31 Ağustos 2010 Salı

BR Maranhaõ Orman

Ormanda aracin tekeri patlarsa


Maranhão, komsu eyalet Piauí nin aksine amazon ormanlarinin uzantisi ile kaplidir.

Palmiye ye benzeyen Babasu agacinin meyvasi (yumruk buyuklugundedir, hindistan cevizine bezer icinde çok yagli 2 -3 cekirdek bulunur) yemeklik yag vê bioyakit uretiminde kullanilmaktadir. Yabani hayvan olarak her çesit yilan, bir kac tur maymun, yaban domuzu, kokarca,vb gorulebilir.


Brezilya da yakarak çevre temizleme aliskanligi buyuk bir sorundur. Ormandan yer acmak isteyen, yol kenarini temizlemek isteyen herkes hemen ates yakar. Havanin sicak olmasi yanginin fazla buyumeden sonmesine neden olamaktadir. Ancak bazen bu yanginlar yayilabilmekte ve gunlerce surebilmektedir.



Orman icinde ormandan gecimini saglayan insanlar tarafindan yapilmis bircok cabana (kulube) bulunmaktadir.


Babaçu agacinin dallarindan veya camurdan yapilan bu evler bir cok aileyi barindirmaktadir. Elektrik yoktur, su derelerden saglanir. Tup, gaz vb yoktur. Ates yakilarak yemek yapilir. En yakin bakkal ~10km uzaktadir.



Ulasimda kullanilan yollar, çok eskiden ormandan agaç çikaran traktorein actigi yollardir ancak bu yollar bir sure kullanimayinca hemen kapanmaktadir.


Yollardaki agac filizleri donerci bicagina benzeyen uzun biçaklarla kesilir ancak kalan kokler en buyuk sorundur. Tekeri kolayca delebilir.



Ormanda herkes birbirine yardim eder. Tekerimiz patlayinca Jose Ferreira nin evine konuk olduk. 56 yildir burada yasayan eski bir ormanci. Burada buyumus, burada evlenmis ve cocuk buyutmus. Esi 8 yil once vefat etmis. Cocuklar buyuk sehirlere goc etmis ama hafta sonlari ziyarete geliyorlarmis. Papagani, tavuklari ve kopekleri ile yasayip gidiyor. Pek uykusu yok dinlenmek icin hamakta yatiyor.



Hatirlatma Brezilya da hamakta yatmak genel bir aliskanlik. Alisanlar sallanmayan bir yatakta uyuyamiyorlar.



Elektrik 1km yakina kadar gelmis ama o istemiyor. Dere yataginda actigi tarlasinda pirinç, karpuz, bamya, domates yetistirip geciniyor. Oglu, fazla urunleri sehire goturup satiyor vê kendisine gerekli olan malzemleri getiriyor. Kendisine bir motorbisitklet almis ancak eseginin yerini tutmamis. Gene esegiyle gidip geliyor. Uzaklik olcusu olarak 6 km karsilik gelen ‘legua’ degerini kullaniyor.



Evine (?) aksam vardik. Bizim arkadas ile Jose nin oglu yakindaki kasabaya gidip tekeri tamir ettirmek uzere yola ciktilar. Toplamda 35km yolu gidip gelmek 5 saat aldi.



Ormanda 5 saat ne yapilir?.

Ev incelenir. Evin duvarlari camurdan catisi yapraklardan yapilmis.


Icinde 1 odasi ve bir salonu var. mobilya sorunu hic yok duvarlardan birinde dini bir resim tum esya yerine geciyor. Diger odada bir hamak yatak odasi gorevini goruyor. Bahçe mobilyasi bilinen malzemeden



Mutfak ise her hanimin ruyasi (!) niteliginde. Bulasik sorunu hemen hemen yok gibi. Odun atesinde, konserve kutusunda isitilan dere suyu ile yapilan kahve aksam yorgunluguna iyi geliyor.



Ocak el yapimi vê iki gozlu.



Gun battiktan sonra gokyuzunde ne kadar cok takim yildizi olduguna bakilir. Bu, arada bir yapilmasini onerecegim bir eglence. Berrak bir gecede isik kirliligi olmayan bir yerde gokyuzu, seyredilesi bir sinema perdesi gibi. Hizla ilerleyen uydular, isil isil vênus, guney yildizi (guney yarim kuredeyiz), saman yolu daha bir çogu hepsi bu sahnede.
Karanlik bastirdikca tavuklarin gecelemek icin agaclara cikmalari seyredilir




Ileryen saatlerde Jose nin hikayeleri dinlenir. Bolgedeki yilan turlerinden, kenelerden vb haberdar olunur. Bolgenin tarhçesi hakkinda bilgi alinir. Uzaktan gelen, yanginin neden oldugu citirtilar dinlenir. Devrilen agaclarin sesinden agacin buyuklugu tahmin edilmeye calisilir.

Ve ormanda, bu ucra kosede, zamanin ne kadar yavas gectigi farkedilir.

BR Maranhaõ Lagoa do Mato

Lagoa do Mato



Maranhão eyaletinin kucuk bir kasabasidir. Adinin anlami çalilik golu olarak soylenebilir. Dunya ile tek baglantisi 70km uzunlugunda toprak yoldan ibarettir.



Kasabada kucuk bir golet vê sehir (sosyete) klubu bulunmaktadir.



Zamanin oldukça yavas gectigi kasabada yapilan em onemli is kapi onunde oturup komsu ile cene calmak vê tozlu yoldan gecenleri seyretmektir. Biri mezbahadan bozma, birkac kucuk hotel buraya gelmek zorunda kalan gorevlilere hizmet verir.



Sehir merkezindeki evler rengarektir. Hali vakti yerinde olanlar evlerini tugladan digerleri ise kerpicten yapmaktadir.

Bolgede kerpic uretimi devam etmektedir. kurutma islemigenelde gunese birakilarak gerçeklestirlir.
 
 
 
 
Genel ulasim hala gelenkesel yolla saglanmaktadir.
 
Ancak motosikletler hizla yayginlasmaktadir. Bunun sonucu olarak esekler ormana salinmakta ve basibos birakilmakta.

BR Piaui Floriano

Floriano

Arazi çalışması nedeniyle gittiğim ve Piauí eyaletinin sevimli sehirlerinden biridir. Toprak yoldan olusan ozel bir havaalani vardir. Ulasim 250 km uzaktaki Terezina (baskent) havaalani uzerinden veya sehirler arasi otobus ile saglanir. Genel tanitimda degindigim gibi Brezilya da sehirler arasi otobusler bizdekilerden biraz farklidir. Yolcu bolumu surucu yerinden bir kapi ile ayrilmistir. Ondeki yolcu, perdesi ortulu cama bakar disariyi yada surucuyu goremez.

Floriano, bolgedeki onemli karnavallardan birine evsahipligi yapmaktadir. Hatirlatma karnavallar Subat ayinda yapilirken, karnaval benzeri senlikler 12 ay boyunca surmektedir. Avrupadan buraya karnaval icin gelinmektedir.


Sehir, Piaui ve Maranhão eyaletlerini ayiran Parnaiba nehri kiyisinda yer alir.

Kuçuk plajlari ve sahil eglence (!) yerleri ile sahil kenti havasindadir. Cevreside gorulmeye deger pek fazla yer yoktur. Anayollari duzgundur ancak koy yollari sorunludur.






Kurak iklim dolayisi ile yari col gibidir. Guney yarim kurede olmalarina ragmen kuzey yari kure mevsimlerini takip ederler kislari 30-40 derece yazlari ise 40-50 derece ile gecer.


Taksi ucretlerinin en pahali oldugu sehirlerden biridir. Binmeden pazarlik yapilmasinda yarar vardir.
Bizde kocakari ilaci denen is burda oldukca yayginidir. Belediye çarsinda basurdan nasira her derde iyi gelen sivilar satilir.


Bolge caju meyvasinin uretimi icin uygundur ve çok buyuk alanlarda ekim yapilmaktadir.



Caju aslinda bol sulu bir meyvadir. Çekirdegi disardadir.



Suyunun islenmesi zor oldugundan meyva genelde çope gider sadece cekirdek uretimi yeterli sayilir. Meyvalar bir yere yigilir bekletilir meyva çuruyup geriyr çekirdek kalinca urun toplanir. Çekirdegi kabugundan ayirmak icin ise ateste yakilir.


Ormanlik alanda dolasirsaniz eski bir tanidiga rastlayabilirsiniz; roadrunner!!!



Rengarenk kuslar (papagan dahil) ise kus gozlemcileri icin guzel manzaralar verir.



Bu bolgede farkli turlerde kuçuk yabani arilarla karsilasabiliyorsunuz bazilarinin ballari yerel halk tarafindan yeniyor.


Arilarin bilinen bal arilarindan farki ise yari boyda olmalari ve soktuklarinda olmemeleri. Sehirde evler genelde tek katlidir.



Bolgenin genel ozelligi geregi pencerelerde cam yoktur. Dogrudan panjur ile açilir kapanir.


Evlerin çatisinda baca yoktur. Evlerin kapisinda zil yoktur. Geldiginizi elinizi çirparak vê bagirarak haver veririsiniz. Alisveris yerlerinde genelde camekan vitrin yoktur. On taraf boydan boya aciktir.


Sehrin eglence merkezi parnaíba nehir kiyisinda toplanmistir. Hafta sonu persembe gecesiden baslar. Pazar gunleri bolgeye ozgu nehir toplu tasima araclari ile karsi kiyiya gecilir.



Tek yon geçis ucreti 1 realdir

Yogun saatlerde ayakta yolcu alinabilir

Isinin ehli kaptanlar is basindadir.

Iskeleler ozeldir. Her gemi farkli bir iskeleye yanasir.

Burda, yan yana dizilen barakalarda 5 m den az aralikli yerlestirilen vê sonuna akadar acilmis sesleri ile birbirine karisan her turlu yoresel muzik ayni anda dinlenir. Her barakada, yoresel yemek olarak sunulan carne de sol (guneste kurutulmus tuzlu et) veya balik yenir ve bol bol bira icilir. Buradaki insanlari uçe ayirabiliriz tam gun bira icenler (%99), bira icenleri seyredenler (%0.95) ve bira içmeyenlere hayretle bakanlar (kuçuk çocuklar ve isletmeciler).

Her haftasonu canli muzik dinlenebilir. Surekli olan, ‘forro de velinhos’ yaslilar icin forro (foho okunur) gecesidir. ‘Municipal clube’ (belediye kulubu) de konser veren gruplari, butun sehir dinlemeye gelir.

Eglenceye giderken genel kiyafet olarak bayanlar (sanirim zorunlu olarak) yuksek topuklu ayakkabi uzerine oldukca guzel elbiseler giyerken erkekler genelde spor ayakkabi vê bermuda ustune bir takim formasi veya kot pantolan ile kisa kollu gomlek giyer. Resmi toplantilar (toren, evlenme vb) uzun kollu gomlek giyilmesi zorunludur. Resmi gece eglencelerine ceket giyme zorunlulugu da olmaktadir. Gitmeden once sorulmasinda yarar vardir.

Sehirde vê yollarda herzaman karsilasilan bir goruntu akbabalardir. Bizdeki sokak kedi vê kopekleri yerine burda bu kuslar artiklarla vê çoplerle ilgilenir. Dogal çevre temizleyicileride olarakta adlandirilabilir.


21 Ağustos 2010 Cumartesi

Peru Machu Picchu

Machu Picchu

Son inka sehri veya kayip inka sehri olarak aniliyor. Machu Picchu aslinda dagin adi ancak kalintilarla unlu olmustur.
1200 yilinda kurulup 1500 yillarinda terkedildigi tahmin edilen sehir istanbul oncesi osmanli donemi ile yasit.
Inkalar cok kisa bir sure hukum surmelerine ragmen tarihteki en unlu topluluklardan biri olmayi basarmislardir. Astronomi bilgisini Nazca medeniyetinden, insaat bilgisini Bolivya'daki medeniyetten alan inkalarin yonetim ve idare konusunda iyi olduklari biliniyor. Yasadiklari yer acisindan ise tirmanma konusunda uzmanlasmislar.

Machu Picchu, Peru ya yapilan gezilerin ana hedefi durumundadir. Bu nedenle her adiminda para odersiniz. Ulasiminda en fazla karmasanin yasandigi yerdir. Ama aslida cok basittir. Tek sorun tek ulasim araci olan trenlerin saatleridir. Peru ya gelip burayi gormeden donmek olmaz. Machu Picchu gezmek icin geleceginiz son yerlesim yerinden geriye dogru gidersek;

Aguas Calientes (sicak su)  kalintilara en yakin yerlesim yeridir ve ayni zamnda da inka trail (inka patikasi) basladigi yerdir. Machu Picchu ya tirmanmak (cikmak) icin buraya gelmeniz gerekir. Her bina hotel veya hostel olarak calisir ayrica cadir kurmak icin kamp alanlari vardir. Bakkal da dahi pazarlik yapilir.
Buradan yukariya ya midibuslerle 7 USD odeyerek (25dakikada) yada yuruyerek (~3000 basamak)  1- 1.5 saate cikilir. Hatirlatma: kalintilarin (gunes tapinagi) denizden olan yuksekligi 2432m (Cusco yaklasik 3000m). Buraya gelen doga severlerin cogu patikadan cikmayi bir ibadet kabul ederler.


Donus trenini yakalayabilmek icin sabah 5:30 baslayan ve her 2 dk bir yapilan midibus seferleriyle yukari cikilir, oglen vakti de geri donulur. En fazla yogunluk sabah saatinde yasanir. Vaktiniz varsa ogleden sonra cikin otobusler bostur.

Aguas Calientes ye 3 ayri yerden trenle ulasilir. Peru rail ve inka rail firmalarinin islettigi trenler hizmet verir. Fiyatlari USD dir ve ikinci mevki vagonda (backpacker bileti ile) dunyanin en pahali (ucret/km) yolculugunu yaparsiniz.

ilk hareket noktasi Cusco dur,  sabah erken yola cikan tren gece geri doner. Yol yaklasik 3.5 saattir. yogunluk bu trendedir.

ikinci nokta Ollantaytambo buraya Cusco dan otobus, taksi vb ile ulasilip (1.5 - 2 saat) sonra da tren ile devam edilir. En makulu budur.

Son ulasim noktasi heyelan nedeniyle kisalan demiryolu guzergahidir. Santa Maria veya Santa Teresa sehrine gelip oradanda 1.5saat suren ucurum kenarinda giden bir toprak yolla ulasilir istasyon adi hydroelectric tir. Cusco dan buraya 5 -6 saate gelinir. Genelde tur firmalarinin onerdigi ucuz yoldur. Tren ise ileri geri giderek daga tirmanir. En ucuzu yol bu yoldur.

5 saatlik yolda manzara nefes kesicidir




Çogu dogasever bu noktadan  Aguas Calientes e yurumeyi seçer, yakindir ve guzergah nehir kiyisi boyunca uzanan muz tarlalari icinde ilerler.

Machu Picchu (yasli dag) kalintilari/sehri dunyanin yedinci harikasi olarak kabul edilmisitir.



Sehir 'cocuk dag' ile 'genc daga' bakar biçimde konumlanmistir
  

Yasli dag en yuksek dagdir (ust resim). Genç daga (alt resimde yuksek olan) tirmanis kisitlanmistir gunde sadece 400 kisiye izin verilmektedir.

yerlesim yeri olmasi yanisira gozlem evi ozelligide vardir. Bazi rehberlere gorede tapinak...

Gunes saati icin su dolu tabaklar kullanilmis.

'

Teraslar yardimiyla kendi kendine yetecek urunu elde eden sehirde yaklasik 800-1000 kisinin yasadigi varsayilmis.




Yukseklik korkusunu yenmek  icin birebir yerdir. Evler bir veya iki katli yapilmis. Sehrin her yerine su kanallari ile su iletimis. Altyapi mukemmel.



Merkez kesim asillere ayrilirken cevresi halka yonelik insaa edilmis.


Insaa kosullari dusunuldugunde buranin onemi daha iyi anlasiliyor.



"Çıktım Belen Kahvesi'ne baktım ovaya, baktım ovaya,
Bay Mustafa çağırdı, dama oynamaya."