23 Nisan 2010 Cuma

Estrada Real (Hanedan yolu)

Estrada real


Brezilya yı tanımak için yapılabilecek turların en güzellerinde birisidir. Google haritasında güzergah verilmiştir. İster kendiniz, ister özel turlar ile bu 1800 km yolda Brezilya'nın tarihini adım adım görebilirsiniz. Bu güzergah ülkede bulunan altın ve elmas gibi değerli madenlerin çıkarıldığı şehirleri birbirine bağlar. Bu yolda taşınan değerli madenler Portekize gönderilmek üzere Brezilyanın ilk limanlarında bir olan Paraty şehrine getirilmekteydi. Önerdiğim güzergah Paraty den başlayıp Rio de Janeiro da bitecektir. Kiralayacağınız bir araç ile tüm güzergah bir haftada tamamlanabilir. Yol boyunca üzerinde Estrada Real işareti taşıyan kilometre taşlarını göreceksiniz. Yollar genel olarak düzgündür.
Yolboyunca her şehirde mimar Aleijadinho tarfından yapılan kiliseler görülmeye değerdir.


Paraty

Rio de Janeiro ya 236 km uzaktadır. Eyaletin son şehridir. Yol üstünde harika plajları, adaları, ormanları ve birde nükleer santrali görebilirisiniz. Paraty içinde Koloni döneminden kalma yerleşim yeri özgünlüğü bozulmadan korunmuştur. Sokakları taş döşemedir ve araç trafiğine kapalıdır. Yürüyüş için kesinlikle düz tabalı ayakkabı kullanılmalıdır. Evler ya pansiyon ya lokanta ya da hediyelik eşya satan işletmelere dönüştürülmüştür.


İç deniz kenarında olduğundan denizi kirlidir. Fetiye - Kaş civarında yapılan gemi turlarının benzerleri burada da düzenlenmektedir. Her gün yapılan gemi turları etrafı görme olanağı sağlar.

Şehir her şeyi ile turizme hizmet etmektedir. Hippi pazarı, çevredeki çiftlikleri gezilecek yerlerdendir. Altın rengindeki otlardan yapılan takılar (capim dourado) bu bölgeye özgüdür ve bitkisi ise sadece Jalapao, Tocantins (kuzey Brezilya) civarında yetişir. Her şehirde olduğu gibi eski kiliseler ve Portekiz mimarisi ile inşaa edilen eski evler ziyaret alanlarının başında gelir. Eğer tam ay zamanı giderseniz gel-git etkisi ile şehrin sokaklarının su altında kalışını izleyebilirisiniz. Şehrin kendi karnavalı vardır.

Caxambu

Batıya doğru ilerleyince, yol boyunca Estrada Real işareti taşıyan kilometre taşlarını takip ederek Caxambu şehrine ulaşırız. Real Palace (Hanedan sarayı) oteli yaklaşık 150 yıllıktır. Kraliyet ailesine isim hakkı verilerek açılan bu hotel, bir dönemin önemli kumar merkezi olarak da hizmet vermiştir. Şehir, taşınan değerli madenlerin getirdiği zenginlik ile bir dönem önemli yerleşim yeri olmuştur. Bana göre şehrin en önemli noktası parkıdır. Yolculara su sağlamak için çeşitli dönemlerde 12 kuyu kazılmıştır. Her bir kuyudan kimyasal içeriği farklı maden suyu çıkmaktadır. Birde günde bir defa fışkıran gayzeri vardır. 10 sn süren fışkırmayı seyredebilmek için bazen saatlerce beklemek gerekmektedir. Sular şifalı kabul edildiğinden günümüzde şifa turizmi öne çıkmaktadır. Bu şehrin de kendi karnavalı vardır.



Sao Joao del Rei

Bir dönemin en önemli şehri olmuştur. Ülkenin ilk demiryolu burada inşa edilmiştir. Buharlı tren (Maria Fumaça) günümüzde de turistler için işlemektedir. Yaklaşık yarım saat süren bu yolculuk ilgi çekicidir. Şehir metal ürünleri ile ünlüdür. Şamdanlar kadehler fabrika satış noktalarında bulunabilir.



Tiradentes

Sao Joao del Rei den kalkan buharlı trenin ulaştığı son noktadır. Altın madenlerinin merkezi durumundaydı. Zengin madenlerinden günde 25kg altın çıkarıldığı söylenmektedir. Paraty gibi özgün haliyle korunan bir şehridir. Şehir elişi ürünleri beğeninize sunmaktadır. Brezilya genelinde yıkılan ahşap evlerden çıkarılan her türlü kalas buraya getirilmekte ve burada isteğinize göre mobilya ya dönüştürülmektedir.



Nakliye işi de geliştiğinden için Brezilya'nın her yerine eşya gönderimi yapmaktadırlar. Masalar, sehpalar, sandalyeler, aklınıza gelen her türlü ev eşyası üretilmektedir. Şehirde gerçek altın ile kaplanmış heykellerin ve antika bir orgun bulunduğu kilisesi görülmeğe değerdir. Çevrede yürüyüş yapabileceğiniz alanlar da bulunmaktadır. Ülkenin ilk hapishanelerinden biride de buradadır



Sao Joao del Rei den başlayan demir yolu burada son bulmaktadır. gunumuzde turistik amaçlı kullanılan istasyon binası ve lokomotif çevirme sistemi hala çalışır durumdadır.

Sokaklar  oldugu gibi korunmuştur.


Burada da Aleijadinho tarafından yapılan kiliseler görülmeye değerdir merkez kilisede tum işlemeler altındır.



Congonhas

Kavşak şehridir. Mimar Aleijadinho tarfından yapılan Kilise (basilika), Santuário do Bom Jesus do Matosinhos ve kilise bahçesindeki Hz İsa’nın hayatını anlatan, gerçek olçekte yapilmis heykellerden olusan sahnelerin yer aldigi kamelyalar görülebilir.

içleri karanlık diye resim çekemedim... Belki birdahaki gidişte...


Turistik meydanda bulunan dükkanlarda satlan sabun tasi adi verilen malzemeden uretilen mutfak malzemleri (tava, tencere, vb.) heykelcikler ilgi çekicidir.



Ouro Branco

Turistik bölgede olup turistlerden uzak kalmış bir madenci şehirdir. Adının anlamı beyaz altındır. Altın arayıcılarının hedef olarak aldıkları ve altın damarına işaret eden beyaz jeolojik birim nedeniyle bu ad verilmiştir.



Ouro Preto

Artvin şehri gibi bir sivri dağın zirvesinde kurulmuştur. Tüm yolları yokuştur. Adı siyah altın anlamına gelir. Burada çıkarılan altın siyah bir jeolojik birim (grafit) ile birlikte bulunduğundan bu adı almıştır. Siyah birime ulaşan altına da ulaşmış sayılır. Mineral toplayıcılarının cennetlerinde biridir. Topaz, turmalin, esmeralda vb mineralleri bulabilirsiniz. Şehirdeki madencilik okulunun jeoloji müzesi dünyadaki nadir tam müzelerden biridir.



 Mineral toplayıcısı herkesin görmesi önerilir. Madencilik faaliyetleri hala devam etmektedir. Şehrin tamamı mineral toplayıcıları için düzenlenmiştir tüm dükkânlar mineral ve fosil satar. Meydanında kurulan pazarında sabun taşından yapılmış el işlemesi çeşitli hediyelik eşyalar bulunabilir. Özgün mimarili kilisesi ve şehir eski hapishanesi görülecek yerlerdendir. Burada da her köşe başında bir kilise vardır..




Afrika’dan köle olarak getirilen bir kabile şefinin çalışarak, önce kendini ve ailesini kölelikten kurtardığı, sonra da sahibi olduğu maden ocağı (Mina do Chico Rei) ziyarete açıktır. Galerilerin uzunluğu toplamda 15 km ye ulaştığı söylenmektedir.



Mariana

Küçücük sevimli bir kasabadır. Ouro preto nun yerleşim yeri olarak kurulmuştur. Eski kilise kalıntısını gezip ve çarşısında dolaşabilirsiniz.



Belo Horizonte

Minas Gerais eyaletinin başkentidir. Eyalet isminin anlamı “tüm madenler” olarak çevrilebilir ve her türlü madenin çıkması nedeniyle verilmiştir. Günümüzde madencilik yanında hayvancılık, süt ve süt ürünleri ve meyve üretimi yapılmaktadır. Kilometrelerce uzanan muz tarlalarında 12 ay muz toplanmaktadır.

Belo Horizonte eyaletin başkentidir. Düzenli bir şehirdir. Belediye çarşısı görülmeye değerdir her türlü ürün burada bulunur. Peynir çeşitleri görmeye ve tatmaya değer. Ilginç gelebilir; çig kahvenin satildigi nadir yerlerdendir.



Sabara

Belo horizonte yakınındaki küçük bir köydür. yanmis kilise kalintisi disinda görülecek pek bir şey yoktur. Eski madencileri yakalarsaniz onlardan hikayeler dinleyip ham topaz ve kuvars kristalleri satin alabilirsiniz.



Diamantina

Estrada real in son noktasıdır. Adının anlamı elmas tır bu bölgede çıkarılan bu değerli taş zenginliği getirmiştir.

Bu noktadan Rio ya geri dönüş başlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder