2 Eylül 2011 Cuma

Singapur veya Singapore



Singapur adı kendinden büyük bir şehir-devlet. 22kmx44km bir ada uzerinde kurulmuş enzengin ve gelişmiş ülkelerden biri. Istanbuldan dogrudan uçuşla veya cevredeki ülkelerden buraya ulasabiliyorsunuz. Tarihçesi, Hindistan ve Çin arasındaki deniz ticaretinden pay almak isteyen ingiliz tarfından kurulan liman ile başlamış. 50 yıl kadar öncede Malezya dan ayrılarak kendi başlarına devlet olmuşlar. Dünyadaki en büyük 3. Liman burada gemilere verilen servis hizmeti asıl geliri olusturuyor. 




Para birimi Singapur doları (SD) ve Amerikan doları ile nerde ise başabaş. Dikkat edilmesi gereken nokta gümrük koşulları; sakız getirmek kesinlikle yasak cezası çok yüksek. Açılmamış bir paket (karton degil) sigaranın vergisi 7 SD cezası 250 SD. Sehir içinde kuralalara uyulması zorunlu trafik cezaları çok yüksek. Polis maaşları yüksek oldugundan rüşvet teklif etmenin cezası daha yüksek. Belirli saatlerde belirli sokaklara giriş kısıtlı cezası yuksek. Singapur u tanıtan Tshirtlerde cezalarla daga gecen “FINE” on ekli (country vb) yazılara bulunuyor.

Küçük alanda turizm için hersey yapılmış ve bölgedeki önemli alışveriş ve eglence merkezi olmuşlar. Hotel fiyatları merkeze olan yakınlıga göre degişken ama her keseye uygun birsey bulmak olası. Güvenlik pek sorun degil heryerde güvenlik kamerası var. Ülkede herşey bilgisayar denetimli. İnternete heryeden ulasmak olanaklı.
Londra daki dönmedolab ın daha büyügü buraya yapılmıs 45dk bir tur atıyor

Merkezde düşey yönde büyüme, merkez dışında ise yanal yayılma yaygın
Sanırım boya konusunda sorun var birçok bina çok renkli..

Şehir için ulasım kolay, eger 3 veya daha fazla kişi varsa taksi daha uygun yada metro veya otobus ile heryere gidilebiliyor. Trafik akıcı. Metro otomatlardan alınan biletler ile isliyor (2.70 SD) kartı geri iade ettiginizde 1 SD geri alıyorsunuz.
Otobusler mesafeye gore 1 ila 3 SD arası alıyor. Araçta biletçi yok. Sürücü paraya kesinlikle dokunmuyor. Miktarı size soyluyor siz tam ucreti sürücünün önündeki kumbaraya atıyorsunuz. Para ustu almak yok. Halk genelde toplu tasım kartı kullanıyor. Binerken ve inerken kart okutarak ücreti ödemiş oluyorsunuz.
Taksiler genelde telefon ile çagriliyor ve trafigin yogun oldugu saatlerde yuksek ucret alıyor hersey bilgisayarla denetleniyor. Turistler için uygun yol alışveriş merkezleri önündeki teksi durakları, burada bekleyerek yolcu getiren taksilerden yararlanabiliyorsunuz. Degnekçi yok. Yabancılara yol gösteren görevli var.

Yemek kültürü geniş ancak çin yemekleri baskın. Her ülkeden lokanta bulmak olası. Mado dondurma bile satılıyor. Merkezi yerdeki lokantalar genelde pahalı ama alıs veriş merkezlerinde bulunan ayaküstü yemek yenilen yerlerin ve kenar mahallelerdeki lokantaların fiyatları uygun. Aç kalırsak peynir ekmek yeriz demeyin peynir yok denecek kadar az yerde (büyük market zincirlerinde) satılıyor.

Burayı gezmek için 3 gun 2 gece yeterli.


Büyük bir hayvanat bahçesi olusturmuşlar ancak bir bölümü yaratıcı bir şekilde gece hayvanat bahçesine dönüştürülmüş. Gece Safari turu olarak pazarlanıyor. Saat 18-22 arasında yapılıyor ve fiyatı ulaşım rehber vb dahil 50 SD civari ama gidilmesi önerilir. Otelden rezervasyon yaptırabiliyorsunuz gelip sizi alıyorlar. Yeri malezya sınırına yakın ve şehir merkezinin dışında. Alanda hayvanlar kendilerine ayrılan alanlarda serbest dolasıyor. Demir parmaklık yok. Her hayvanın özelligine göre dogal engel (hendek, su kanalı vb) olusturulmus. Yuvarlak beyaz lambalar agaçların ustune yerlestirmişve dolunay ışıgına benzetilmiş. Traktor benzeri bir aracın arkasına baglı etrafı açik vagonlardan olusan tren ile bu alanların arasında ilerliyorsunuz. İşini severek yapan rehberlerler size hem alan hem de hayvanlar hakkında bilgi veriyor. “Dolunay” işiginda sırtlan, aslan, fil, gergedanların yanından gecerek hoş vakit geçiriyorsunuz. Alanda, lokantalar ve gösteri yerleri var burada bazi hayvanlar ile yakın temasta olabilirisiniz.


Nehir turu ve Clark quay

Gece yapılabilecek diger bir etkinlik. Merlion heykelinden başlayan nehir turu, nehir kenarındaki tarihi binaların tanıtıldıgı bir gezi aslında. Şehir tarihine meraklı iseniz ilginiz çekecektir. Bu tur ile isterseniz tur sonunu bekleyip başladıgınız yere geri dönebilir ve yürüyerek Clark Quay a gidebilirsiniz veya isterseniz gezinin dönüş noktası olan Clark quay da gemiden inebilirsiniz.

Bu alan gece hayatını tanımak için önemli her türlü müzik ve eglence bulmak olası. İşletmeler geç saate kadar açık. Heryer yabancılar ile dolu.


Bu çevrede ilginç mimari örnekleri görmek olası. Durian meyvasından esinlenem tiyatro ve Marina bay hotel en özgün örneklerden. Üzerine gemi konmus gibi duran hotelin catısı boydan boya su parkı ve gezi yeri. Dışardan gelenler için ziyaret ücreti 20SD her oyun/ eğlence için ayrıca ücret ödemeniz gerekiyor.
Gündüz gezileri sıcak ve nemli hava nedeniyle aynı tadı vermiyor




Küçük bir ada eglence parkına dönüştürülmüş. Basta aileler olmak uzere herkese uygun birsey var.
Yürüyerek, teleferikle (15SD),monorail (3SD) veya otobüs (2SD) ile ulaşılabiliyor “Universal studios Singapour” burada. Yapay da olsa her bütün sahil şeridi plajlara, iç kısımlarda botanik bahçelerine dönüştürülmüş.
 Şehirdekinden daha büyük Merlion heykeli.


 Kayalıkların görünüşüne aldanmayın yapay

 Hayvanlara dokunmak bile parayla piton ile sarmaş dolaş resim 5 SD. Papaganla resim 20 SD

Asyanın en güneydeki noktası olarak işaretledikleri yer herkesin ilgi noktası.



Chinatown ve Little India

Gündüz ve aksam gidilebilecek gezi ve alışveriş merkezleri. Her türlü çin işi malzeme chinatown da bulunabilir. Mahallenin tum sokakları trafige kapalı ve surekli pazar yerine cevrilmiş. Pazarlık etmeden birşey almak düşünülmemeli bile.


Meraklısı için yakındaki hindu tapınagı çok daha ilginç gelecektir. Avluya girerken ayakkabıları çıkarmayı untumayın

İki narın 24SD ye satıldığı bir ülkede bu adak bayagı önemli






Little india diger bir mahalle ve size biraz hindistan tadı verecektir. Her türlü hint işi esya burada bulunabilir. Chinatown kadar büyük degil ama güzel bir yer. Buradaki tapınakta da “tedavi” vb ayinlerini izleme şansınız var.









Şehirde her türden tapınak bulmak olası. Budist tapınagındaki tanrı sayısı agızı açık bırakacak kadar fazla

 Tanrılara sunulan adaklar en ilginci; italyan sarabı, Amerikan viskisi, Fransız parfümü vb





Lux markaların yeri. Marka meraklıları için avrupanın tum markalarını bulabilirsiniz. Saysız alışveriş merkezi her türlü ürünü size ulaştırıyor. Sadece yurumek için bile bana fazla.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder