21 Ağustos 2010 Cumartesi

Peru Nazca

Nazca

Dunyaca unlu cizgilerine ragmen çok kuçuk bir kasaba. Nazca aslinda bir uygarligin da adi. Inka uygarligi gibi onlarda bir donem tarihte etkin olmuslar ve astronomide ilerlemisler.



Sehir ekonomisi turislere bagli. Genel olarak Lima dan sabah cikilip (saat 6-7 gibi) 6 saatlik yolculukla buraya ulasilabiliyor. Uçakla tur bitince de aksam otobusu ile ister Limaya ister diger sehirlere devam edilebiliyor. istenirse guzel hoteller de var.



Yollar kurak col, daglar ve aralarda yapay olarak sulanan tarim arazileri arasinda ilerliyor.


Çoller sonu yokmus gibi gorunuyor. Okyanus kenarinda ilerlerken dev dalgalari izlemek keyifli. Uzerinde ilerledigimiz yol guney amerikayi bir uctan diger uca kat eden yolun bir parcasi. Sehirde kumullar uzerinde araç ile gezi yapilabilir veya antik sehirler gezilebilir.

Nazca uygarligi bolgede eserler birakmis. Nazca cizgileri bunlardan biri ve colde kurak topraklara yapilmis. Yapilis amacindaki genel kani yagmur mevsimini takip etmek ve astronomik gozlem yapmak oldugu uzerine yogunlasiyor.

Sehire inince sizi kalabalik bir satici toplulugu karsiliyor. Tumu ucak turlari pazarlama pesinde. Izlenecek en iyi yol 2-3 soles odeyip taksi ile havaalanina gitmek ordan dogrudan satin almak veya Praça de Armas a giden yolda tur isletmeleri ile dogrudan konusmak. Uçuslar cesitli ve fiyatlar degisiyor 4-6 kisilik Cesna ucaklarda ucus fiyati sezona bagli olarak kisi basina 50-100 USD arsinda degisiyor.
Anlasmayi yaparsaniz, once, havaalaninda veya sirketin yerinde size video ile onbilgi veriliyor. Daha sonra havaalani vergisi oduyorsunuz (20 soles) ve 'check in' islemi ile 'bekleme salonuna' geciyorsunuz.


Uçus saatiniz gelince pilotlar gelip sizi cagiriyor


Uçaktaki yerinizi aliyorsunuz. Ucaklar eski. Pilotlar genelde gençlerden olusuyor.

Bizdeki dolmus soforlerinden farklari yabanci dil bilmeleri.


Uçus 30-45 dakika suruyor. Ucus oncesi hic bir sey yememeniz oneriliyor pilotlarin cizgileri gostermek icin yaptiklari donusler ve yan yatmalar mideleri altina ustune getiriyor.


Her nekadar indiğnizde sarhoş gibi olsanızda güzel bir anı olarak kalıyor.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder