21 Ağustos 2010 Cumartesi

Peru Arequipa

Arequipa

Guzel duzenli bir turistik sehir. Nazca dan sonra gece yolculugu ile (10 saat ) ulasilabiliyor. Limadan uçakla da gelinebilir. burasi icin en az 3 gun ayrilmali. 1 gun merkezi diger gunler cevresini gezmeli. cevrede bircok yer var ve zevkinize gore herhangi birini secebilirsiniz. Turistik merkez, Praça de Armas etrafinda toplanmis. Bolge volkanlari ve kanyonlari ile Unlu. En unlu volkan Misti. Buradaki volkanik daglar, dag tirmanicilari icin onemliymis.
Sehirde bircok tur duzenyeyicisi var ve istenilen sureye gore ve istenilen yere turlarla gidilebiliyor. Ayrica koy minibusleride bu is icin kullanilabilir.
Sehirdeki en onemli turistik yerlerden biri 'Universidad Catolica de Santa Maria' daki 'Museo Santuarios Andinos'. burada 500 yil once kurban edilen Inka mumyasi 'Juanita' yi ziyaret edebilirsiniz.


Sehir mimarisi bizdeki guneydogu sehirlerini hatirlatiyor. Binalar kesme tastan yapilmis


bina girislerinde kapilar 'enikli'


bizdeki 'han' benzeri yerlerde suslemeler bize yabanci degil,


Sehirde ayrica tanidik bir yer var. Yemek adlari Turkçe ama yapilirken biraz farkli yorumlanmislar.

Sehir meydani toplanma ve bulusma yeri olarak kullanililiyor

 
Agustos ayinda sehirde kurulus kutlamalari var ve fener alaylari duzenleniyor.


Sehirdeki eserlerin yanisira 5 saatlik araç yolculuguyla gelinen Vale del Colca (colca vadisi) gezisi onemli. Gezi 2 gun suruyor. Chivay da konaklamanin ardindan dunyadaki sayili kanyonlarindan birini ve bolgenin yerlisi condor (akbaba) lari uçarken gorebiliyorsunuz. Surekli tirmanarak gecilen yolda 4500 m ustune cikilmakta ve dogal manzaralarin tadina varilmakta. Arequipa dan sonra yol cogunlukla sonmus volkanlarin arasinda ilerlemekte. Bizdeki kapadokya yi hatirlatiyor ama peri bacalari cok az. Bu volkanlar genel kita jeolojisinin birer parcasi. 

Yerlesim birimleri kucuk kulubelerden olusmus. gunumuzde ise genel ihtiyac icin kullaniliyor



Kivrimli dag yolu sizi sonunda Chivay koyune getirir. Koyun girisinde 'Boleto Turistico' ad verilen giris biletini almaniz gerekir (35 soles) vadinin tamaminidaki turistik yerlere giris bileti de denebilir. Ilk defa bir vadiyi gormek icin para odemis oldum. Chivay da termal banyoda dinlenebilir veya yuruyus yapabilirsiniz. Ikinci gun 2 saat daha dag yolundan gitmeniz gerekir



Sabahin korunde (saat 6:30) koydeki cocuklar dans ederek yerel dans ve kiyafetleri sunuyorlar.
kanyonun kenarinda ilerlerken Inka tarim alanlarini gorebiliyorsunuz sarp yamaclardaki her olasi duzluk teraslarla genisletilmis ve tarim alanina donusturulmus.


Ucurum kenarinda toz toprak icindeki taslik yolda ilerlerken akliniza 'benim burda ne isim var' sorusu gelebilir. Yukseklik nedeniyle bir yandan nefes almada zorlanirken bir yandan da minibusun nezaman ucuruma kayacagini tahmin etmeye calisirsiniz.
Ancak kanyonun en yuksek kenarina (Cruz del Condor, ~4500 m yukseklikte ) ulastiginiz da dunyanin her tarafindan gelmis bir suru insaninda orda oldugunu gorunce iciniz bir nebze rahatlar burdaki 'tek akillinin' siz olmadigini gorursunuz. buradaki insanlar iki gurba ayrilir condorlara bakanlar ve condorlara bakanlara bakanlar.


Yapilan is gayet basittir. Arada bir uçan 3 condorun resmini çekmek 
  

 Condorlar bunu farkinda olduklarindan zaman zaman turistler uzerinden de uçarak guzel pozlar verirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder