31 Ağustos 2010 Salı

BR Piaui Floriano

Floriano

Arazi çalışması nedeniyle gittiğim ve Piauí eyaletinin sevimli sehirlerinden biridir. Toprak yoldan olusan ozel bir havaalani vardir. Ulasim 250 km uzaktaki Terezina (baskent) havaalani uzerinden veya sehirler arasi otobus ile saglanir. Genel tanitimda degindigim gibi Brezilya da sehirler arasi otobusler bizdekilerden biraz farklidir. Yolcu bolumu surucu yerinden bir kapi ile ayrilmistir. Ondeki yolcu, perdesi ortulu cama bakar disariyi yada surucuyu goremez.

Floriano, bolgedeki onemli karnavallardan birine evsahipligi yapmaktadir. Hatirlatma karnavallar Subat ayinda yapilirken, karnaval benzeri senlikler 12 ay boyunca surmektedir. Avrupadan buraya karnaval icin gelinmektedir.


Sehir, Piaui ve Maranhão eyaletlerini ayiran Parnaiba nehri kiyisinda yer alir.

Kuçuk plajlari ve sahil eglence (!) yerleri ile sahil kenti havasindadir. Cevreside gorulmeye deger pek fazla yer yoktur. Anayollari duzgundur ancak koy yollari sorunludur.






Kurak iklim dolayisi ile yari col gibidir. Guney yarim kurede olmalarina ragmen kuzey yari kure mevsimlerini takip ederler kislari 30-40 derece yazlari ise 40-50 derece ile gecer.


Taksi ucretlerinin en pahali oldugu sehirlerden biridir. Binmeden pazarlik yapilmasinda yarar vardir.
Bizde kocakari ilaci denen is burda oldukca yayginidir. Belediye çarsinda basurdan nasira her derde iyi gelen sivilar satilir.


Bolge caju meyvasinin uretimi icin uygundur ve çok buyuk alanlarda ekim yapilmaktadir.



Caju aslinda bol sulu bir meyvadir. Çekirdegi disardadir.



Suyunun islenmesi zor oldugundan meyva genelde çope gider sadece cekirdek uretimi yeterli sayilir. Meyvalar bir yere yigilir bekletilir meyva çuruyup geriyr çekirdek kalinca urun toplanir. Çekirdegi kabugundan ayirmak icin ise ateste yakilir.


Ormanlik alanda dolasirsaniz eski bir tanidiga rastlayabilirsiniz; roadrunner!!!



Rengarenk kuslar (papagan dahil) ise kus gozlemcileri icin guzel manzaralar verir.



Bu bolgede farkli turlerde kuçuk yabani arilarla karsilasabiliyorsunuz bazilarinin ballari yerel halk tarafindan yeniyor.


Arilarin bilinen bal arilarindan farki ise yari boyda olmalari ve soktuklarinda olmemeleri. Sehirde evler genelde tek katlidir.



Bolgenin genel ozelligi geregi pencerelerde cam yoktur. Dogrudan panjur ile açilir kapanir.


Evlerin çatisinda baca yoktur. Evlerin kapisinda zil yoktur. Geldiginizi elinizi çirparak vê bagirarak haver veririsiniz. Alisveris yerlerinde genelde camekan vitrin yoktur. On taraf boydan boya aciktir.


Sehrin eglence merkezi parnaíba nehir kiyisinda toplanmistir. Hafta sonu persembe gecesiden baslar. Pazar gunleri bolgeye ozgu nehir toplu tasima araclari ile karsi kiyiya gecilir.



Tek yon geçis ucreti 1 realdir

Yogun saatlerde ayakta yolcu alinabilir

Isinin ehli kaptanlar is basindadir.

Iskeleler ozeldir. Her gemi farkli bir iskeleye yanasir.

Burda, yan yana dizilen barakalarda 5 m den az aralikli yerlestirilen vê sonuna akadar acilmis sesleri ile birbirine karisan her turlu yoresel muzik ayni anda dinlenir. Her barakada, yoresel yemek olarak sunulan carne de sol (guneste kurutulmus tuzlu et) veya balik yenir ve bol bol bira icilir. Buradaki insanlari uçe ayirabiliriz tam gun bira icenler (%99), bira icenleri seyredenler (%0.95) ve bira içmeyenlere hayretle bakanlar (kuçuk çocuklar ve isletmeciler).

Her haftasonu canli muzik dinlenebilir. Surekli olan, ‘forro de velinhos’ yaslilar icin forro (foho okunur) gecesidir. ‘Municipal clube’ (belediye kulubu) de konser veren gruplari, butun sehir dinlemeye gelir.

Eglenceye giderken genel kiyafet olarak bayanlar (sanirim zorunlu olarak) yuksek topuklu ayakkabi uzerine oldukca guzel elbiseler giyerken erkekler genelde spor ayakkabi vê bermuda ustune bir takim formasi veya kot pantolan ile kisa kollu gomlek giyer. Resmi toplantilar (toren, evlenme vb) uzun kollu gomlek giyilmesi zorunludur. Resmi gece eglencelerine ceket giyme zorunlulugu da olmaktadir. Gitmeden once sorulmasinda yarar vardir.

Sehirde vê yollarda herzaman karsilasilan bir goruntu akbabalardir. Bizdeki sokak kedi vê kopekleri yerine burda bu kuslar artiklarla vê çoplerle ilgilenir. Dogal çevre temizleyicileride olarakta adlandirilabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder