21 Ağustos 2010 Cumartesi

Peru Genel

Peru

Guney Amerikanin ince ulkesi Peru, And daglari ile okyanus arasinda kalmis bir ulke. Cografik olarak deniz seviyesi ile 6000m den yuksek daglar Peru'nun topografyasini olusturuyor. Iklim deniz seviyesinde çol ortami yaratirken daglarda 60 tan fazla mikro-iklim alanlari olusturumus. And daglarinin bir kismi da Amazon ormanlariyla kapli.
Genel olarak Inka medeniyeti ile taninan ulkede MO 16000. yildan beri yerlesim yerleri kurulmus. Peru, turistik açidan, bu cografik ve kulturel zenginligi en iyi pazarlayan ulkelerden biri. Bu ozelligiylede  doga severlerin mabedi haline gelmis ve oniki ay boyunca dunyanin her yerinden  turist cekiyor.
Dag ve kaya tirmanicilarina And daglari ve volkanlar hizmet ederken, Amazonlar orman severlere, Inka ve Inka oncesi uygarliklarin kalintilari ise tarih meraklilarini bekliyor.

Peru ya yapilan geziler genelde Nazca ve Machu Picchu yu gormek icin yapiliyor. Adi duyulmayan ama bu yerler kada onemli bircok kalinti daha var. Bu kalintilarin tumunu gormek isteyen bazi turistlerin burada 3 ay gecirdigini ogrenmek ilginc gelebilir. temel gezi yerlerin hedef alan 15 gunluk bir gezi bu yazinin konusu olacak. Gezinin tadina varmak icin her bir konuyu onceden panlarsaniz vakit kazanmis olursunuz. internet uzerinden hotelde yer ayirtmaktan otobus bileti alimina kadar herseyi yapabilirisiniz.



Bir hatirlatma yapmakta yarar var; Uludag 2543m, Agri dagi ise 5165m yukseklikte. Peru da yollar dik yamaçlarda zikzaklar ile ileryebiliyor. Ozetle Peru yu ziyaret etmek demek 0-5000 m yukseklikleri arasida gitmek -gelmek demek





Tum sehirlerde bir Praça de Armas (~ silahlar meydani) adli merkez meydan bulunuyor.


Ulasim
Baskent Lima ya ABD ve avrupanin buyuk hava alanlarindan dogrudan uçusla gelinebiliyor. Yerel hava yollari oldukca gelismis ve tum buyuk sehirlerin havaalani bulunmakta. Servis olarak TACA ve LAN onde gidiyor. Kucuk veya  buyuk her havaalaninda kullanim vergisi odemek zorundasiniz. Bu ucret bazen bilet fiyatina yaklasabiliyor. Ornegin Lima da bu deger 31 USD (2010 yili için)

Sehirici ulasim
Taksimetre kavrami yok. Taksileri tepelerindeki 'taksi' yazan tepelikten anliyorsunuz. Araca girmeden once gideceginiz yeri soyleyip, fiyat alip pazarlik etmeniz gerekiyor. Belirli bir fiyat sistemi yok ancak Limada havaalani ile sehir merkezi arasi 20-30 soles ve sehir ici ulasim ise 3-5 soles civarinda, enfazla 20 soles e kadar cikiyor. (1 TL= 2 soles civarinda)

Toplu tasima basli basina bir muze olayi. Amerikan filimlerinden kacip gelen uzun burunlu okul otobusleri ile Japonya'dan getirilen yuvarlak hatli midibusler genel olarka sehrin  heryerine gidiyor. Ucretleri 1.5 -3 soles civarinda. Muavinlerin soylediklerinden (?) veya araç ustu yazilardan nereye gittigini anlayabiliyorsunuz.

Buradaki araçlarin cogu Japonyadan getirilen, trafiktan dusmus araclar. Araclar once Sili ye getirilip direksiyonlarinin yeri degistiriliyor sonrada Peruya ithal ediliyormus. Bazi araçlarda japonca yazilar hala duruyor.

kucuk sehirlerde ulasim 'kapali kasa' uç tekerli bisikletlerle saglanmaktadir.



Sehirlerarasi ulasim
Eger araç kiralanacaksa mutlaka 4x4 olmali ve GPS sistemi bulunmali. Yollar oldukca guzel ve bakimli. koruma alanlarinda ise toprak yollardan ulasim saglaniyor.
Bunun disinda iki seçenek var; havayolu veya kara yolu. havayolu ile ulasim vergiler nedeniyle pahali olabiliyor ama en kolayi. Karayolu ise uçaklarla yarisiyor(!). Dunyanin en uzun otobus yolculuklari burada yapiliyor. Luks otobuslerde yatakli servisler ile ucak rahatligi saglaniyor. Kamil Koç un 'rahat' servisini 120 derece yatan daha genis koltuklarla ve koltuk araliklariyla sunuyorlar. Onde giden firmalar Cruz del sur ve Ormeno. Kolombiyadan bilet alip Arjantine gidebiliyorsunuz (~9000km).



Isletmeler 'check-in' isini bayagi ciddi tutuyorlar. Araca binmeden bavullarinizi yetkiliye teslim ediyorsunuz. bavullar 'ozel' yerlerde depolaniyor. Araca yukleniyor, indikten sonra size teslim ediliyor.



Yolcular tek tek araniyor ve video ile kayit aliniyor. Yol uzunluguna gore yemek veya kahvati ikrami var ama sonrasinda icecekler ucretli. Gunduz yolculuklarinda surekli olarak filim seyrediyorsunuz.

Sehirlerarasi yolculukta tek sorun mola olmamasi. Lima -Cuzco ~20 saat suruyor Nazca veya Puno da 5 dakika indirme-bindirme icin duruluyor. Kucuk ihtiyaclar icin aracin tuvaleti kullanirken buyuk ihtiyaclar icin aracin durmasini istiyorsunuz. Firmalar kendi duraklarini kullanmalarina ragmen otogar vergisi ( 2 soles ten basliyor) odemeniz gerekiyor.

Gezinizi onceden planlayarak tum biletleriniz internet uzerinden almaniz size hem zaman hemde para kazandiracaktir.

Yemek
Peru mutfagi deniz urunleri ile misir ve patatese dayali. Ceviche sosta bekletilen çig balik yemegi. Misir hemen hemen her yemekle yeniyor. Misir suyundan elde edilen içkiler ve avakado ile yapilan salatalar masada bulunuyor. Et olarak lama veya alpaka eti ile cui (kobay) yaygin olarak yeniyor. Bunlarin yanisira çabuk yemek isteyenlere hamburger zincirleri heryerde acik.

Içecek olarak inka kola yaygin. Tadi sulandirilmis oksuruk surubunu hatirlatiyor ancak Peru lular seviyor. daglik kesimlerde oksijen azligi alisik olmayanlar icin onemli bir sorun. Yukseklik hastaligina karsi heryerde 'coca' çayi iciliyor. Bitki aslinda kokain uretiminda kullaniliyor. Bu nedenle bu cayi veya yapraklarini gumrukten gecirmeye calismak hapis cezasina yol aciyor.

Iklim
Dunyanin ikinci buyuk çol sehri Lima da hic yagmur yagmiyor ama hava surekli bulutlu. Bunun yanisira dag sehirleri yagmur donemlerinde oldukça fazla yagis aliyor.  Deniz seviyesi ile 3000m ustu kesimlerde dogal bitki ortusu yok.



Sicaklik asiriya gitmiyor genel olarak 10 - 30 derece arasinda degisiyor. Evlerde ve kucuk hotellerde isitma kavrami yok. Usudukçe daha fazla elbise giyiyorsunuz. Yatarkende 2-3 battaniye altinda uyuyorsunuz.

Yukseklik hastaligi
Yuksek yerlesim yerlerinde (ozellikle Cusco da, 3000m) oksijen azligi alisik olmayanlar icin bir sorun. Bas donmesi, mide bulantisi gorulebiliyor. Çozum olarak bol bol coca çayi veya 'soroche pill' adli ilaç aliniyor.

Kirsal kesimde binalar hala kerpicten yapiliyor. Bizdeki himis sitemi gibi araya esnemeyi kolaylastiran kalaslar konuyor veya bosluklar birakiliyor.


Kiyafetler
Kirsal kesimda bayan kiyafetleri rengarenk. Erkelerde tek tip kiyafet yayginken bayanlar sapkadan coraba renklerle donatilmis durumda 


Bayanlarin olmazsa olmasi sapkalar, sonra ustte cepken ve kazak karisimi bir elbise altta ise katli bir etek kullaniliyor. Sirtlarinda herzaman bir bohca oluyor. Içinede ya bir cocugu yada tasinan esyalari koyuyorlar.


10 gün içinde yapılacan gezi bu azının konusu. gezi yerlerini  için google haritasına bakabilirsiniz 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder