5 Kasım 2013 Salı

İran Genel

Genel olarak İran soylentilerle tanıdıgım bir ülke. Tanıdıkca değişik yönlerini gormek olası.
Ambargo nedeniyle ve siyasi nedenlerle disarı ile olan iletişimi azalsada İranlılar Asyadaki avrupalılar olarak adlandırılabilir. 

31 eyalet ten oluşan ülkede islamık kurallar esnetilerek veya katılaştırılarak uygulanıyor. Bu aşırı katı baskı sonucunda da yurtdısına çıkan hanımların kıyafetleri Brezilyalıları aratmıyor. Halk üçe bölünmüş durumda bir kısmı kendini tamamen dine adamış dış dunya ile ilgisini kesmiş buna karşın gençlerden oluşan diger bir kesim ise dini terkedenlerden oluşuyor. Orta yaslılar ise bu iki gurup arasıda kalmış durumda.
Bir gazetecinin tanımıyla islamik devrim öncesi dışarda içki içip evde işbadet eden halk, günümüzde dışarda ibadet edip evde içki içiyor.

Dış dunyaya enfazla beyingöcü veren ülkelerden birisi resmi rakamlarına gore her yıl 180.000 İranlı ülkesini terk ediyor. Ülkede üniversite seviyesinde temel bilimlerde oldukça ileri düzeyde eğitim veriliyor.


Ulaşım 
Birçok İran sehrinde  üç tur taksi hizmeti var; sarı taksiler taksimetre ile calısıyor. "Ajans" olarak adlandırılan beyaz taksiler telefon ile cağrılıyor ve her mahallenin kendi ajansı var. Gidilecek yöne gore sabit ucret ile hizmet veriyor. Bunların yanı sıra özel araclar ise pazarlıga tabii olarak taksi olarak calısıyor. Unutmadan belediye otobusleri de hizmetinizde ancak taksi fiyatları cok ucuz olunca pek gerek duyulmuyor.
Bu arada trafik felaket. Sürücüler cok tehlikeli arac kullanıyor tüm araçlarda vuruntu izleri görülüyor.


Ülke içinde trenlerin oldukça konforlu ve hızlı oldugu söylendi ancak heryere ucak ile erişim daha hızlı saglanıyor. Ucaklar genelde eski ve rus firmalarından kıralanmış. boyalar dokulmuş eski görünümlerine rağmen hala ucuyorlar.

Turistik yerler
Ülkede çok geniş arkeolojik alanlar var ve tarih çok eskilere kadar gidiyor.

Ülkenin ortasındaki çöl dunyadaki ensıcak noktalardan birisi olarak kayıtlara geçmiş.

Ülkede türbelere ayrı bir önem veriliyor ve görülmeye degerler.

Ayrica kiyafet zorunlulugunun oldukca esnetildigi Kis adasi gibi turistik yerlerde yabancilari cekiyor.   

Yaşam
ülkede gelenekler korunuyor. Geleneksel bir aileye misafirlige gittiğinizde yer sofrasında agırlanıyorsunuz. Rahat oturmanız için size pijama veya şalvar verilmesi normal.


Diğer taraftan modern ailelerin evlerinde agır işlemeli mobilyalar yaygın. Tek katlı evlerde tuvaletler hala bahcede yer alıyor.


Evler ve sokakalar hemen hemen tekdüze. Şehir dışına cıktıgınızda mezarlıklar ilginizi çekecektir. mezarlar demir kafeslerle korunuyor. bu konuda bir çok hikaye var. İlk olarak söylenen yabani hayvanlardan korumak, sonrasında ise düşmanların mezarı talan etmesinden korumak deniyor. 



İran -Irak savasında genç erkek nufusunun büyük bölümünü kaybeden ülkede günümüzde orta yaslı bayan nufusu fazla.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder