11 Şubat 2016 Perşembe

Siem Reap veya Angkor Wat



Siem Reap kucuk bir sehir ve Angkor Wat tapinaklarinin yaninda bulunmasindan baska bir ozelligi yok. Buraya hava yolu, kara yolu (baskenten 4- 6 saat) veya nehir yolu (baskenten 6- 7 saat) ile ulasilabiliyor.

Biz Havayolunu sectik. Kucuk bir havaalani hem yerel hem ulkeler arasi ucuslara hizmet veriyor. Ucaga binerken ucaklari karistirmamak onemli.


Sehre ulasim icin ya lexus($15) yada tutktuk ($5) alacaksiniz. Japonyada getirilen toyoto ailesine ait ikinci el 4x4 araclar burda taksi olarak kullaniliyor

Sehir nehir tarafindan ikiye bolunmus durumda. Nehrin birtarafinda eski pazar diger tarafinda yeni pazar turistlere hizmet veriyor. Satilan hersey "Made in Cambodia" 

Tespih, sus taslari, giyim esyalari ve tahta oyma heykeller pazarlikla alinabiliyor. Fiyatlar abartili oldugundan ucte biri bile pahali gelebilir. Ornek olarak $10 istenen tespih $2 a alinabiliyor.

Yeni pazaryerinin icinde gundelik pazar da kuruluyor. Saticilar bizimkilerin aksine tezgah ustunde oturuyor
Pazarin bir bolumu yemek icin ayrilmis. 

Isterseniz kurutulmus et urunlerini alip evinizede gorturebilirsiniz.

Yeni pazarin onunde baslayan yolda gece pazari kuruluyor ve genelde icecek ve yiyecekler ziyaretcilere sunuluyor. Meyva sularinin karisimi $1 civarinda satiliyor. Krep ve farkli yemeklerde bulmak olasi.

Afiyet olsun.

Sehirde bulunan birkac buyuk tapinakta ziyarete acik


Burada iki ayri yere gezi yapilabilir Angkor Wat tapinaklari ve Tonle Sap golu.
bolge budist tapinaklari ile unlu, buraya geleceklere oneri once milli muzeyi gezmeleri. Muzede alacaklari bilgi ile tapinaklari anlamak daha kolay oluyor.

 Herbir tapinagin hikayesi ayri.
 Ne icin yapildigi ve nasil yapildigi tarhsirasiyla anlatiliyor.


Tapinaklar bolgesini buyuk ve kucuk tur ile gezebiliyorsunuz. Iki turda yaklasik olarak birer gun aliyor, Tapinaklar ve tanimlari icin haritaya tiklayin 



Tapinaklardan en onemlisi Angkor Wat tapinaginin kendisi, tapinaklar Dogudan giris batidan cikis olacak sekilde insa edilmisler bu nedenle gun dogumu ve gun batimi izlemeye deger deniyor. Buraya tuktuk ($13-$20) veya tur araclari ile gelebiliyorsunuz. Alana giriste bilet alirken resminiz cekilip bilet ustune basiliyor. Gunluk giris ucreti $20





Tapinak mimarisi kadar duvarlarindaki kabartmalar ile de goz dolduruyor. Dort tarafinda da bu kabartma resimleri gormek olasi

Hindu mitolojisinden sut denizinin calkalanmasi  ile ilgili bolumu anlatan kabartmalar ve diger tanri veya krallara ait resimler izlenmeye deger.

Burayi gezdikten sonra surucunuz sizi diger tapinaklari gezmeniz icin belli noktara birakip orda bekliyor veya size nerde bekleyecegini soyluyor. 

Her bir kulenin icinde bir oda bulunuyor. Odada ya buda heykeli yada bir sembol yerlestrilmis.


 Budanin ya yatar hali yada oturur hali her tapinakta izlenebiliyor. Bu tapinakta dis duvara islenmis.



Tapinak-piramitlerde yukari cikma cesaret isi ama herkes kuyrukta. Burada Avrupanin heryerinden turiste rastlamak olasi.
Yukari ulasinca yapilan iste bu: asagiya inebilmek icin dinlenmek.


Tapinaklar Lara Croft: Tomb Raider (2001) filiminden sonra meshur olmustu



Gezi oncesi ve sonrasi icin birkac not: gelinecek mevsime gore sabahlari serin olabiliyor (15C) tuktuk ile gezilecekse ingilizce bilen bir surucu sevmekte yarar var.


Her tapinakta bir veya birkac rahip sizin icin dua ediyor ve bahsis bekliyor izin alinmadan onlara dokulmasi istenmiyor.





Mevsime gore gun icinde cok sicak olabiliyor, yaniniza suyunuzu almayi unutmayin. Unutursaniz dert degil, her tapinak cevresinde icecek ve yiyecek satan yerlerde bulabiliyorsunuz.



Sizi getiren tuktuku ezberleyin ortada birsuru tuktuk dolasiyor olacak.



Burada yapilacak diger gezi Guney Asyanin en buyuk tatli su golunde gezi yapmak. Yuzen sehirleri balik ciftliklerini ve yuzen pazari gormeniz vaad ediliyor ama eger kurak mevsimde giderseniz su seviyesi 6 m duseceginden bunlarin hicbirini goremeden gelebilirsiniz. fiyatlara gelince aracla gole erisim $20, bot gezisi $20 kisi, yemek $14 ve ustu. Biz kurak donemde gittigimiz icin goremedik.

Sehirde ayrica bir savas muzesi ve kara mayinlari muzesi ziyarete acik

Sehirde birde Karnaval yuruyusune rastladik. Kendi capinda iyi bir gosteriydi. Sehirde oldukca fazla lokanta var. Genelde Fransiz havasi hakim. Turkiye'den sadece bir doner tezgahi gorduk.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder