukça fazla yer var. Eğer şehir merkezine yakın bir yerde (Karim Khan Citadel) hotelde kalıyorsanız hepsi yürüme mesafesinde. Diğer noktalar için bir taksi ile anlaşabilirsiniz. İran'da araç kiralamak yerine araç ve sürücü tutmak daha uygun.   Sizi istediğiniz saate istediğiniz yerden alıp istediğiniz yere bırakıyor.

Görülecek yerlerden bazıları aşağıda. sanat severler için birçok ünlünün anıt mezarıda ziyarete açik ama biz hepsine gitmedik. Sanatçılar hakkındaki açıklamalar farsça olunca anlamak zorlaşıyor. Diğer yerlere ön araştırma yapılmadan gidilirse, taş toprak görmek olarak adlandırılacak bir gezi yapmış oluyorsunuz. Tripadvisor ve Google çok güzel bilgiler veriyor kaçırmamak gerek.


Quran Gate

Şehrin girişi denilebilecek yerdeki kapı. Tarihçesinin yanı sıra çevresindeki tepelerde bulunan mağaralar, Khajavi Kermani ninin türbesi ve çay bahçeleri de görülebilir. Trafik oldukça yoğun.



Gündüz sıcak olunca halk sokağa gece çıkıyor ve buldukları her yeşil alanı piknik alanı olarak kullanıyor. Şehrin lunaparkı buraya yakın ve yerel halk tarafından geceleri yoğun olarak kullanılıyor.


Karim Khan Citadel

Şehirdeki saray/kale, kulelerden biri Piza kulesi gibi jeolojik sorun nedeniyle eğilmiş. İçi oldukça iyi korunmuş ve bakım çalışmaları sürüyor. Saray tabanda kullanılan her taşın ustası taşa imza atmış 33 kadar farklı usta tarafından taşların üretildiği anlaşılmış.



Zinat Al-moluk House
Zaynat al-Muluk'un Evi olan bu müzede renkli camlar ve aynalarla bezenmiş tavanları görülmeye değer.



Şiraz daki Madam Tuso Müzesi diyebileceğimiz müzede, alt katta bulunan gerçek boyutlu modeller ile farklı dönemlerin hikayeleri anlatılmış.

Cyrus (kiros) silindir i olarak bilinen yazıtın örneğide burada görülebilir

Müzik aletlerinin sergisi ayrıca önemli. Türkülere konu olan rebab çalgısının İran türünü de görmek olası



Nasirolmolk Mosque
Renkli camlardan üretilen pencereden süzülen sabah güneşinin oluşturduğu renkler caminin ünlü olmasının sebebi. Sabah 8 civarı en uygun saat. Turistik sezonda çok kalabalık olduğu söylendi


Naranjestan Qavam
Tarihi, evin kendisinden daha zengindir. Müslüman bir ülkede, konak duvarlarında ve tavanlarında aynanın, kilise resminin ve Avrupalı kızların resimlerinin kullanımı ilginç gelebilir. El yapımı koleksiyon ürünleri zemin katta satılmaktadır. Sayılı sedef ustalarından biri eserlerini burada üretmekte ve satmakta.


Haft Tanan museum (7 taş müzesi)
Adı bizi yanıltsa da içindeki 7 mezardan alan diğer bir müze konak. Duvar süslemeleri güzeldi.


Persopolis ve Naqsh-e Rustam

Buraya tanım yazmaya gerek yok. Şiraz'ın adını duyuran kalıntılar. Ancak, yazın geldiyseniz Hava çok sıcak, uzun kollu giysiler ve şemsiye ile gelinmesi gerekir. rehbersiz gezilirse pek bir şey anlaşılmayan bir saha olduğunu da belirtmekte yarar var. Naqsh-e Rustam ve 3 kıralın mezarları bir kaç km uzaktaki diğer kalıntılar.



Persian gulf complex
Birazda alışveriş diyorsanız geleceğiniz yer burası. Tren istasyonuna yakın bu alış veriş merkezinin, alan olarak dünyadaki 6. büyük AVM olduğu söylendi. Yemek olanağının kısıtlı olması sorun. Bir çok dükkan kapanmış (2018 yılı ortası).


 Unutmadan, İran'da da, Asya nının giriş kapısı olarak piriç önemli ve bizdekinin aksine çok farklı pirinç türü bulunuyor.


Şiraz dışına çıkmayı düşünüyorsanız birkaç yer önerilebilir.

Dokhtar Castle

Bakire kalesi de denen bu kalıntıya teleferik ile çıkılıyor ama tadilat varsa kale kapalı. yürüyerek çıkmak isterseniz 2 saat ayırmak gerek. Yakındaki Tangab baraj göletinin rengi de ilgi çekiyor.





Ardehir Babakan Palace

Sassanid hanedanının kurucusu Arşhir Babakan tarafından inşa edilmiş, kerpiçten yapılmış bir kale. Oldukça iyi korunmuş. Kalenin bulunduğu yerde giderken kullandığınız yol (Firouzabad-Şiraz yolu) kanyon (Dalaki nehri) içinde ilerliyor ve ayrıca görülmeye değer. Tangab yazıtı da burada yer alıyor.


Kalenin göletinde hala su var ve temiz. Kalede çalışan görevliler çoğunlukla Azeri. Çevrede yemek yenmesi önerilecek bir yer olmaması en kötü tarafı. Çevrede var olan lokantalar tavsiye edilmedi.




Bunlara ek olarak küçük bir köy olan Hanifaqan piriç tarlaları ve pınarları da çöl ortasındaki vaha gibi görülmeye gidilebilecek yerlerden.





Bunların dışında Şiraz da görülmeye değer bir çok yer var. Kapalı çarşı bunlardan biri. yerel tüketim malları, halılar bakır ürünler meraklılarını bekliyor. Pazarlık sünnet tir unutmayın.

Yazın sıcaklarla baş etmenin en önemli yolu sıvı tüketimini arttırmaktır. Hemen hemen her yerde çeşitli yerel içecekler sizi bekliyor. çoğunlukla şekerli olsalar da serinletmeye yardımcı oldukları kesin. Bunlara ek olarak Falude denemesi gereken bir tat.


Yemek olarak kebab türleri ve yerel yemekler denenebilir. Hava sıcak ise yağlı yemekler biraz ağır gelecektir.



Sabah kahvaltılarını otelde yaptık. kaldığımız her iki hotelde de yabancıların  olması nedeniyle gayet zengin bir menü vardı.

Hotel fiyatları Temmuz ayında diğer aylara göre 1/4 oranındaydı. Online rezervasyon yapılıyor ama para önceden gönderilmeli. İran dışından buna olanak pek yok. Turizim firmaları bu sorunu sizin için çözüyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder