23 Nisan 2010 Cuma

Piaui Sao Raimundo Nonato


San Raimundo Nonato


San Raimundo Nonato (SRN), Piaui eyaletindeki küçük bir şehirdir, Japonlar ve bazı Amerikalılar tarafında fark edilmiş ancak dünyanın geri kalanına uzak şehirlerden birisidir. Küçük bir hava alanının olmasına rağmen doğrudan hava ulaşımı yoktur. Eyalet başkenti Teresina havaalanına büyük hava alanlarından ulaşım vardır. Daha sonra ister kiralanan araç ile ister şehirlerarası otobüs terminalinden (rodoviaria) SRN ya ulaşım sağlanabilir.

Şehrin kendisi, kuruluş yıldönümü haricinde bir şey sunmaz fakat kuruluş yıldönümü oldukça canlı geçer. Bir hafta süren etkinliklerde şehir nerdeyse uyumaz. Ayrıca bazı hafta sonları düzenlenen “forro” (breziya salsası da denebilir) gecelerinde eğlence hayatına renk gelir. Konserler “Trio elétrico” adı verilen ve her tarafı hoparlörle donatılmış tır römorkları üzerindeki sahnelerde sabaha kadar araklıksız sürer. Bu tür eğlencelerde size forro öğretmek isteyecek birçok arkadaş edinebilirisiniz.

Şehrin çevresin de nerdeyse el değmemiş denebilecek türde bir doğa ile baş başa kalırsınız. Yağmurun yılda sadece iki ay yağması yarı kurak bir bitki örtüsü oluşumuna yol açmıştır. Haritalara güvenmeyin birçok yerde yollar topraktır. “köylerde” evler arası mesafe kilometreyi bulabilir. Dünyanın en tehlikeli yılanları (örn. cascavel) ayaklarınızı arasında dolaşır. Şehrin içinde bile akbabalar insanlarla aynı sokaklarda yaşar.



Gittiğiniz uzak noktalarda ilk yabancı olma şansınız hala sürmektedir.

Bölgede tarım, Caju meyvesinin üretimine yöneliktir. Dolmalık biber görünümündeki meyvesi su ile doludur ancak işlenmesi ve nakliyesi zor olduğundan sadece ucundaki çekirdeği ticari önem kazanmıştır.

Kilometrelerce uzanan caju tarlalarını görebilirsiniz.

Serra da Capivara milli parkı bölgenin en önemli noktalarından birisidir. Kıtadaki en eski yerleşim yerlerinden biri olan park alanındaki mağaralar, duvar resimleri ile ünlüdür. Park içinde yapacağınız yürüyüşle bu ilginç resimleri görme şansını yakalarsınız. Yılanlar da dahil bölgeye ait birçok canlı türünü de doğal ortamlarında görme şansını elde edebilirsiniz.

resim:commons.wikimedia.org

Capivara bu bölgeye özgü bir hayvandır bölgenin adı da " capivara dağları" olarak çevrilebilir.

Şehirde yerel yemekleri tadabileceğiniz birkaç yer bulabilirsiniz. Büyük marketler genelde lokanta hizmeti de sunarlar. Ayrıca bazı evlerde yerel yemekleri sunan lokanta olarak hizmet verirler. Yemek genelde kilo üzerinde satılır. Açık büfeden istediğiniz yemeği tabağınıza koyarsınız ve ağırlığı oranında ücret ödersiniz. Otellerin lokantaları da size uygun yemek sunacaktır.


Ilk defa 1996 yilinda bolgesel bir arastima icin gittigim bu sehire daha sonra yeralti suyu arastirmasi icin dondum.

Uzun sureli kalislarda kiraladigimiz evlerde, kisa sureli kalislarda ise sehirdeki hotellerde konakladik. gunduz yapilan olcumlerin degerlendirmesini ayni gece yaparak veri kalitesini ve sonuclarida denetliyorduk.
bazi uzak arazilerde degerlendirmeyi yerinde yapip hemen sondaj yerinide isaretliyorduk.
Iki sehri birbirne baglayan ana yol uzerinde olcum yaparken.
Max-min adida verilen olcum aygiti ve ekip arkadaslari. Bu yerde ilk ozcekim calismasinida yapmis olduk


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder