5 Kasım 2013 Salı

Meşhed, İran


Meşhed veya Mashhad İrandaki önemli dini merkezlerden biri. Şii dünyasında önemli bir yeri olan İmam Rıza nın türbesine ev sahipliği eden şehir turistik merkezlerden birisi durumunda. Ulaşım için Istanbul dahil birçok ülkeden doğrudan uçuş ile gidilebiliyor. Havaalanı şehrin içinde sayılır. İç Hatlar gelişi dıs hatlardan daha zengin olan nadir hava alanlarından birisi. İç hatlardan geldiyseniz bes yıldızlı otellerde rezervasyon yaptırıp doğrudan otele gidebiliyorsunuz.


Şehirde metro inşaatı hala devam etmekte (2013). Bu nedenle en uygun ulaşım araç taksi ve istenilen her yere ulaşım sağlanabiliyor. Şoförü ile birlikte günlük olarakta kiralayan biliyorsunuz.

Birçok İran sehrinde oldugu gibi burada da üç tur taksi hizmeti var; sarı taksiler taksimetre ile çalışıyor. "Ajans" olarak adlandırılan beyaz taksiler telefon ile çağrılıyor ve her mahallenin kendi ajansı var. Gidilecek yöne gore sabit ücret ile hizmet veriyor. Bunların yanı sıra özel araçlar ise pazarlığa tabii olarak taksi olarak çalışıyor. Unutmadan belediye otobüsleri de hizmetinizde. Ancak taksi fiyatları çok ucuz olunca pek gerek duyulmuyor.
Bu arada trafik felaket. Sürücüler çok tehlikeli arac kullanıyor tüm araçlarda vuruntu izleri görülüyor.

Şehir ambargoya rağmen büyümeye devam ediyor. Proma ve Dogunu Elması basta olmak üzere birçok alışveriş merkezi bulunuyor.

Şehir safran üretimi ile ünlü kırmızı altın denilen safran her yerde satılıyor. Kaliteli (kırmızı renkli) olan çok pahalı ancak ucuza düşük kaliteli (sarı renkli) bulmak olası. İran mutfağında önemli yer tutan safran sofraların olmazsa olmazı.
Şehirde Firuze (turkuaz) ve Şah maksut  tesbihler yaygın ancak Çin yapımı olanlara dikkat etmek gerek

Yemek konusunda sorun yok pizzadan tandıra hersey bulunuyor.

Imam Rıza Türbesi


Şehirde en önemli ilgi noktası İmam Rıza'nın turbesi. Altın kaplama kubbesi ve kapıları ile muhteşem bir görüntü sunuyor. Alanı bilenler gece ziyareti öneriliyor

Turbeyı çevreleyen alan sürekli genişliyor ve yeni birimler ekleniyor.
Nedenini bilmiyorum ama alanda ağır bir hava var her yerde hüzün hissediliyor. belki İmam Rıza' nın başına gelenler belkide oraya gelenlerin halleri her geleni etkiliyor. Türbe içerisinde resim çekmek yasak ama gençler bunu pek takmıyor.içeri girdiğinizde türbeye dokunmaya çalışanla aglayanla, dua edenler, dilek tutanla, namaz kılanla hep beraber hüznü soluyorsunuz.


 Türbeyi ziyaret edenlere "meşdi" unvanı veriliyor.

 Alanda büyük bir kütüphane ve müzenin yanı sıra yabancılara yemek veren yemekhane hizmet veriyor. Ramazanda 5000 kişiye iftar veriliyormuş.



Müzede dini kitaplar, dini malzemeler, bazı astronomi ve jeofizik aygıtlar ile deniz canlılarından örnekler sergileniyor. Deniz şeytanı olarak adlandırılan bu yaratık enbüyük ilgi odağı.

Turbeyi koruyan aksam dönem dönem değiştirilmiş eskilerde müzeye konmuş. Yeni dönemdekiler gümüş ve altın ile kaplı.

Türbe alanın altı otopark olarak ayrılmış ancak türbenin altı ibadet ve dilek duvarı olarak düzenlenmiş.

Erkekler ve kadınlar ayrı ayrı yerlerde dilek diliyor. Erkekler kısmı boştu.

İran'daki en büyük ve en zengin vakıflardan birisi tarafından yönetiliyor. Halihazırda şehrin yarısı (bağışlar yolu ile) Imam Rıza vakfı'na ait. Ziyaretçiler türbede 24 saat ibadet ve ziyaret yapabiliyor ayrıca çevredeki caddelerde 24 saat boyunca alışveriş yapılabiliyor.

Turbenin yanındaki kapalı çarşı aksam 10 da kapanıyor ama ana cadde üzerindeki dükkanlar gecede açık.
Not kaliteli mallar 'Türkiyeden geldi' diye tanıtılıyor (2013).




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder