23 Nisan 2010 Cuma

Rio de Janeiro Rio De Janeiro

Rio de Janeiro, anlamı “ocak ayı nehiri” dir. Adını, kaşifi, Gaspar de Lemos’ un hatalı tanımlaması sonucunda almıştır. Yaz mevsimi başında, (1 Ocak 1502) vardıkları Rio da Guanabara körfezinin (Baía da Guanabara) dar girişini nehir ağzını sandığından buraya bu ismi vermiştir. Aslında şehirden geçen herhangi bir nehirde yoktur.


12-13 saat uçuştan sonra Rio ya ulaştığınızda sizi sıcak rüzgar karşılar. Genel olarak kislari sicak yazlari ise cok daha sicak olan bir sehirdir. Varış noktanıza bağlı olarak havaalanında kalacağınız yere ister otobüs servisleriyle yada taksi ile ulaşabilirsiniz. Kaçak taksilerin yaygın olması nedeniyle genelde önceden çağrılmış taksiler ile seyahat önerilir. Şehir yolunda trafik akışı gözünüzü korkutmasın sırdan bir günün tadını çıkarın. Sürücülerin yolda yaptıkları bana her zaman Taksim - Topkapı arasında çalışan dolmuşları hatırlatmıştır.

Yolda sizi öncelikle aşırı kirli bir körfez karşılar.

Yolun sağında “favela” adı verilen yerleşim yerleri ilginiz çekebilir. Bu gecekondu bölgelerinin denetimi silahlı gruplara aittir. Uyuşturucu ve diğer yasa dışı işlerin yürütüldüğü favelalara izinsiz (!) girmesi yasaktır. Şehre yaklaşınca endüstri bölgesini kuş bakışı izlersiniz. Sağınızda küçük bir tepe üstünde İstanbul’daki Kandilli Rasathanesinin benzeri olan Observatorio Nacional in teleskoplarını ve müze binasını görebilirsiniz. Aynı bölgedeki futbol sahasi gorunumundeki kuzeydoğuluların pazarı (Ferido nordestea ) alanını ilginizi çekebilir.

Her hafta sonu kurulan pazarda Brezilyanın kuzey doğusundaki eyaletlerin yemeklerini yiyebilir, eşyalarını satın alabilir ve müziğini dinleyebilirsiniz.
Iki ayri sahnede araliksiz yapilan canli muzikle Forro (fohho diye okunur) basta olmak uzere tum yerel danslari ogrenebilirsiniz

Kalacağınız yere bağlı olarak farklı güzergâhlardan otelinize ulaşılabilmektedir. Taksi sürücüleri genelde şehir merkezi üzerinde gitmeyi tercih ederler. Yol üstünde karnavalın yapıldığı sambadrom u görebilirsiniz. Hayal kırıklığı olabilir ama o “küçük” yer sadece son gösterinin yapıldığı yerdir.

Şehirde birçok müze ve sergi bulabilirsiniz. Bu konuda internette oldukça fazla bilgi bulunmaktadır.

Şehirde görülecek yerler oldukça fazladır. Pao de Açucar (şeker somunu) adını dik duran yarım somun ekmek görüntüsünden alır aslında granit kütleleridiir. Üzerindeki, iki aşamalı çıkılan teleferik ve ören yeri ile size şehrin sahillerini ve körfezini görme şansı verir.  Aşağı döndükten sonra aynı yerdeki yürüyüş yolunda ilerlerseniz etrafta dolaşan küçük maymunları besleyebilirisiniz.



Corcavado dağı Hz İsa’nın kolları altında Rio ve çevresinin harika manzarasını sunar. Buraya elektrikli trenle veya aracınızla çıkabilirsiniz her iki durumda da tropik orman içinde bir yolculuk yapacaksınız. Ağaçlardan sarkan orkideler ve ormanı kaplayan difenbahyalar ilginiz çekebilir. Buradan dönünce Şehrin eğlence merkezi Lapa da, İstanbul’un bozdoğan kemerine benzer kemerler uzerinde işleyen antika tramvay (Bonde de Santa Teresa) ile yolculuk yapılması olmazsa olmazlardandır. Otobüs bileti fiyatına yolun sonuna kadar gidip geri gelmek bile çevreyi tanımaya yetecektir. İsterseniz yolda inip etrafı gezip sonra diğer tramvayla devam edebilirisiniz.



Lapa'da Sili'li bir sanatci tarafindan yapila gelen çalismayla ve bir sokagi tamamen kaplayan çinilere bakmayi unutmayin.



Dunyanin farkli yerlerinden getirilen veya gonderilen duvar çinilerinin yani sira, Turkiye'den de oldukça fazla çini goreceksiniz. Eger sizde hediye olarak bir çini getiriseniz Jorge Selaron seve seve kabul edecektir.

Lapa istanbul'da istiklal caddesi benzeri bir yerdir. tarihi binalar birer eglence yerine donusturulmustur.


her yerde gunun onemine gore muzik yapilir


buyuk katedral lapada yer alir



Lapa da diger onemli bina "katta park konsepti' ile petrobras in binasidir


Şehir merkezinde, Praça XV (15. meydan) deniz kuvvetleri tarafından düzenlenen gemi turu körfezde çok güzel bir gezi sunar. Rehberler (Portekizce) Rio’nun tarihini size ayrıntılı olarak anlatacaktır. Rio hayvanat bahçesi size ülkede yaşayan kanatlıları ve diğer hayvanları birlikte görme şansı verir. Aynı yerde bulunan müzede gök taşları ve jeolojik tarihçeyi inceleyebilirisiniz. Genelde merkezde yogunlasan katolik kiliseleri gorselligi bu tur konulara ilgi gosterenleri hayal kirikligina ugratmaz.


Rio şehrini ikiye bölen dağlarda (kısmen araç ulaşımına açık) yapacağınız yürüyüşle tropik ormanın havasini ciğerlerinize doldurabilirsiniz. Barra da Tijuca alışveriş merkezleri ile ünlü bir bölge adı olmasına rağmen aynı zamanda bir doğa harikasıdır. Denizden ince bir kum yolu ile ayrılan kilometrelerce uzunluğundaki lagün ilginiz çekebilir

Cumartesi gunleri öğleden önce Praça XV de kurulan bitpazarında Brezilya tarihini gözlemleyebilirsiniz. Brezilya dünyadaki en büyük süs taşı üreticilerindendir. Mineral koleksiyonu yapanların pazar günleri Ipanema da kurulan hippi pazarını ziyaret etmelerinde fayda vardır. Hafta içi geceleri Copacabana ve Praça do Lido da kurulan hippi pazarları da hediyelik eşya açısından ziyaret edenleri oldukça tatmin edecektir.

TV programları hep Copacabana plajını gösterir ancak oraya sadece güneşlenmeye gidilir. Carioca (Rio lulara verilen isim) lar şehir dışındaki daha temiz ve daha sakin olan plajları tercih ederler. Turistlerin fazla olması nedeniyle şehirdeki plajlar kenar mahallelerden gelenler tarafında doldurulur. Bu sahillerde hırsızlık olaylarına karşı gösterişli veya dikkat çekici takılar kullanılmamalıdır. Ipanema plajına gidenlerin serinlemek için uğradıkları barların en ünlüsü “Garota de Ipanema - the girl from ipanema” şarkısının yazıldığı bardır.

Rio içinde toplu taşıma oldukça gelişmiştir. Otobüs veya metro sizi istediğiniz yere götürecektir. Otobüslere binmek bizim Taksim dolmuşlarına binmek gibidir. Hız kavramı farklıdır. Kamyondan bozma otobüsler ile heyecanlı bir yolculuk yapabilirsiniz. Özellikle tünelde yapılan sürat denemeleri toplu taşıma kavramını yeniden gözden geçirmeyi gerektirir.

Rio de Janeiro aynı zamanda eyaletin adıdır. Eyalette görülebilecek birçok güzel şehir bulunmaktadır. Şehrin içi dahil tüm eyalet tropik ormanlarla çevrilidir. Yeryüzü şekli olarak Teresepolis teki “Dedo de deus” (Tanrının Parmağı) ilginç noktalardan biridir. Hanedanlık şehri Petropolis kraliyet ailesinin kurduğu bir şehirdir. Sayfiye yeri olan goller bolgesindeki sahil Cabo Frio sehri ince beyaz kumsalları ile gerek sörf için gerek yüzmek için idealdir. Kış mevsiminde penguenler etrafta görülebilir. İlk başkent Niteroi (Rio de janeiro nun karşı kıyısı) ve köprüsü görülebilecek yerlerdendir. Nova Friburgo da tekstil sektörü sayesinde tüm şehir özellikle iç çamaşırlar satan koca bir alışveriş merkezine dönüşmüştür. Kıyı kesimdeki plajları tek tek saymaya gerek yok hepsi ziyaretçilerine ayrı bir güzellik sunar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder