5 Kasım 2013 Salı

Kirmanşah, İran


Kirmansah veya Kermanshah, İran ın Irak sınırındaki eyaletlerinden biri. Zamanın yavaş geçtiği ancak arabaların hızlı gıttiği bir şehir. Uluslararası ulaşım THY ile sağlanıyor. Küçük bir havaalanı şehre hizmet veriyor. Uçuşlar çoğunlukla gece veya sabaha karşı yapılıyor. Şehir içinde ulaşım için en uygun araç gene taksi burda da üç tür taksi hizmet veriyor (bkz Meşhed).


İran -Irak savaşında çok fazla şehit verilmiş. Bugun sehitler heryerde asılan resimlerle anılıyor hatırlanıyor.


Şehir geniş bir alana yayılmış durumda ama alışveriş ve sosyalleşme Arg alişveriş merlezi civarıda yogunlaşıyor. Aslında burası halihazırda şehirdeki tek alışveris merkezi.

Tarihi kapalı çarşı, kürt pazarı ve altın pazarı olarakda biliniyor, sehrin tüketim alışkanlıkları hakkında bilgi vermek için yeterli.

Çarşı İçinde bulunan Emad al-dole caminin kapısı önemli.
İçinden Hz Ali'nin geçtiğine inanılan bu kapı dilek için kullanılıyor. Kapıyı öpüp dokunarak dileklerinizi diliyorsunuz. Gene bayanlar yoğunlukta
 Pazarın birçok yeri yenilenmiş ama aslı bozulmamış
 Pazarın bir bölümü kuyumcular çarşısı olarak işlev görüyor.

Kirmaşah a ait bir tatli olan bizdeki un kurabiyesi gibi bir yiyecek burada yaygın. Gözünüzün önünde hazırlanıp gene gözünüzün önünde pişirilen kurabiyeler dükkan önünden geçenlere bol bol ikram ediliyor.


Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bölgede tarihi kalıntılar ziyarete açık. bizim için en ilginci Ferhat ile Şirin efsanesinin burda da olması. Ferhat terası olarak anılan yer Amasya'daki kadar görkemli olmasada hayli ziyaretçi çekiyor. Alan Bisotun kalıntılarının yakınında.

Alanda bulunan Büyük Darius un yaptırdığı Behistun kabartmaları bakıma alınmış.

İslam sonrası yazıt eskisinin üzerine işlenmiş
 Alan biraz da piknik yeri olarak hizmet veriyor.
 Kervansaray ve saray kalıntısı diger ziyaret yerleri. Kervansaray hotel olarak işletiliyor
 Yunan tanrılarından Herkül e benzetilerek yapılan Bahram heykeli genelde Herkül olarak tanıtılıyor. Kafanın sonradan eklendiği söylendi aslı İngiltere de imiş.
.
 Ferhatın Terası sadece oyuntu alanı



Diğer bir ilgi noktası Taq-e Bostan   çevresi düzenlenen alan eglence merkezlerinden arındırılıp arkeolojik alan dönüştürülüyor.



Eyalette buluna magara, Quri qale mağarası, Batı Asya'daki en uzun mağaralardan biri olarak anılıyor ve kısmen ziyarete açık.




Mağara çevresindeki köylerde ceviz ve nar pekmezi satılıyor.

Eski dönemlerde din büyüklerinin ölüm yıldönümlerinde düzenlenen dini törenlerde kullanılmak üzere "taziye evleri" inşaa edilirmiş. Bunlardan güzel bir örnek Kirmanşah ta yer alıyor.

 Bir dönem ilkokul olarakta hizmet veren bina tamamen çinilerle kaplı ve her duvarinda İran tarihine ait bir bilgi veriliyor.
 Taziye evini yaptıran kişi kendi türbesini bina içine yerleştirmiş. Kacar döneminden kalma bir gelenek olan ayna ile süsleme tüm Şii türbelerinde olduğu gibi burada da kullanılmış.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder