21 Ağustos 2010 Cumartesi

Peru Machu Picchu

Machu Picchu

Son inka sehri veya kayip inka sehri olarak aniliyor. Machu Picchu aslinda dagin adi ancak kalintilarla unlu olmustur.
1200 yilinda kurulup 1500 yillarinda terkedildigi tahmin edilen sehir istanbul oncesi osmanli donemi ile yasit.
Inkalar cok kisa bir sure hukum surmelerine ragmen tarihteki en unlu topluluklardan biri olmayi basarmislardir. Astronomi bilgisini Nazca medeniyetinden, insaat bilgisini Bolivya'daki medeniyetten alan inkalarin yonetim ve idare konusunda iyi olduklari biliniyor. Yasadiklari yer acisindan ise tirmanma konusunda uzmanlasmislar.

Machu Picchu, Peru ya yapilan gezilerin ana hedefi durumundadir. Bu nedenle her adiminda para odersiniz. Ulasiminda en fazla karmasanin yasandigi yerdir. Ama aslida cok basittir. Tek sorun tek ulasim araci olan trenlerin saatleridir. Peru ya gelip burayi gormeden donmek olmaz. Machu Picchu gezmek icin geleceginiz son yerlesim yerinden geriye dogru gidersek;

Aguas Calientes (sicak su)  kalintilara en yakin yerlesim yeridir ve ayni zamnda da inka trail (inka patikasi) basladigi yerdir. Machu Picchu ya tirmanmak (cikmak) icin buraya gelmeniz gerekir. Her bina hotel veya hostel olarak calisir ayrica cadir kurmak icin kamp alanlari vardir. Bakkal da dahi pazarlik yapilir.
Buradan yukariya ya midibuslerle 7 USD odeyerek (25dakikada) yada yuruyerek (~3000 basamak)  1- 1.5 saate cikilir. Hatirlatma: kalintilarin (gunes tapinagi) denizden olan yuksekligi 2432m (Cusco yaklasik 3000m). Buraya gelen doga severlerin cogu patikadan cikmayi bir ibadet kabul ederler.


Donus trenini yakalayabilmek icin sabah 5:30 baslayan ve her 2 dk bir yapilan midibus seferleriyle yukari cikilir, oglen vakti de geri donulur. En fazla yogunluk sabah saatinde yasanir. Vaktiniz varsa ogleden sonra cikin otobusler bostur.

Aguas Calientes ye 3 ayri yerden trenle ulasilir. Peru rail ve inka rail firmalarinin islettigi trenler hizmet verir. Fiyatlari USD dir ve ikinci mevki vagonda (backpacker bileti ile) dunyanin en pahali (ucret/km) yolculugunu yaparsiniz.

ilk hareket noktasi Cusco dur,  sabah erken yola cikan tren gece geri doner. Yol yaklasik 3.5 saattir. yogunluk bu trendedir.

ikinci nokta Ollantaytambo buraya Cusco dan otobus, taksi vb ile ulasilip (1.5 - 2 saat) sonra da tren ile devam edilir. En makulu budur.

Son ulasim noktasi heyelan nedeniyle kisalan demiryolu guzergahidir. Santa Maria veya Santa Teresa sehrine gelip oradanda 1.5saat suren ucurum kenarinda giden bir toprak yolla ulasilir istasyon adi hydroelectric tir. Cusco dan buraya 5 -6 saate gelinir. Genelde tur firmalarinin onerdigi ucuz yoldur. Tren ise ileri geri giderek daga tirmanir. En ucuzu yol bu yoldur.

5 saatlik yolda manzara nefes kesicidir




Çogu dogasever bu noktadan  Aguas Calientes e yurumeyi seçer, yakindir ve guzergah nehir kiyisi boyunca uzanan muz tarlalari icinde ilerler.

Machu Picchu (yasli dag) kalintilari/sehri dunyanin yedinci harikasi olarak kabul edilmisitir.



Sehir 'cocuk dag' ile 'genc daga' bakar biçimde konumlanmistir
  

Yasli dag en yuksek dagdir (ust resim). Genç daga (alt resimde yuksek olan) tirmanis kisitlanmistir gunde sadece 400 kisiye izin verilmektedir.

yerlesim yeri olmasi yanisira gozlem evi ozelligide vardir. Bazi rehberlere gorede tapinak...

Gunes saati icin su dolu tabaklar kullanilmis.

'

Teraslar yardimiyla kendi kendine yetecek urunu elde eden sehirde yaklasik 800-1000 kisinin yasadigi varsayilmis.




Yukseklik korkusunu yenmek  icin birebir yerdir. Evler bir veya iki katli yapilmis. Sehrin her yerine su kanallari ile su iletimis. Altyapi mukemmel.



Merkez kesim asillere ayrilirken cevresi halka yonelik insaa edilmis.


Insaa kosullari dusunuldugunde buranin onemi daha iyi anlasiliyor.



"Çıktım Belen Kahvesi'ne baktım ovaya, baktım ovaya,
Bay Mustafa çağırdı, dama oynamaya."

3 yorum:

  1. İyi bu yerlere siz gitmişsiniz. Ne kadar güzel bir anlatım ve görsellikle gidilmesi diğer yerlere nazaran daha zor olan (en azından kendim için söylüyorum) bu yerleri okuyanlara veriyorsunuz. Gitmiş kadar oldum. Kıskanmakla beraber adalet duygularım baskın çıkıyor ve sizi kutluyorum, iyi ki varsınız.
    Praia do Espelho sahilindeki deniz kokusunu (müzeye getirmiş olduğunuz mercan örneğinden) sayenizde biliyorum, bunun için de teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. acaba yükseklik korkusu olanlar burayı yapabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. araç ile yukarı çıkarken biraz endişelenebilirsiniz. kalıntıların buludugu bazı yerde eğim cok fazla. kenarlardan aşagı bakmak geçeken cesaret istiyor

      Sil