7 Nisan 2011 Perşembe

Observatório Nacional (ON)

Observatório Nacional (ON)


1996 dan beri evsahipligimi yapan kurum. kisca 'ON'. Bizdeki Kandilli rasathanesinin benzeridir. D. Pedro I tarafından, 15 Ekim 1827 tarihinde kurulmustur. Onceleri daha cok astronomi alaninda faliyet gostermistir. 1925 yilinda Albert Einstein tarafindan da ziyaret edilmis ve sonrasinda gorecilik kuraminin ispatinda da yeralmis.

Gunumuzde Astronimi ve Jeofizik konularinda lisans ustu egitim vermektedir. Ayrica genis jeofizik aygit havuzu ile gerek kendi projelerinin gerekse ulkedeki diger arastirma kurumlarinin gerek duydugu jeofizik hizmetleri saglamaktadir. 1915 ve 1955 ten beri surekli olarak kayit alan sabit manyetik istasyonlarini ( VASSOURAS ve TATUOCA ) isletmektedir.

Yerleskede birde muze bulunmaktadir.

Iki girisi vardir; ana kapi  General José Cristino caddesindedir. Digeri ise tarihi bir asansordur.



Casa Rosa (Pembe Kosk te denilebilir) idari birimdir.

Giristen itibaren parke tasli, ince, uzun yol gelenleri diger birimlere ulastirir. Yolun sonundaki bina Jeofizik ve Astronimi bolumlerinin bulundugu binadir. 

Bolum onunden bakildiginda tarihi bekci yeri ve yemekhane,

teleskoplarin bulundugu alan cikan yol

Eski ve yeni bircok teleskop bulunmaktadir. Eskiler genelde ziyaretcilere ve ilkogretim okullarindan gelen ogrencilere egitim vermek icin kullanilmaktadir

Goktasi buraya yeni geldi. Santa Caterina ya dusmus.


Hurda demir kutlesi gibi gorunuyor ama damlarlar oldukca belirgin

Deneyler icin bir karot deligi acilmis bir tarafida kesilmis.

Buranin bir islevide ulusal saat ayarlama merkesi olmasi. Gunes saati hic sasmaz (eger hava bulutlu degilse ...)

Hava kosullarina ait bir cok gozlem yapilagelmektedir.


Ayrica ON sayfasindan da ortami gorebilirsiniz

http://www.on.br/Tour360ON/Tour_tourON.html


Brezilya'yi ve Brezilya da arazi çalismasini  bana sevdiren ekip; Germano (alt resim ortada), 20 yildir olcu alinan her noktayi hatirlayan ve butun ulke yollarini karis karis gezmis bir teknisyen, Her turlu EM olcu aleti ile itina ile olcu alabilen biri. Birlikte en uzun sure yolculuk ve çalisma yaptigim kisi.


Ronaldo (alt resim sol basta), Germano gibi tum ulkeyi gezmis, yaya girilemeyen yere araç sokma becerisi gosteren diger teknisyen. Arada bir araçlar devrilsede sorun degil. Ronaldo ayni zamanda Manyetik agdan ve uzun donemli olçumlerden sorumlu.  Manu (ortada oturan) herturlu olcum aygitini kullanmanin yanisira, elektronik teknisyeni olurak tum aygitlari tamir edebilecek  yetenekte biri. Olçtugu verinin neye yaradigini gormek icin 35 yasindan sonra universiteye girdi. Once jeoloji okuyup sonrada jeofizikte doktora yapacak kadar azimli. Resimler doktora sinavi sonrasi yemekten. Sergio (sag basta), once Jeofizik bolum baskani, simdi de ON mudurumuz, her turlu organizasyonun ve projenin yaraticisi. karmasik sorunlarin çozucusu. Herseyi ona borçluyuz desek pek de abartmis olmayiz. Graça (Manu nun omzunda) ON mudur sekreterimiz, agir brezilya burokrasisine karsi en etkili ve guleç koruyucumuz.

Not: arazi çalismalarina gidis 1 ila 5 gun araçla yolculuk demektir. 10 -12 saat/gun direksiyon salladiktan sonra çalisma alanina ulasilir. En kisa çalisma suresi 1 haftadir. Uzun donemli çalismalarda 2 ayda bir araçlar ve olcu aletleri guvenli bir yerde birakilir, uçakla eve donulur 1 hafta tatilden sonra  tekrar isbasi yapilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder