25 Ağustos 2018 Cumartesi

Bir iran gezisi


İran ve Tren tur  

İran'a Türkiyeden erişim farklı yollar ile yapılabiliyor. En basiti hava yolu ile ve her iki ülkenin hava yolları farklı hava limanları arasında uçuş sağlıyor. Örneğin  Tahran - İman Khomeini  hava alanından Isparta Havaalanına uçuş bulmak olası (2018).
Diğer bir yol İstanbul'dan otobüs ile ulaşım; 40 saate yakın süren bu yolculuk için otobüsler Laleli'den ordu caddesi üzerinde, Laleli Cami önünden kalkıyor. 
Bu yollarda farklı olarak Van üzerinden taksi, minibüs ile sınıra erişmek veya tren ya da otobüs ile Tebrize ulaşmakta olası.
Kendi arabası ile gideceklerin bu düşüncelerini bir daha gözden geçirmelerin de yarar var. İran şehirleri aklı başında insanın araba süreceği bir yer değil.

Biz havayolunu tercih ettik. Sabiha Gökçen'den Tahrana uçuş 3 saat kadar sürüyor. Pegasus tarafından işgal edilen havaalanında işler karışık gibi görünse de çok fazla aksaklık olmadan uçağa bindik. Öte yandan Tahran -İman Khomeini havaalanı (bize göre) küçük, temiz ve kendi içinde bir düzeni olan bir yer.  Yüzler asık, işlemler yavaş ama sabırla her kuyruğu bitirebiliyorsunuz.

Dışarı çıkınca diğer sorun başlıyor. Taksi sistemi felaket, bu nedenle yerel halk Uber benzeri Snap uygulamasını kullanıyor. Uygulamayı cafebazar an indirebiliyorsunuz.  Gideceğiniz yere göre ödeyeceğiniz fiyatı görüyorsunuz ve değişmiyor. Ama sorun gene bitmiyor. Yabancı dil bilen az. Bu durumda bizim şansımıza bir çok taksici Azeri ve Türkçe bir çok sorunu çözüyor.
Unutmadan diğer taksilerde kesinlikle pazarlık yapmak gerekiyor ama inerken ödeyeceğiniz fiyat gene de değişiyor. Bundan yerel halk bile şikayetçi.

Tahran büyük ve kalabalık bir şehir araba kiralamak tavsiye edilen bir işlem değil. Trafik kuralı diye bir şey söz konusu değil. Metro gayet iyi çalışıyor ama günün hemen her saatinde kalabalık.




İran içinde seyahat etmek için tren den yararlanmaya karar verdik. Çocuklu aileler için büyük kolaylık. İhtiyacınız olan bir kompartıman ve bir tablet bilgisayar.
Şehirler arası trenler genelde iki firma tarafından işletiliyor Nour ve Raja. İran demiryolları gelişen bir işletme. Nour daha yeni vagonlar kullanırken, Raja eski vagonları yenileyip kullanıyor. Servis mantığı aynı olsa da trenlerin eski olması kaliteyi etkiliyor.
Trenler dizel ve yenilenmiş. Trenlerde yolcu vagonlarının yanı sıra restoran ve araç taşıma vagonu da bulunuyor. Araçla seyahat edenler araçlarını istedikleri noktaya taşıtabiliyor. Yolcu vagonlarından biri bayanlara özel ve erkelerin girmesi kesinlikle yasak.

Kompartımanlar 4 kişilik yataklı ve aile veya arkadaş grupları için çok uygun.
Hoşgeldin çayı ve kahvesi termoslarda sizi bekliyor. Bir saat içinde içmeniz gerekiyor.




Sabaha doğru kahvaltı paketi de veriliyor. Restoran her zaman açık Nour trenlerinde yemek oldukça iyiydi. Raja da sadece çay, kahve vb sunuluyor. Bu arada çalışanları çoğu Azeri.

Trenler genelde fazla durmuyorlar ama çok hızlı da değil. Her kompartımanda iki ekranda İran filmlerinden örnekler gösteriliyor. Yemek salonunda büyük ekran tv ile dünya kupası maçları da izlenebildi.


Yatak çarşafları temiz ve pakette geliyor. Yastık ve yorgan kapının üstündeki bölmede çantalarda. Kendi işinizi kendiniz görüyorsunuz. Çarşaflar sabah toplanıyor. Yorgan ve yastığı tekrar çantalara koymak sizin göreviniz.

Tahran - Şiraz hatı
Hat Nour firması tarafından işletiliyor. Tahran'dan akşam 16:00 da hareket eden tren ertesi sabah saat 6 civarı Şiraz'a ulaşıyor.
Tahran istasyonu boyut olarak küçük ama çok kalabalık bir istasyon. Havaalanı düzeninde hizmet veriliyor. Ana binada bulunan bekleme salonları genelde dolu ama kıyıda kenarda boş yer bulunuyor.
Bileti önceden almadıysanız yer bulma şansınız azalıyor. Biletiniz varsa,  hareket saatine yakın güvenlik kontrolünden geçmeniz gerekiyor. Bu pasaport/kimlik  kontrolu yapılan check-in aşaması gibi bir yer. Yabancıların ayrıca bilet ve pasaport kontrolü yaptırmaları ve imza attırmaları da gerek. Bu işlem güvenlik kontrolü yapılan kapıların yanında ama yerini sormakta yarar var. Sizi yolculamaya gelenler bu aşamadan içeriye geçemiyorlar. Peronlara ulaştığınızda vagon numaranıza göre trene binmeniz gerek ama vagon kapısında tekrar bilet kontrolü yapılıyor.


Yol boyunca Tuz gölü, Kum ve Zagros dağlarının eteklerinden geçiyorsunuz.






Siraz tren istasyonu tam anlamıyla yolun sonu. Dümdüz gelen tren yolu bir dağın yamacında bitiyor. istasyon oldukça modern ve temiz.



Kirmanşah - Tahran hattı

Bu hat Raja Tarafından işletiliyor. Kirmanşah tren istasyonu da oldukça büyük ve modern.




Trenlere binmek için uzun kuyruk oluşuyor ve güvenlik kontrolu (check-in) trenin hareket saatinden 20dk önce açılıyor.


Bir koşuşturma başlıyor. Kirmanşah tan kalkan tren Kum ve Tahran üzerinden Meshed a gidiyor. bu nedenle çok kapalı bir yolcu grubu tarafından kullanılıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder