25 Nisan 2010 Pazar

Ceara Jericoacoara

Jericoacoara

Fortelaza dan bulacağınız turlarla veya kiraladığınız aracınızla 300km lik yolculukla ulaşırsınız. Küçük bir balıkçı kasabasıdır ama dünyadaki en güzel 10 plaj arasına girmeyi başarmıştır.
Kumul tepeleri üzerinde veya denizde sörf yapabilirsiniz. Etraftaki doğa güzelliklerinin tadını çıkarabilirsiz. Mavi göle gitmeyi unutmayın

Piaui Parnaiba

Parnaiba
Parnaiba nehrinin okyanusa ulaştığı yerde kurulan güzel bir şehirdir. Şehrin içinden geçen demiryolu artık kullanılmamaktadır. Şehirde katedral dışında görülecek pek fazla yer yoktur. Şehrin çevresinde gerek nehrin deltasındaki kumul tepelerinin arasında düzenlenen gemi turları gerek kırsal kesimleri ile doğaseverlere hoş vakit geçirtir. Çok sık yağmur yağdığından dikkatli olunmalıdır. Kısa sürmesine rağmen bazı yağışlarda dereler taşıp tehlike oluşturabilir (tecrübe ile sabittir!).

Ceara

Ceara

Avrupalı turistlerin gözdesi eyalet aynı zamanda köleliği ilk bitiren eyalet olarak tanınır. Kararın uygulaması çok kolay olmuştur.



 Köleleri serbest bırakarak eyaleti terk etmeleri istenmiştir. Kalanlar ölümle tehdit edilmiştir. Bu nedenle Afrika kökenlilerin en az olduğu eyaletlerden biridir.
Başkent Fortaleza Brezilyanın Avrupa’ya en yakın noktasıdır ve birçok ülkeden doğrudan uçuş yapılmaktadır. Adının anlamı kaledir. Konumu gereği hava sıcaklığı nerdeyse sabittir. Okyanus akıntıları ve rüzgâr sıcaklığı yaz kış 29 C derecede tutar. Eğer sıcaklıkta değişim olursa atlas okyanusunda bir hortum oluşmuş ve ABD nin sahillerin başı belada demektir.
Eyalet rüzgarları ile ünlüdür ve paraşüt ve rüzgar sörfü için 12 ay boyunca olanak sağlar. Canoa Quebrada (kırık kano), Jijoca de Jericoacoara, lagoa Azul (mavi göl) önemli turistik merkezleridir
Uçsuz bucaksız plajlarında kumulların hareketini izleyebilirsiniz.

Şeker kamışında üretilen cashasa bölgede yaygındır.



2005 yilida yaptigimiz yearltisuyu arastirmalarinda kirsal kesimide gorme olanagi buldum. icme suyu az sayidaki kuyudan saglaniyor 

yaz doneminde butun akarsular kuruyor. bu nedenle su gereksinimi artiyor





 koylerde hala toprak, saman ve agac karisimi malzemden yapilmis evler kullaniliyor
Yagmur sulari olabildigince toplanilmaya calisiliyor. Bircok evde su toplama duzenegi yapilmis.



ayni eyalette birkac saat araba surerseniz cenneten koseleri bulmanizda olasi
 tepeye kurulan kiliseye cikmak bir cesit ibadet sayiliyor.


Ceara Fortaleza

Fortaleza
Birçok ülkeden doğrudan uçuş yapılmaktadır. Adının anlamı kaledir.

Konumu gereği hava sıcaklığı nerdeyse sabittir. Okyanus akıntıları ve rüzgâr sıcaklığı yaz kış 29 C derecede tutar. Şehir düz bir alana kurulmuştur.




Günbatımları harikadır. Şehrin en ünlü yürüyüş yolu Beira Mar (deniz kıyısı) da güneşin batışını seyrederken, hindistan cevizi suyunu yudumlamanız önerilir. Bu yol boyunca ve şehir içindeki çeşitli parklarda her yaş grubu için halka açık aerobik çalışmaları yaptırılır. Yediden yetmişe herkeste katılır.
Hafta sonu, perşembe akşamından başlar ve gece hayatı oldukça canlıdır. Haşlanmış Yengeç şehrin tadılması gereken yemeğidir. Perşembe günü praia do futuro ( geleceğin plajı) da yengeç yiyebilirsiniz. Sac da sarımsaklı karides kavurması kaçırılmaması gereken bir tattır. Yürüyüş yolunun sonunda balıkçılardan alıp yandaki büfede pişirtebilirsiniz.
Kayalık sahili nedeniyle buradaki balıkçı kayıkları ilginç yapıdadır. Sahilde inceleyebilirsiniz. Her büyük şehirde olduğu gibi burada da hediyelik eşya pazarı hemen hemen her akşam kurulur.

Şehir Avrupalı emlak yatırımcılarının gözdesidir. Gökdelenlerdeki lüks daireler ve çiftlikler Euro üzerinden satılmaktadır ve emlakların fiyatları dudak uçuklatacak kadar yüksektir. Sahil boyunca sıralanan gökdelenler şehrin doğal rüzgâr akımını engellediğinden şehir merkezi aşırı ısınmıştır.

Brezilya genel tanıtım

Ulaşım


Guney Amerika nin en buyuk ulkesi, Brezilya ya Avrupa’nın her yerinden ulaşabilirsiniz. THY’nın, Sao Paulo ya başlattığı uçuşların bizim için ulaşımı kolaylaştırdığını söyleyebiliriz.

Brezilya içinde en yaygın ulaşım aracı havayoludur. ucaklarin calismasi bizim sehirlerarasi otobuslere benzer. hatlar 2 -3 duraklidir. Ucak yol boyunca her bir sehirde durur yolcular iner-biner ve uçak diger noktaya devam eder. Havaalanlari sehirlere gore kucuklu buyukludur. kuçuk yerlesim yerlerinde havaalani bir yol ve bir binadan olusur ucaklar bu binanin onunde durur(!). Uçus saatiniz geldiginde gorevli bekleme salonunun kapisini acar size uçaklarin arasinda hangi uçaga gitmeniz gerektigini gosterir ve ' aha ordaki ikinci uçaga gideceksin' der, sonra da siz alana salar. Sizde geze dolasa uçaginiza gidersiniz. Uçaga binince kapidaki gorevliye ' bu uçak nereye gidiyor' diye sorarsiniz dogru uçaksa yerinize geçer oturursunuz.




Şehirlerarası otobüs terminalinden de (rodoviaria) ülkenin her yerine ulaşım sağlanabilir ancak bazı hatlarda seyahat iki - üç gün sürebilir. Brezilya da sehirler arasi otobusler bizdekilerden biraz farklidir. Yolcu bolumu surucu yerinden bir kapi ile ayrilmistir. Ondeki yolcu, perdesi ortulu cama bakar disariyi yada surucuyu goremez. Koltuklar daha genistir ve bacaklara destek saglayan eklentiler her koltugun onunde yer alir. koltuklar daha fazla yatar. Uzun yol disinda aracta genelde ikram yoktur.


Kiralık araç bulmak sorun değildir ancak her brezilyalı kendisini ralli yarışçısı sandığından buyuk şehirlerde araç sürmek gerçekten dikkat ister. Benzetme yapmak gerekirse İstanbul Laleli trafiğinin saate 90 km ile hareket ettiğini düşünmeniz bir bilgi verebilir.

Brezilya şehir isimleri genelde dini liderlerden gelmektedir. “Sao” ön eki “hazreti veya aziz” olarak çevrilebilir. Portekizli öncülerin kıtaya ulaştıkları andan itibaren başlattıkları misyonerlik faaliyetleri nedeniyle çoğu şehir adını kendi misyonerinden almıştır.

Brezilyada tren yolu sadece Rio de Janeiro ile Sao Paulo ve Sao Paulo ile Minas Gerais arasında düzenli olarak işlemektedir. Diğer yollar terk edilmiştir. Bu nedenle nakliye işi kamyonlara kalmıştır. Ülkenin her yerinde devasa kamyonları görebilirisiniz. Bazılarında aileler araçta yaşamaktadır.


kamyoncu olurda edebiyati olmazmi
'ozlemin adi var; Raimundo Alfanso '


Belediye otobüsleri özelleştirilmiştir her bir hat farklı firma tarafından işletilir hatları renkler ile de ayırabilirisiniz. Üzerinde sadece şort olan elinde sörfü ile binen yolcular normal karşılanır. Nakit odemeyi sofor veya varsa biletciye yapabilirsiniz. uzun sureli klacaksaniz toplu tasima kartida alabilirsiniz. Otobuslerin içindeki doner kapilar(!) ilginizi cekebilir.




Beslenme

Şehirlerde yerel yemekleri tadabileceğiniz birçok yer bulabilirsiniz. Küçük şehirlerde büyük bakkallar genelde lokanta hizmeti de sunarlar. Ayrıca bazı evlerde yerel yemekleri sunan lokanta olarak hizmet verirler.
Yemek genelde kilo üzerinde satılır. Açık büfeden istediğiniz yemeği tabağınıza koyarsınız ve ağırlığı oranında ücret ödersiniz. Diğer yaygın yöntem sabit bir ücret ödeyip daha sonra açık büfeden istediğiniz kadar yemektir. Çoğu lokanta her iki türde de hizmet verir. Bazı lokantalarda fiyatı sabit “günün yemeği” bulabilirsiniz. Bunların yanı sıra menü ile satış yapılan ve büyük şehirlerde farklı ülke tatlarını sunan lokantaları da bulabilirisiniz. Ücret bahşişi kapsar ayrıca ödemeye gerek yoktur.


Yemek kültürü genelde et ve balık üzerine kurulmuştur. Brezilyalıların damak tadı bizden farklıdır. Et kulturumuz benzemekle birlikte hayvan vucudu avrupa haritası gibi irili ufaklı kesimlere ayrılmıştır. Her parçanın kullanım yeri farklıdır. “Mamia” olarak tanımlanan etin ızgarası tavsiye olunur. Her türlü et genelde az pişmiş ve kanlı servis yapılır iyi pişmiş isterseniz özellikle istemeniz gerekir.


http://planet1051.com/an-easy-guide-to-telling-how-your-steak-is-cooked-photo/ sayfasında gordugum bu tanımlama cok güzel yapılmış.

Bizdeki kebabın benzeri olan "Churrasco" en yaygın yemektir. Değişik türdeki etler şişlerde pişirilir. İsterseniz yemek süresince küçük miktarlarda sıcak sıcak size servis yapılır ya da tabağınıza istediğiniz kadar kesilir ve verilir. Salata yaygın değildir ama farklı ot ve sebzeleri tadabilirsiniz. Milli yemek siyah fasulyeden (feijão) yapilan yemektir. Genelde domuz eti ile pisirilir bizim kuru fasulyeye benzer. Eğer bunlarda hoşlanmazsanız hamburger zincirlerine her yerde ulaşabilirsiniz.



İçecekler

Bira Brezilyalıların en önemli içeceğidir. Öğlene kadar içilmemeye çalışır ama hafta sonları 24 saat aralıksız tüketilebilmektedir. Chopp (almacasi schopp) diger bir bira turudur ama biradan ayri tutulur.



Bira, adi konmamis bir torenle icilir. oncelike soguk olmali ve masada soguk kalmali bu nedenle siseler ozel kaplarda (camisinha olarakta adlandirilir) tutulur. Bardaktaki bira isinmamali bu nedenle onceden sogutulmus kucuk bardakta içilir. Isinan bira yere dokulur. Kisa araliklarla bardaklara azar azar ilave yapilarak soguk kalmasi saglanir. Bu islem tum bardaklara ayni anda uygulanir. Masadaki herkes sirayla herkese servis yapar. Son bira istenirken, son kez oldugunu belirtmek icin 'saidera' olarak adlandirilir. Ancak 25-26 saidera olabilir.


Cashasa diğer bir alkollü içecektir. Farklı kalitelerde olan içecek yüksek alkol oranıyla dikkatli tüketilmesi gereken bir içecektir. Kaliteli olanlar viski eşdeğeridir ve nadir bulunur. Anísio Santiago onde giden markadir



Genelde limonla (Caiprinha) veya diğer meyvelerle karıştırılarak içilir. Alkol almak istemeyenler için guarana adı verilen gazoz önerilir. Hoş bir içimi olan bu içecek sıcak havalarda en güzel serinleticidir. Hindistan cevizi diğer bir yaygın içecektir. Her yerde bulunur ve soğuk içilmesi önerilir. Karnaval benzeri eğlence zamanları caddelerde seyyar barlara rastlayabilirsiniz. Tropik meyveler ile votka veya cashasa karıştırılarak ilginç içecekler (capete) yapılmaktadır.



Konaklama

Brezilyada şehirlerde iki ayrı türde konaklama tesisi vardır; saatlik hizmet sunan moteller ve normal oteller. “Motel” ismi tamamen saatlik hizmet veren tesislere ayrılmıştır. Oteller genelde şehrin her yerinde bulunabilirken moteller ticari merkezlerde veya şehir dışında yer alır. Kırsal kesimlerde bazı çiftlikler de otel hizmeti vermektedir. Pousada adi da hotel yerine kullanilir. Fiyat üzerinde pazarlık etme şansınız olduğunu unutmayın. Brezilyalilar hamakta yatmayi sever bu nedenle kucuk hotellerin cogunda odada hamakta bulunur. alisan biri icin sallanmayan yatakta yatmak sorun olur.


Eğlence

Eğlenmeyi gerçekten seven bir ülkedir. Her eyalet farklı müzik ile dans eder. Örnek olarak Rio de Janeiro samba yı, kuzey kesimler forro yu Bahia reggie benzeri bir müziği daha çok dinler. Eğlence yerleri bizdeki pavyonlar, dans kulüpleri ve barlar olarak sınıflanabilir. Brezilyalılar genelde barları tercih ederler. Barlar bizdeki kafeler gibidir. İster ayaküstü ister oturarak içebilirisiniz. Hafta sonu geleneği öğlenden itibaren cadde üstü bir barda küçük bir sandalyeye oturmak ve gece yarısına kadar bira içip barın özel yemeğinden (genelde Churrasco veya herhangi bir deniz ürünü) yemektir. Ülkenin kuzeyinde sahil kesimlerde hafta sonu perşembe gününden başlar. Köşe başlarında mangalda et pişirip satanlar hafta sonun geldiğine işaret ederler. Bazı yerlerde kendi müziğini yapan toplulukları da görebilirsiniz.

Karnaval

Turistik anlamı dışında, karnaval samba okulları arasındaki bir yarışmadır. Hükümetin uyuşturucu ile mücadele etmek ve insanları sokaklardan çekmek için para önermesi ile ticari anlam da kazanmıştır. Ödüller bir para aktarım aracıdır. Hazırlıkları bir yıl sürer. Gösteride anlatılacak bir hikaye seçilir, bando şarkısı bestelenir, konuya uygun yürüyen dekorlar hazırlanır, katılımcıların elbiseleri belirlenir. Sürekli çalışma yapılarak karnavala hazırlanılır. Her katılımcı kendi masraflarını karşılamak zorundadır. 'Karnaval' sonuç olarak bir yil çalisip toplamda 500 m uzunluğunda sambadromda yürümekten ibarettir.

Her şehrin kendi karnavalı vardır ve karnaval mevsimi subat ayi olmakla birlikte 12 ay sürekli bir yerlerde karnaval  benzeri etkinlikleri bulmak olasıdır. Turistik açıdan Rio de Janeiro, Pernambuco ve Bahia karnavalları öne çıkmaktadır. Karnaval öncesinde küçük okullar mahalle aralarında kendi gösterilerini yaparlar. Aslında bu gösteriler çok daha eğlencelidir. Sizde katılıp dans ederek yürüyebilirisiniz.



Güvenlik

Büyük şehirlerdeki güvenlik sorunu her yerdeki kadardır. Polislerin uzun namlulu otomatik silahlarla dolaşmaları normal bir durumdur. Brezilya da dikkat edilmesi gereken birkaç ayrıntıyı sıralarsak, Favelalardan uzak durulmalıdır. Üzerinizde göz alıcı takı olmaması yararlı olur. Turistik dönemlerde kırsal kesimlerden büyük şehirlere, özellikle Rio de Janeiro ya mevsimlik göç başlar. Şehre gelen çocuklar toplu olarak çalışır ve kalabalık Pazar yerlerinde hedef bir kişiyi seçerler, kişiyi aniden sararak elbiseler dahil her şeyini alırlar. Benzer durum bizde Taksimde de yaşanmaktadır. Gece tek başınıza eğelenecekseniz salaş yerlerdeki barlarda ne içtiğinize dikkat etmelisiniz. “Boa noite cinderalla” (iyi geceler sindirella) adı verilen uyuşturucu ile organlarınızı mafya ya kaptırabilirisiniz. Turistik bölgelerde sizinle konuşmak isteyen güzel bayanlar (!) normal bayan değildir hata çoğunlukla bayanda değildir.


Mimari orgu
Ulke genel olarak kolonial donemde yapilmis binalarla doludur. Portekiz izlerini tasiyan yapilarin çogunlugu hala kullanimdadir.




Sehirlesme ile birlikte modern binalar tarihi binalari tehdit eder duruma gelmistir.


Guncel mimari korumaci bir çeve duzeni ile gelir tum yerlesim yerlerinde ozel guvenlik alanlari yaratilmiçtir
buyuk kucun tum binalar demir parmakliklarla çevrilidir. Buyuk binalarda demir kapinin onunde beklersiniz. ziyaret etmek istediginiz kisiyi kapidaki gorevliye soylersiniz. Gorevli telefonla yukari soarar onay alirsaniz demir kapi açilir ve bahçeye alinirsiniz. otopark genelde binada yasayanlara ozeldir.

Ev turu yerlesim yerlerinde ise evsahibi ile dogrudan konusursunuz.
her evin duvarlarla ve tel orgulerle çevrili kendi yasam alani olusturulmustur.

Brezilyada ilgi çekebilecel bir ayrinti da sokak isimleridir.
Kisi adlari verilen sokaklarin tabelalarinda adi verilen kisinin ne yaptigida kisaca yazilir.


23 Nisan 2010 Cuma

Estrada Real (Hanedan yolu)

Estrada real


Brezilya yı tanımak için yapılabilecek turların en güzellerinde birisidir. Google haritasında güzergah verilmiştir. İster kendiniz, ister özel turlar ile bu 1800 km yolda Brezilya'nın tarihini adım adım görebilirsiniz. Bu güzergah ülkede bulunan altın ve elmas gibi değerli madenlerin çıkarıldığı şehirleri birbirine bağlar. Bu yolda taşınan değerli madenler Portekize gönderilmek üzere Brezilyanın ilk limanlarında bir olan Paraty şehrine getirilmekteydi. Önerdiğim güzergah Paraty den başlayıp Rio de Janeiro da bitecektir. Kiralayacağınız bir araç ile tüm güzergah bir haftada tamamlanabilir. Yol boyunca üzerinde Estrada Real işareti taşıyan kilometre taşlarını göreceksiniz. Yollar genel olarak düzgündür.
Yolboyunca her şehirde mimar Aleijadinho tarfından yapılan kiliseler görülmeye değerdir.


Paraty

Rio de Janeiro ya 236 km uzaktadır. Eyaletin son şehridir. Yol üstünde harika plajları, adaları, ormanları ve birde nükleer santrali görebilirisiniz. Paraty içinde Koloni döneminden kalma yerleşim yeri özgünlüğü bozulmadan korunmuştur. Sokakları taş döşemedir ve araç trafiğine kapalıdır. Yürüyüş için kesinlikle düz tabalı ayakkabı kullanılmalıdır. Evler ya pansiyon ya lokanta ya da hediyelik eşya satan işletmelere dönüştürülmüştür.


İç deniz kenarında olduğundan denizi kirlidir. Fetiye - Kaş civarında yapılan gemi turlarının benzerleri burada da düzenlenmektedir. Her gün yapılan gemi turları etrafı görme olanağı sağlar.

Şehir her şeyi ile turizme hizmet etmektedir. Hippi pazarı, çevredeki çiftlikleri gezilecek yerlerdendir. Altın rengindeki otlardan yapılan takılar (capim dourado) bu bölgeye özgüdür ve bitkisi ise sadece Jalapao, Tocantins (kuzey Brezilya) civarında yetişir. Her şehirde olduğu gibi eski kiliseler ve Portekiz mimarisi ile inşaa edilen eski evler ziyaret alanlarının başında gelir. Eğer tam ay zamanı giderseniz gel-git etkisi ile şehrin sokaklarının su altında kalışını izleyebilirisiniz. Şehrin kendi karnavalı vardır.

Caxambu

Batıya doğru ilerleyince, yol boyunca Estrada Real işareti taşıyan kilometre taşlarını takip ederek Caxambu şehrine ulaşırız. Real Palace (Hanedan sarayı) oteli yaklaşık 150 yıllıktır. Kraliyet ailesine isim hakkı verilerek açılan bu hotel, bir dönemin önemli kumar merkezi olarak da hizmet vermiştir. Şehir, taşınan değerli madenlerin getirdiği zenginlik ile bir dönem önemli yerleşim yeri olmuştur. Bana göre şehrin en önemli noktası parkıdır. Yolculara su sağlamak için çeşitli dönemlerde 12 kuyu kazılmıştır. Her bir kuyudan kimyasal içeriği farklı maden suyu çıkmaktadır. Birde günde bir defa fışkıran gayzeri vardır. 10 sn süren fışkırmayı seyredebilmek için bazen saatlerce beklemek gerekmektedir. Sular şifalı kabul edildiğinden günümüzde şifa turizmi öne çıkmaktadır. Bu şehrin de kendi karnavalı vardır.



Sao Joao del Rei

Bir dönemin en önemli şehri olmuştur. Ülkenin ilk demiryolu burada inşa edilmiştir. Buharlı tren (Maria Fumaça) günümüzde de turistler için işlemektedir. Yaklaşık yarım saat süren bu yolculuk ilgi çekicidir. Şehir metal ürünleri ile ünlüdür. Şamdanlar kadehler fabrika satış noktalarında bulunabilir.



Tiradentes

Sao Joao del Rei den kalkan buharlı trenin ulaştığı son noktadır. Altın madenlerinin merkezi durumundaydı. Zengin madenlerinden günde 25kg altın çıkarıldığı söylenmektedir. Paraty gibi özgün haliyle korunan bir şehridir. Şehir elişi ürünleri beğeninize sunmaktadır. Brezilya genelinde yıkılan ahşap evlerden çıkarılan her türlü kalas buraya getirilmekte ve burada isteğinize göre mobilya ya dönüştürülmektedir.



Nakliye işi de geliştiğinden için Brezilya'nın her yerine eşya gönderimi yapmaktadırlar. Masalar, sehpalar, sandalyeler, aklınıza gelen her türlü ev eşyası üretilmektedir. Şehirde gerçek altın ile kaplanmış heykellerin ve antika bir orgun bulunduğu kilisesi görülmeğe değerdir. Çevrede yürüyüş yapabileceğiniz alanlar da bulunmaktadır. Ülkenin ilk hapishanelerinden biride de buradadır



Sao Joao del Rei den başlayan demir yolu burada son bulmaktadır. gunumuzde turistik amaçlı kullanılan istasyon binası ve lokomotif çevirme sistemi hala çalışır durumdadır.

Sokaklar  oldugu gibi korunmuştur.


Burada da Aleijadinho tarafından yapılan kiliseler görülmeye değerdir merkez kilisede tum işlemeler altındır.



Congonhas

Kavşak şehridir. Mimar Aleijadinho tarfından yapılan Kilise (basilika), Santuário do Bom Jesus do Matosinhos ve kilise bahçesindeki Hz İsa’nın hayatını anlatan, gerçek olçekte yapilmis heykellerden olusan sahnelerin yer aldigi kamelyalar görülebilir.

içleri karanlık diye resim çekemedim... Belki birdahaki gidişte...


Turistik meydanda bulunan dükkanlarda satlan sabun tasi adi verilen malzemeden uretilen mutfak malzemleri (tava, tencere, vb.) heykelcikler ilgi çekicidir.



Ouro Branco

Turistik bölgede olup turistlerden uzak kalmış bir madenci şehirdir. Adının anlamı beyaz altındır. Altın arayıcılarının hedef olarak aldıkları ve altın damarına işaret eden beyaz jeolojik birim nedeniyle bu ad verilmiştir.



Ouro Preto

Artvin şehri gibi bir sivri dağın zirvesinde kurulmuştur. Tüm yolları yokuştur. Adı siyah altın anlamına gelir. Burada çıkarılan altın siyah bir jeolojik birim (grafit) ile birlikte bulunduğundan bu adı almıştır. Siyah birime ulaşan altına da ulaşmış sayılır. Mineral toplayıcılarının cennetlerinde biridir. Topaz, turmalin, esmeralda vb mineralleri bulabilirsiniz. Şehirdeki madencilik okulunun jeoloji müzesi dünyadaki nadir tam müzelerden biridir.



 Mineral toplayıcısı herkesin görmesi önerilir. Madencilik faaliyetleri hala devam etmektedir. Şehrin tamamı mineral toplayıcıları için düzenlenmiştir tüm dükkânlar mineral ve fosil satar. Meydanında kurulan pazarında sabun taşından yapılmış el işlemesi çeşitli hediyelik eşyalar bulunabilir. Özgün mimarili kilisesi ve şehir eski hapishanesi görülecek yerlerdendir. Burada da her köşe başında bir kilise vardır..




Afrika’dan köle olarak getirilen bir kabile şefinin çalışarak, önce kendini ve ailesini kölelikten kurtardığı, sonra da sahibi olduğu maden ocağı (Mina do Chico Rei) ziyarete açıktır. Galerilerin uzunluğu toplamda 15 km ye ulaştığı söylenmektedir.



Mariana

Küçücük sevimli bir kasabadır. Ouro preto nun yerleşim yeri olarak kurulmuştur. Eski kilise kalıntısını gezip ve çarşısında dolaşabilirsiniz.



Belo Horizonte

Minas Gerais eyaletinin başkentidir. Eyalet isminin anlamı “tüm madenler” olarak çevrilebilir ve her türlü madenin çıkması nedeniyle verilmiştir. Günümüzde madencilik yanında hayvancılık, süt ve süt ürünleri ve meyve üretimi yapılmaktadır. Kilometrelerce uzanan muz tarlalarında 12 ay muz toplanmaktadır.

Belo Horizonte eyaletin başkentidir. Düzenli bir şehirdir. Belediye çarşısı görülmeye değerdir her türlü ürün burada bulunur. Peynir çeşitleri görmeye ve tatmaya değer. Ilginç gelebilir; çig kahvenin satildigi nadir yerlerdendir.



Sabara

Belo horizonte yakınındaki küçük bir köydür. yanmis kilise kalintisi disinda görülecek pek bir şey yoktur. Eski madencileri yakalarsaniz onlardan hikayeler dinleyip ham topaz ve kuvars kristalleri satin alabilirsiniz.



Diamantina

Estrada real in son noktasıdır. Adının anlamı elmas tır bu bölgede çıkarılan bu değerli taş zenginliği getirmiştir.

Bu noktadan Rio ya geri dönüş başlar.

Rio de Janeiro Rio De Janeiro

Rio de Janeiro, anlamı “ocak ayı nehiri” dir. Adını, kaşifi, Gaspar de Lemos’ un hatalı tanımlaması sonucunda almıştır. Yaz mevsimi başında, (1 Ocak 1502) vardıkları Rio da Guanabara körfezinin (Baía da Guanabara) dar girişini nehir ağzını sandığından buraya bu ismi vermiştir. Aslında şehirden geçen herhangi bir nehirde yoktur.


12-13 saat uçuştan sonra Rio ya ulaştığınızda sizi sıcak rüzgar karşılar. Genel olarak kislari sicak yazlari ise cok daha sicak olan bir sehirdir. Varış noktanıza bağlı olarak havaalanında kalacağınız yere ister otobüs servisleriyle yada taksi ile ulaşabilirsiniz. Kaçak taksilerin yaygın olması nedeniyle genelde önceden çağrılmış taksiler ile seyahat önerilir. Şehir yolunda trafik akışı gözünüzü korkutmasın sırdan bir günün tadını çıkarın. Sürücülerin yolda yaptıkları bana her zaman Taksim - Topkapı arasında çalışan dolmuşları hatırlatmıştır.

Yolda sizi öncelikle aşırı kirli bir körfez karşılar.

Yolun sağında “favela” adı verilen yerleşim yerleri ilginiz çekebilir. Bu gecekondu bölgelerinin denetimi silahlı gruplara aittir. Uyuşturucu ve diğer yasa dışı işlerin yürütüldüğü favelalara izinsiz (!) girmesi yasaktır. Şehre yaklaşınca endüstri bölgesini kuş bakışı izlersiniz. Sağınızda küçük bir tepe üstünde İstanbul’daki Kandilli Rasathanesinin benzeri olan Observatorio Nacional in teleskoplarını ve müze binasını görebilirsiniz. Aynı bölgedeki futbol sahasi gorunumundeki kuzeydoğuluların pazarı (Ferido nordestea ) alanını ilginizi çekebilir.

Her hafta sonu kurulan pazarda Brezilyanın kuzey doğusundaki eyaletlerin yemeklerini yiyebilir, eşyalarını satın alabilir ve müziğini dinleyebilirsiniz.
Iki ayri sahnede araliksiz yapilan canli muzikle Forro (fohho diye okunur) basta olmak uzere tum yerel danslari ogrenebilirsiniz

Kalacağınız yere bağlı olarak farklı güzergâhlardan otelinize ulaşılabilmektedir. Taksi sürücüleri genelde şehir merkezi üzerinde gitmeyi tercih ederler. Yol üstünde karnavalın yapıldığı sambadrom u görebilirsiniz. Hayal kırıklığı olabilir ama o “küçük” yer sadece son gösterinin yapıldığı yerdir.

Şehirde birçok müze ve sergi bulabilirsiniz. Bu konuda internette oldukça fazla bilgi bulunmaktadır.

Şehirde görülecek yerler oldukça fazladır. Pao de Açucar (şeker somunu) adını dik duran yarım somun ekmek görüntüsünden alır aslında granit kütleleridiir. Üzerindeki, iki aşamalı çıkılan teleferik ve ören yeri ile size şehrin sahillerini ve körfezini görme şansı verir.  Aşağı döndükten sonra aynı yerdeki yürüyüş yolunda ilerlerseniz etrafta dolaşan küçük maymunları besleyebilirisiniz.



Corcavado dağı Hz İsa’nın kolları altında Rio ve çevresinin harika manzarasını sunar. Buraya elektrikli trenle veya aracınızla çıkabilirsiniz her iki durumda da tropik orman içinde bir yolculuk yapacaksınız. Ağaçlardan sarkan orkideler ve ormanı kaplayan difenbahyalar ilginiz çekebilir. Buradan dönünce Şehrin eğlence merkezi Lapa da, İstanbul’un bozdoğan kemerine benzer kemerler uzerinde işleyen antika tramvay (Bonde de Santa Teresa) ile yolculuk yapılması olmazsa olmazlardandır. Otobüs bileti fiyatına yolun sonuna kadar gidip geri gelmek bile çevreyi tanımaya yetecektir. İsterseniz yolda inip etrafı gezip sonra diğer tramvayla devam edebilirisiniz.



Lapa'da Sili'li bir sanatci tarafindan yapila gelen çalismayla ve bir sokagi tamamen kaplayan çinilere bakmayi unutmayin.



Dunyanin farkli yerlerinden getirilen veya gonderilen duvar çinilerinin yani sira, Turkiye'den de oldukça fazla çini goreceksiniz. Eger sizde hediye olarak bir çini getiriseniz Jorge Selaron seve seve kabul edecektir.

Lapa istanbul'da istiklal caddesi benzeri bir yerdir. tarihi binalar birer eglence yerine donusturulmustur.


her yerde gunun onemine gore muzik yapilir


buyuk katedral lapada yer alir



Lapa da diger onemli bina "katta park konsepti' ile petrobras in binasidir


Şehir merkezinde, Praça XV (15. meydan) deniz kuvvetleri tarafından düzenlenen gemi turu körfezde çok güzel bir gezi sunar. Rehberler (Portekizce) Rio’nun tarihini size ayrıntılı olarak anlatacaktır. Rio hayvanat bahçesi size ülkede yaşayan kanatlıları ve diğer hayvanları birlikte görme şansı verir. Aynı yerde bulunan müzede gök taşları ve jeolojik tarihçeyi inceleyebilirisiniz. Genelde merkezde yogunlasan katolik kiliseleri gorselligi bu tur konulara ilgi gosterenleri hayal kirikligina ugratmaz.


Rio şehrini ikiye bölen dağlarda (kısmen araç ulaşımına açık) yapacağınız yürüyüşle tropik ormanın havasini ciğerlerinize doldurabilirsiniz. Barra da Tijuca alışveriş merkezleri ile ünlü bir bölge adı olmasına rağmen aynı zamanda bir doğa harikasıdır. Denizden ince bir kum yolu ile ayrılan kilometrelerce uzunluğundaki lagün ilginiz çekebilir

Cumartesi gunleri öğleden önce Praça XV de kurulan bitpazarında Brezilya tarihini gözlemleyebilirsiniz. Brezilya dünyadaki en büyük süs taşı üreticilerindendir. Mineral koleksiyonu yapanların pazar günleri Ipanema da kurulan hippi pazarını ziyaret etmelerinde fayda vardır. Hafta içi geceleri Copacabana ve Praça do Lido da kurulan hippi pazarları da hediyelik eşya açısından ziyaret edenleri oldukça tatmin edecektir.

TV programları hep Copacabana plajını gösterir ancak oraya sadece güneşlenmeye gidilir. Carioca (Rio lulara verilen isim) lar şehir dışındaki daha temiz ve daha sakin olan plajları tercih ederler. Turistlerin fazla olması nedeniyle şehirdeki plajlar kenar mahallelerden gelenler tarafında doldurulur. Bu sahillerde hırsızlık olaylarına karşı gösterişli veya dikkat çekici takılar kullanılmamalıdır. Ipanema plajına gidenlerin serinlemek için uğradıkları barların en ünlüsü “Garota de Ipanema - the girl from ipanema” şarkısının yazıldığı bardır.

Rio içinde toplu taşıma oldukça gelişmiştir. Otobüs veya metro sizi istediğiniz yere götürecektir. Otobüslere binmek bizim Taksim dolmuşlarına binmek gibidir. Hız kavramı farklıdır. Kamyondan bozma otobüsler ile heyecanlı bir yolculuk yapabilirsiniz. Özellikle tünelde yapılan sürat denemeleri toplu taşıma kavramını yeniden gözden geçirmeyi gerektirir.

Rio de Janeiro aynı zamanda eyaletin adıdır. Eyalette görülebilecek birçok güzel şehir bulunmaktadır. Şehrin içi dahil tüm eyalet tropik ormanlarla çevrilidir. Yeryüzü şekli olarak Teresepolis teki “Dedo de deus” (Tanrının Parmağı) ilginç noktalardan biridir. Hanedanlık şehri Petropolis kraliyet ailesinin kurduğu bir şehirdir. Sayfiye yeri olan goller bolgesindeki sahil Cabo Frio sehri ince beyaz kumsalları ile gerek sörf için gerek yüzmek için idealdir. Kış mevsiminde penguenler etrafta görülebilir. İlk başkent Niteroi (Rio de janeiro nun karşı kıyısı) ve köprüsü görülebilecek yerlerdendir. Nova Friburgo da tekstil sektörü sayesinde tüm şehir özellikle iç çamaşırlar satan koca bir alışveriş merkezine dönüşmüştür. Kıyı kesimdeki plajları tek tek saymaya gerek yok hepsi ziyaretçilerine ayrı bir güzellik sunar.