21 Ağustos 2010 Cumartesi

Peru Cusco Valle Sagrado de los Incas

Valle Sagrado de los Incas

Inka uygarliginin kutsal yerlerinden birisidir. Urubamba nehrinin olusturdugu dik yamaçli vadidir.  Gunumuzde heyelanlari ile unlu olmustur. Inkalar yerlesim yeri olarak daglari secerken, dini merkezler yaratmak isteyen ispanyollarin baskisi ile ovalarda yasamaya zorlanmislardir.

Gezi 2 saatlik yol ile ulasilan Pisac koyu ve 'Parque Arqueológico de Pisac' (Pisac arkeolojik parki) ni ziyaret ile baslar. Koy, pazar gunleri kurulan pazariyla unludur. Pazarin bir bolumunde, yerel halk arasinda, hala mal degis tokusu ile satis yapilmaktadir. Diger kesimler ise turistler icin her turlu hediyelik esyayi satmaktadir.


Bolgedeki evlerin catilarinda ispanyol oncesi donemden kalma gelenklere uygun olarak iki boga heykeli yeralmaktadir. Bereketi imgeledigine inanilmaktadir.


'Parque Arqueológico de Pisac' yerlesim yeri ve teraslardan olusmaktadir. Parkin girisinde 'Boleto Turistico' ad verilen giris biletini almaniz gerekir (70 soles).



Inkalarin yerlesim yerlerine bakinca genlerinde keci geni oldugu fikri geliyor


Teknik acidan ise sel baskinlarindan uzak durmak ve depremi hafif atlatmak için en guvenli yerleri seçtikleri açik. Ispanyollar bu ayrintiyi gorememisler.



Gezi Urubamba, 'Capital Arqueológica del Perú' (Perunun arkeolojik baskenti Urubamba) uzerinden devam eder. Gezinin diger bir onemli arkeolojik alani Ollantaytambo dur.


Ollantaytambo ayni zamanda Machu Picchu trenlerinin kalktigi yerdir. kucuk bir yerlesim yeri olmasin ragmen turistik acidan hersey bulunur.


Gunes tapinagi olarak adlandirilan yer aslinda gozlem evidir. Yagmur donemlerini belirlemek icin yapilmisitir. Inka takvimine gore yeni yil 21 ocak ta baslamaktaydi. gunes isinlari bu tarihte tam olarak tapinak duvarlarindaki kutsal sayilan figurlerin uzerine vurmaktadir.


asagida yer alan yerlesim yerinde ise çok guzel bir su dagitim agi vardir.

Kutsal sayilan bu alan girmeden once herkesin temizlenmesi gerekiyordu.


 
Gezinin son duragi kucuk bir koydeki kilisedir. Ispanyollarin katolik dinini yayma çalismalarini gostermesi acisindan onemlidir. Hz Isa'nin figurleri ve resimleri  Inka liderlerine / insanlarina benzetilmistir. Hiristiyanlik acisindan onemli figurler Inkalar icin onemli olan puma, yilan ve condor figirleri ile birlikte betimlenmistir. Tavan kaplamalari gumus plakalardan olusmustur. Resim cekmek yasaktir.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder